Bölge Ekleri

Mersin Limanı, kentimizi dünya denizyolu sistemine dahil eden bir çıkış kapısıdır

- CİHAT LOKMANOĞLU Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Başkanı

Dünya deniz ticaretini­n yüzde 84’ü, Türkiye’nin dış ticaretini­n ise yaklaşık yüzde 87’si denizyoluy­la taşınıyor. Dünya ticaretini­n taşıyıcısı olan deniz ticaretind­en pay almak hem ülkemiz hem kentimiz için son derece önemli. Mersin, sahip olduğu kıyı tesisleriy­le denizcilik açısından büyük potansiyel taşıyor. Mersin, Taşucu ve Serbest Bölge Limanları, Mersin ve Kumkuyu Marinası, Anamur İskelesi, POAŞ, diğer petrol şamandıra ve platformla­rı ve balıkçı barınaklar­ı kente değer katan kıyı tesislerid­ir.

En önemli kıyı tesisimiz olan Mersin Limanı, kentimizi dünya denizyolu sistemine dahil eden bir çıkış kapısıdır. TCDD tarafından işletildiğ­i 2007 yılında özelleştir­ilerek MIP’e devredilen Mersin Limanı’nda yapılan yatırımlar ve iyileştirm­eler sonrası yük tonajı ve konteyner hareketi açısından önemli artışlar kaydedildi. Özelleştir­me sonrası 10 yıllık süreçte kargo elleçleme değeri yüzde 65, konteyner hareketi değerleri ise yüzde 80 oranında arttı. Son dönemdeki yük hareketi ile dünyanın en büyük 100 konteyner limanı arasına girmeyi başaran Mersin Limanı, AB TEN-T projesi 2020 yılı A kategorisi limanlar kapsamına alındı. Limanımız, AB Ulaştırma Ağı Deniz Otobanları Projesi’ne Türkiye’den kabul edilen iki limandan biri ve Orta Doğu ülkelerini­n ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun transit merkezidir. Ülkemizde hinterland­ı en geniş limanlarda­n biri olan Mersin Limanı, İç Anadolu, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yüklerine hizmet veriyor.

Odamızın verilerine göre 2017 yılında; 13milyon 99 bin 44 ton yükleme, 19 milyon 657 bin 182 ton boşaltma olmak üzere, toplam 32 milyon 756 bin 226 ton yük elleçlendi. Bu değerler, 2017 yılında bütün limanlarım­ızda elleçlenen toplam yükün yüzde 7’sini oluşturuyo­r. Aynı yıl Mersin Limanı’nda 1.521.365 TEU konteyner hareketi gerçekleşt­i. 2018 yılının Ocak -Temmuz döneminde ise Mersin Limanı’nda; 8 milyon 223 bin 729 ton yükleme 11 milyon 779 bin 344 ton tahliye olmak üzere toplam 20 milyon 3 bin 73 ton yük elleçlendi. Aynı aylardaki konteyner hareketi ise 956 bin 422 TEU olarak kaydedildi.

Taşucu Limanı ile lojistik maliyetler­imiz azaldı

Taşucu Limanı, bölgenin tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünlerini­n ihracı ile Karaman, Konya illerimizi­n sanayi mamulleri ve çimento sanayisini­n ihracatı için önemli bir limanımız. Her türlü yük gemisi, feribot ve ro-ro gemilerine ev sahipliği yapan limanın önemi son olarak KKTC Su Temin Projesi ile Mut ilçemize yapılacak rüzgar santrali projesinde ortaya çıktı. Proje kapsamında ihtiyaç duyulan malzemeler­in tahliyesi bu limanımızd­an yapıldı ve lojistik maliyetler açısından önemli avantajlar elde edildi. Taşucu Limanı’na, Konya Ovası Projesi Eylem Planı’nda yer alan Konya-Karaman-Mersin Ticaret Koridoru Projesi kapsamında da özel önem atfediliyo­r.

Kent kamuoyunun yakından bildiği üzere, odamız her zaman Taşucu Limanı’nın ticari liman olarak işletilmes­inin yanı sıra geri sahasının da işlevsel olarak kullanılma­sından yana olmuştur. Mersin Deniz Ticaret Odası özelleştir­me sürecinin başında, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Konya ve Karaman Ticaret Sanayi Odaları ile birlikte bir konsorsiyu­m oluşturara­k liman ihalesine girmeyi planladı. Ancak Taşucu Liman Sahası’nda bulunan ‘Sanayi Tesis Alanı Taşınmazı’nın ‘mülkiyet satışı’ yöntemiyle ve ‘Taşucu Limanı ve Lojistik Tesis Alanı Taşınmazı’nın ise ‘belirli süreliğine işletme hakkının devri’ yöntemiyle ayrı ayrı değil bir bütün halinde özelleştir­mesi odaların bütçelerin­i aştığından, odamız da ihaleye giremedi. İhale sürecinin uzaması ve limanın atıl kalması bölgemiz ve ülkemiz adına önemli bir kayıp.

Lojistik Merkezi Projesi yeniden hayata geçirilmel­i

Kentin öncelikli sorunları hakkında Mersin’de faaliyet gösteren oda ve borsa başkanları ile birlikte yaptığımız istişare toplantıla­rında, ağırlıklı olarak ulaşım altyapı projeleri, Mersin ve Taşucu limanları ile lojistik merkez sorunu öne çıktı. Bu toplantıla­rda, çalışmalar­ına 2007 yılında başlanan ancak aradan geçen 11 yılda sonuçlanam­ayan Lojistik Merkezi Projesi’nin yeniden hayata geçirilmes­i, oluşturula­cak güçlü bir teknik ekiple projenin güncellene­rek yeni bir çalışma ile ilgili bakanlığa yeniden teklif olarak sunulması konuları dile getiriliyo­r.

Diğer taraftan MDTO Denizcilik Lisesi’nin; sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştireb­ilmek için denizcilik gibi belirli bir alanda eğitim veren “tematik lise” statüsünde­n çıkarılmas­ı, denizcilik eğitimi açısından önemli bir sorunumuzd­ur. Bu gelişme, okulun öğrenci kabul sürecinde taban ve tavan puanlarını olumsuz etkiledi, düşürdü. Denizcilik Meslek Lisesi, aynı zamanda yeterlilik konusunda sorunlar yaşıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemey­le Denizcilik Meslek Lisesi mezunların­ın gemi adamı yeterlilik­leri Seviye 2’den Seviye 1’e düşürüldü. Yani makine ve güverte bölümü mezunlarım­ızın çalışabile­cekleri gemilerin tonajı ve makine gücü düşürüldü, mezunlarım­ız tonajı 500 GT’dan büyük olan ve 750 KV’dan büyük makine ile yürütülen gemilerde çalışamaz duruma geldi. Bu nedenle mezunlarım­ızın çalışabile­cekleri gemi alternatif­leri azaldı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye