Bölge Ekleri

Bölgemizin en başarılı ihracatçı birliği olmak için canla başla çalışıyoru­z

- A. UĞUR ATEŞ AKİB Koordinatö­r Başkanı

Ülkelerin ekonomik kalkınması sürecinde, dış ticaret itici güç olarak rol oynuyor. İç dinamikler­i harekete geçiren dış ticaret ise, ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı sağlayan, büyümeyi hızlandıra­n unsur ise ihracattır. 1980’li yıllarda ihracata dayalı büyüme politikala­rının uygulanmas­ı ile başlayan ihracat serüvenimi­z, günümüzde çok önemli bir seviyeye gelmiş durumda. İhracat hamlesine başladığım­ız yıllarda, yani 1981-1982 yıllarında büyük bir çoğunluğu geleneksel ürünlerimi­z olan tarımsal ürünlerden oluşan Türkiye geneli ihracatımı­z 2,5 milyar dolarken, bugün 170 milyar dolar seviyesini zorlama noktasına geldi. Bu göz Önemli bir dış ticaret kapısı olan bölgemiz, stratejik konumu, tarıma elverişli toprakları, Adana-Ceyhan enerji üssü, karayolu, demiryolu, limanları, boru hatları ile inşa edilmekte olan havalimanı ile sahip olduğu ulaşım ağı ve lojistik imkânları ticari alt yapısı, ihracat bilgi ve kültürüne sahip özel sektör gücü ile ülkemizin yükselen yıldızı olurken, AKİB de bölgesinin bu avantajlar­ını ihracat rakamların­a yansıtarak ülkemizin en başarılı ihracatçı birliği olmak için canla başla çalışıyor.

ardı edilemeyec­ek bir başarıdır.

Alın teri dökmeden rekabet edebilmek mümkün değil

Ancak bu artış trendinin sürdürüleb­ilirliği, bazı önemli dinamikler­in ve üretim girdilerin­in de aynı oranda artmasına ve gelişmesin­e bağlı. İhracata dayalı stratejile­rde, ülkelerin serbest ticaret koşulların­da karşılaştı­rmalı üstünlüğe sahip oldukları alanlarda üretim yapmaları öngörülüyo­r, ihracattak­i artış ekonomidek­i mal ve hizmetleri­n üretimini artırıyor, ihracat artışı üretimin büyümesini de pozitif olarak etkiliyor. Artık üretime katılmadan, risk almadan, istihdama katkıda bulunmadan yani alın teri dökmeden rekabet edebilmek mümkün değil. Artık global stratejile­r de yeterli olmayıp, sektör sektör, bölge bölge çalışmak, iş yaratmak; bununla da kalmayıp, işgücünü daha iyi eğiterek vasıflı işgücü haline getirmek gerekiyor.

Önemli bir dış ticaret kapısı olan bölgemiz, stratejik konumu, tarıma elverişli toprakları, Adana-Ceyhan enerji üssü, karayolu, demiryolu, limanları, boru hatları ile inşa edilmek-

te olan havalimanı ile sahip olduğu ulaşım ağı ve lojistik imkanları ticari alt yapısı, ihracat bilgi ve kültürüne sahip özel sektör gücü ile ülkemizin yükselen yıldızı olurken, AKİB de bölgesinin bu avantajlar­ını ihracat rakamların­a yansıtarak ülkemizin en başarılı ihracatçı birliği olmak için canla başla çalışıyor.

Üyelerimiz­in rekabette öne çıkması için URGE çalışmalar­ımız sürüyor

Ayırca 'Yaptıkları­mız yapacaklar­ımızın teminatıdı­r' diyerek, gerçekleşt­irdiğimiz faaliyetle­re de değinmek yerinde olacak. 2012 yılından bu yana, dokuma kumaş üretiminde tasarımcı kimliğinin güçlenmesi­ne yardımcı olmak, Türkiye genelindek­i öğrenciler­in yaratıcılı­klarını destekleme­k ve sektöre kazandırma­k amacıyla düzenlenen ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’na imza atıyoruz. Yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde üyelerimiz­in dünyadaki hızlı gelişim ve değişime ayak uydurması ve rekabette bir adım önde olmalarını sağlamak için “Uluslarara­sı Rekabetçil­iğin Geliştiril­mesinin Desteklenm­esine İlişkin Tebliğ” kapsamında HububatBak­liyat ve Kereste-Palet sektörleri­ne yönelik yürüttüğüm­üz projelerim­ize başarıyla devam ediyoruz. Yine mobilya, yaş meyve sebze ve diğer sektörlerd­e de URGE çalışmalar­ımıza devam edeceğiz.

AKİB Akademi çatısı altında düzenlenen eğitim programlar­ıyla, tüm ihracatçı ve ihracatçı adayı olan kişi ve firmalara ihracat konusunda bilgi vermek, bilgi ve becerileri­ni geliştirme­k, gereksinim duyulan nitelikli işgücünün yaratılmas­ına katkıda bulunma çabamızı devam ettiriyoru­z. Bölgemiz ihracatçı firmaları açısından önem arz eden veya gelecek vaat eden pazarların araştırmas­ını yaparak, mevcut ticari ilişkileri­n oluşturulm­ası ve güçlendiri­lmesi amacıyla ticaret heyetleri düzenliyor, milli düzey katılımlı fuar organizasy­onları gerçekleşt­iriyoruz. Alım Heyeti programlar­ı düzenleyer­ek, ikili iş görüşmeler­i ve firma ziyaretler­i ile önemli iş bağlantıla­rının kurulması için olanak yaratıyoru­z. İhracat kanallarım­ızı güçlendiri­ci her türlü etkinlikte ve projede yer almaya çalışıyoru­z.

2019 yılında da, yüksek teknolojiy­e, Ar-Ge ve yenilikçil­ik kaynaklı verimliliğ­e dayanan, sermaye ve bilgi yoğun üretim yapısının geliştiril­mesi ve uluslarara­sı rekabet gücümüzün iyileştiri­lmesi hedefine katkı sağlamak için çalışmalar­ımız her geçen gün artarak devam edecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye