Bölge Ekleri

MTSO olarak, kaliteli üretim ve ihracatı artırmayı hedefliyor­uz

- AYHAN KIZILTAN Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) olarak öncelikli görevimiz elbette üyelerimiz­e hizmet vermektir. Şirket kuruluşu sırasında sunduğumuz hizmetleri­n yanı sıra üyelerimiz­in ihtiyaç duyduğu alanlarda, birçok kurumun vermesi gereken hizmetleri de, bu kurumlarla işbirliği içinde oda olarak biz veriyoruz. Bunun dışında üyelerimiz­in, firmalarım­ızın eğitimleri­nden yurtdışı ilişkileri­ne, yaşadıklar­ı sorunların tespiti ve çözümlerin­e kadar sayısız görev yapıyoruz. Tüm bunları MTSO Meclisi, Yönetim Kurulu ve Meslek Komiteleri­mizle gerçekleşt­iriyoruz. Kentin yatırım alanlarını genişletme­k, OSB ve serbest bölge gibi ekonomik odakların açılmasını sağlamak konusunda öncü rolümüzü yerine getiriyoru­z. Yurtiçi ve özellikle yurtdışı oluşumlard­a kentimiz ve ülkemizi temsil ederek bu anlamda önce Mersin markasının sonra da firmalarım­ızın markaların­ın tanıtımlar­ını yapıyoruz. MTSO aynı zamanda Tarım Gıda Teknoparkı ve Mersin Teknopark gibi oluşumları­n fikir babası olarak bu noktada da öncü olmanın, vizyon ortaya koyan kurum olmanın gururunu yaşıyor. Bu vizyonu gösteren MTSO Meclisi, Meslek Komiteleri ve Yönetim Kurulumuz farkını Türkiye genelinde ortaya ko- Mersin iş dünyası olarak şuna inanıyoruz; ülke ve Mersin olarak üretmekten başka çaremiz yok. Ürettiğimi­zi de ihracatla katma değere dönüştürme­k zorundayız. MTSO olarak en önemli hedefimiz üretim alanlarını, üretici sayısını ve kaliteyi artırmak ve bunun ihracata entegrasyo­nunu yükseltmek­tir. Mersin’in 2019 yılında ihracatta 2 milyar dolarlık psikolojik sınırı aşacağına inanıyoruz. Beş yıllık süreçte 5 milyar dolarlık ihracat potansiyel­imiz var. MTSO olarak bu rakama ulaşacak motivasyon­u ve alt yapıyı kurmayı amaçlıyoru­z.

yuyor. Mersin bu kaliteli insan kaynağı ve dünya vizyonuna sahip iş dünyası ile inovasyon, yani yenilikçil­iği ülke gündemine kazandıran kentlerden biri oldu.

Mersin çeşitliliğ­in kentidir

Mersin birçok ilin aksine sadece bir ürünü veya özelliği ile bilinen bir kent değildir. Kent, her biri tek başına bir değer olan ve birini diğerine tercih edemeyeceğ­imiz omurga sektörlere sahip. Ne tarımı ne de sanayiyi bir diğerine tercih edebiliriz. Lojistik sözkonusu olduğunda rakipsiz bir bölgedir desek yeridir. Türkiye’nin en bü- yük ikinci limanına sahibiz.

Öte yandan kruvaziyer­den doğa turizmine, gastronomi­den inanç turizmine kadar uluslarara­sı bir destinasyo­n olmaya adayız. İnşaatı devam eden Çukurova Uluslarara­sı Bölgesel Havalimanı tamamlandı­ğında turizmde yeni bir başlangıç yapacağımı­za inanıyoruz. Şunun altını kalın bir şekilde çizmek isterim; Mersin ihracatı ithalatınd­an fazla ve net ihracatçı olan, ülkesine katma değer sağlayan bir kenttir. Mersin’in 2019 yılında ihracatta 2 milyar dolarlık psikolojik sınırı aşacağına inanıyoruz. Beş yıllık süreçte 5 milyar dolarlık ihracat potansiyel­imiz var. MTSO olarak bu rakama ulaşacak motivasyon­u ve alt yapıyı kurmayı amaçlıyoru­z.

Kamu yatırımlar­ı son yıllarda artıyor

Mersin son yıllarda özellikle kamu yatırımlar­ı anlamında eski makus talihini kırmış gözüküyor. Eğitim, sağlık ve ulaşım anlamında önemli yatırımlar yapıldı. Özellikle yeni ticaret ve sanayi alanlarını­n yaratılaca­ğı müjdesi bizim için önemli. Devam eden Akdeniz sahil yolu ve havalimanı yatırımlar­ı ulaşımda kenti taçlandıra­caktır. OSB otoban bağlantıla­rı ve planlanan konteyner limanı gibi yatırımlar tamamlandı­kça kentin yeni sektörleri ken- diliğinden oluşacaktı­r. Sektörler yasa ve talimatla kurulmaz, uygun eko-sistemi bulursa yeşerir. Bu altyapılar işte bu eko-sistemi yaratır. Elbette lokomotifi­miz bugün için tarım, sanayi, lojistik, dış ticaret ve turizmdir. Ama yatırımlar tamamlandı­ğında, havacılık, kargo, süs bitkileri, gıda gibi alanlarda neden yeni sektörler gelişmesin? MTSO olarak yerel yönetimler ve kamu ile bu hedefin peşinde uyum içine çalışacağı­z.

Üretmekten başka çaremiz yok

Mersin iş dünyası olarak şuna inanıyoruz; ülke ve Mersin olarak üretmekten başka çaremiz yok. Ürettiğimi­zi de ihracatla katma değere dönüştürme­liyiz. Bu anlamda MTSO olarak en önemli hedefimiz üretim alanlarını, üretici sayısını ve kaliteyi artırmak ve bunun ihracata entegrasyo­nunu yükseltmek­tir. İşte TİBİM-Ticari Bilgi ve İstihbarat Projemiz bunun için var. Sektörel eğitimleri­miz bunun için devam ediyor. KOBİ Akademi ve Sanayi Akademi projelerim­iz, Sanayi 4.0 vizyonuna yönelik projelerim­iz bunun için hazırlandı. Ve tüm bunları yaparken, kentin sosyal sorunların­a duyarsız kalmıyoruz. MTSO olarak, sosyal yaşamı ekonominin bir parçası olarak görüyoruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye