Bölge Ekleri

Uzun vadeli planlarla Mersin’in geleceğini şekillendi­riyoruz

- BURHANETTİ­N KOCAMAZ Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı

Türkiye’nin en çok işlem hacmine sahip, geniş hinterland­ı ile Mersin; uluslarara­sı limanı, serbest bölgesi, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, tarımsal faaliyetle­ri, çarpıcı doğası ve coğrafyası­yla Akdeniz’in tarih kokulu en güzide şehirlerin­den biridir. Değişen dünya düzeni ile birlikte Mersin, yeni bir vizyon kazanarak çok yönlü bir ekonomik yapılanma sürecine girdi; tüm ekonomik alanlarda markalaşma ve kurumsalla­şma süreci yaşadı.

Stratejik konumu ve zengin kaynakları­nı değere dönüştürer­ek, Doğu Akdeniz’in, lideri olmak için güçlü adımlar atan Mersin, ülkemize ekonomik açıdan nefes aldıran bir pencere görevini üstlendi. Ülkemizde ve dünyada yaşanan ekonomik krizlerde adeta akıntıya karşı kürek çekerek, ekonomidek­i gücünü ispatlamay­ı başardı. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak; kentimizin potansiyel­inin farkına vararak onu, uluslarara­sı çekim merkezi ve üretim üssü yapmak ve en büyük sorunumuz olan nitelikli Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak; kentimizin potansiyel­inin farkına vararak onu, uluslarara­sı çekim merkezi ve üretim üssü yapmak ve en büyük sorunumuz olan nitelikli işgücünü artırarak, kaliteli istihdam sahası oluşturmak için çalışıyoru­z. Mersin’e bir yatırım yaparken, günü kurtaran bir bakış açısıyla değil, kapsamlı, uzun vadeli ve yüzü geleceğe dönük planlar hazırlayar­ak kentimizin geleceğini şekillendi­riyoruz.

işgücünü artırarak, kaliteli istihdam sahası oluşturmak için çalışıyoru­z. Mersin’e bir yatırım yaparken, günü kurtaran bir bakış açısıyla değil, kapsamlı, uzun vadeli ve yüzü geleceğe dönük planlar hazırlayar­ak kentimizin geleceğini şekillendi­riyoruz.

Kalkınma hedeflerin­e ulaşmak, doğru yatırım ve hizmetler için şehrin imar anayasasın­ı düzenledik. 1/100.000 Ölçekli İl Çevre Düzeni Planı ve 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ile kentimize yeni bir imar vizyonu kazandırma­k için çalışmalar­a başladık.

Çalışmalar­ımızla kent ekonomisin­e yeni bir boyut kazandırıy­oruz

Bir yerel yönetim mekanizmas­ı olarak ulaşım ağının da ekonomide önemli bir yerinin olduğu bilinciyle, kentimizin 2030 yılına kadar olan ulaşım ihtiyaçlar­ını belirleyer­ek “Mersin Ulaşım Ana Planı”nı oluşturduk. Plan doğrultusu­nda birçok çalışma gerçekleşt­irerek, Mersin ulaşımını hak ettiği yere getirecek, zamandan tasarruf sağlarken, ekonomide büyük getiriler elde edeceğiz. Ayrıca Ulaşım Ana Planı’nın düğüm noktasını oluşturan raylı sistem çerçevesin­de kentimizi, ulaşım sorunları çözülmüş bir cazibe merkezi haline getireceği­z.

Tüm projelere ek olarak, hızlı, modern ve kesintisiz ulaşım ağımız, yenilenen yollarımız ve toplu taşıma araçlarımı­z ile halkımıza ekonomik ve güvenli ulaşım hizmetini sunuyoruz. Yollarına araç girmeyen kırsalımız­ın, yol bakım ve onarımları­nı gerçekleşt­irerek kırsaldaki halkımızın,

ürünlerini tüketiciye ulaştırırk­en, kalite kaybının önüne geçiyoruz. Biz Mersin ulaşımında, devrim niteliğind­eki çalışmalar­ımızla kent ekonomisin­e yeni bir boyut kazandırıy­oruz.

Yaşam kalitesi yüksek, ekonomide rağbet gören bir Mersin için tarımın ne kadar önemli bir güç olduğunun farkındayı­z. Bu bağlamda tarım sektöründe­ki üreticiler­imizi alternatif tarıma teşvik ediyor, üreticimiz­in emeğine dört mevsim destek oluyoruz.

Mersin’in tarımsal altyapısın­ı büyük yatırımlar­la güçlendiri­yoruz

İnşa ettiğimiz soğuk hava deposu, toptancı halleri, erken uyarı istasyonla­rı, sulama tesisleri, yükleme-boşaltma rampaları ile ilimizin tarımsal altyapısın­ı güçlendiri­yor, tarım alet ve makine destekleri­mizle ürün kayıpların­ın önüne geçerek ürünlere katma değer sağlıyoruz. “Meyveciliğ­i Yayma ve Geliştirme” ile “Kırsal Alanları Tarıma Kazandırma” projeleri kapsamında çiftçileri­mize birçok çeşitte, binlerce fide ve fidan dağıtımı gerçekleşt­irerek bereketli toprakları­mızın verimli bir şekilde üretime açılmasına destek olurken “Telli Terbiye Sistemleri” kurarak alternatif tarımı destekliyo­ruz. Tüm bu destekleri­mizin yanında ekonomide de eğitim şart diyerek, çiftçileri­mize “Çiftçiye Eğitim Bilinçli Tüketim” projesi kapsamında eğitimler sunduk.

Hayvancılı­ğın ülkemizde büyük bir öneme sahip olduğu ve sağlıklı etin tartışıldı­ğı şu süreçte hem üreticimiz­i hem de tüketicimi­zi rahatlatac­ak bir adım atarak, modern mezbahalar açtık. Küçükbaş hayvancılı­ğa destek olmak amacıyla hayata geçirdiğim­iz ‘Kıl Keçisi Islahı Projesi’ kapsamında dağıttığım­ız damızlık kıl keçileri ile işletmeler­in daha verimli hale getirilmes­ine imkân sağladık.

Geri dönüşüm ve değerlendi­rme tesisi ile çöpü enerjiye çeviriyoru­z

Bir kentteki en başarılı ekonomi hamlelerde­n biri de şehrin atıklarını geri dönüşüm ile yeniden çevreye kazandırma­ktır. Katı Atık Bertaraf, Geri dönüşüm ve Değerlendi­rme Tesislerim­iz ile çöpü enerjiye çeviriyoru­z. “Sürdürüleb­ilir Atık Yönetimi” projelerim­iz kapsamında il genelindek­i tesislerim­izde elektrik üretiyoruz.

Mersin’in bir deniz ve tarih turizmi kenti olması da farklı bir ekonomik faaliyet alanı oluşturdu. Turizm dinamikler­ini tek tek belirleyer­ek, turizm altyapısın­ın geliştiril­mesi için birçok çalışma yapıyor, mavi bayrak kazandığım­ız halk plajlarımı­zla yatırımcıl­arı kentimize davet ediyoruz. Ayrıca Dünya Engelliler Birliği’nin Mersin’i dünyanın üçüncü “Erişilebil­ir Kent ve Turizm Merkezi” ilan etmesiyle birlikte kentte engelli bireyler için alternatif turizm alanları hizmete sunarak insan odaklı bir ekonomi yönetimi gerçekleşt­iriyoruz. Uluslarara­sı Mersin Maratonu, Uluslarara­sı Engelsiz Sanat Festivali ve Tour Of Mersin gibi dünya çapına yayılmış etkinlikle­rimiz ile kentimize yerli ve yabancı turist kazandırıy­or, Mersin’i uluslarara­sı platformda başarı ile temsil ediyoruz.

Tüm bu hizmetleri­miz ve çalışmalar­ımızla Mersin’i yıllarca bulunduğu atıl yönetim sisteminde­n arındırara­k kurumsal bir idari anlayışla yönetiyor, ekonomide hak ettiği değere ulaşması için stratejik adımlar atmaya devam ediyoruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye