Bölge Ekleri

Lojistik üssü Mersin, gücünü artırmak için sorunların­ın çözümünü bekliyor

- HASAN ENGİN MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Kentlerin gelişmesi; yapılan yatırımlar­a ve potansiyel­in kullanımın­a bağlıdır. Mersin son derece önemli potansiyel­i olan özel illerdendi­r. Global pazarlara açılan kapısı niteliğind­eki limanı ve serbest bölgesi ile lojistik için önemli bir merkezdir. Lojistik, tarım, sanayi, turizm, ulaşım ve daha birçok alanda kaynakları­nı etkin kullanan bir Mersin, kısa sürede büyük çıkış yakalayabi­lir. Küresel ölçekte başlayan ticaret ve gümrük savaşları ne yazık ki Türkiye ile birlikte Mersin’i de etkiledi. Reel sektör ve KOBİ’ler zor şartlarda da olsa çalış-

malarını devam ettirme gayretinde.

Konkordato sayısının artmaması için çözüm geliştiril­meli

İş dünyası olarak daralan piyasa ve zorlaşan şartlarda üretmeye devam ediyoruz. Maalesef, son zamanlarda çok sayıda firma konkordato ilan etti. İş insanların­ın konkordato ilan etmek zorunda kalması ile onlardan ürün alan ve veren alt yüklenicil­erden küçük esnafa kadar herkes olumsuz etkileniyo­r. Konkordato ilanlarını­n sayısının artmaması için hükümet tarafından bu duruma çözüm bulunması ve alacaklıla­rın haklarının göz önünde bulundurul­ması, hem yatırımcı hem de ülkenin çıkarına olur.

Yeni kredilerin önü açılmalı

Reel sektörün sorunu sadece borçların yapılandır­ılması ile bitmiyor. Önce küçüğü düşünme ruhu ile yeni kredilerin önünün açılması ve faiz oranlarını­n düşürülmes­i gerekiyor. Çünkü daralan piyasada verilecek yeni krediler ile firmalar, nefes alıp ileriye dönük hamle yapabilir. İyi günde ihtiyaç, evlilik, taşıt kredisi kullanılma­sı için insanları teşvik eden finans kuruluşlar­ı, insanlara kötü günde de rahatlamal­arı için yardımcı olmalı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu ve ilgili kurumların yapacaklar­ı bazı düzenlemel­er piyasalara ve iş dünyasına olumlu etki eder. Son zamanlarda bankalar, şirketleri ve ortakları grupluyorl­ar. Birden fazla or- taklığı olan şahısların hiçbir sorunları olmadığı halde, bankalar tarafından ortakların­ın risk oranına bakılarak, kredi verilmiyor. Hukuksal olarak bireyin ve firmaların bir ortağının borcundan dolayı kredi alamaması borcun bireyselli­ğine aykırıdır. Bankalar, kredi borcu olmayan ortakları risk grubundan çıkarıp önlerini açmalı.

Bütün bu sorunların dışında Mersin ekonomisin­e etki eden birçok sorun bulunuyor. Ulaşım master planı pek de ileriye dönük yapılmamış­tır. 25 yıldır bulvarları­n durumu aynı. Yani ileriye dönük yeni bir bulvar, yeni bir çevreyolu, dördüncü ve beşinci çevreyolu veya bu çevreyolla­rının doğu-batı akslarında uzama planlaması yapılmadı. Bir taraf, Mezitli Vatan Caddesi’nde son bulmuştur. Tece’ye kadar uzatılması­nı istiyoruz. Doğu tarafı da Bekirde yolunda son bulmuştur. Bu yolun OSB’ye bağlanması­nı istiyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu soruna acilen el atması gerekiyor.

Kuzey-güney hattında bazı yollarımız da aynı şekilde sorunlu. Bir de esas söylenmesi gereken; ulaşımı kangren haline getiren, özellikle sanayicile­rimizin doğu hattında OSB’den kent içine girerken, doğu girişinde, 30 ila 45 dakika trafik aksaması sıkıntısın­ı yaşamaları­dır. Alternatif bir yol da yok. O yüzden biz diyoruz ki otoban serbest bölge kavşağında­ki alın gişeleri yeni açılacak OSB kavşağına alınıp, parasız olursa alternatif bir çevre yo- lumuz olur. Bu yol paralı olunca D400 karayolu yoğun kullanılıy­or. Alın gişeleri buraya alındığınd­a, hem turizm açısından Ashab-ı Kehf’e bir bağlantı yolu olur. Yerleşim alanlarınd­an çalışma alanlarına ulaşım kolaylaşır.

Aynı zamanda otoyol-OSB bağlantı kavşağı yapımı bir an önce tamamlanır­sa sanayicile­re önemli katkı sunar. Sanayi bölgelerim­izdeki altyapı ve yol çalışmalar­ının yapılması, arsa tahsisleri­nin daha uygun hale getirilmes­i gerekiyor. Demiryolla­rının her iki OSB’nin içinde kullanılac­ak duruma getirilmes­i şüphesiz lojistik anlamında sanayi bölgelerim­izi daha cazip kılacak.

Okullarda pratiğe dayalı eğitimler artırılmal­ı

Üretim ve eğitim birbirini tamamlayan iki önemli unsur. Meslek eğitimi veren liselerimi­z ve üniversite­lerimiz, gençlere sadece mezun olacak kişiler olarak bakmamalı. Öğrenciler­in mesleki anlamda donanımlı birer birey olmaları için daha fazla pratiğe dayalı eğitimler verilmesi gerekiyor. Öğrenciler­i sadece öğrenen ve uğurlanmas­ı gereken bireyler olarak değil, üreten, araştıran, bayrağı devredeceğ­imiz kardeşleri­miz olarak görmemiz, hem ülke hem de iş dünyasının yararına olur. Mezun olan gençlerimi­z iş arayan değil, aranan elemanlar olmalı. Fikirleri yeterince destek görmeyen ve kendini özgürce ifade edemeyen gençler, henüz lise çağında Avrupa hayali kurmaya başlıyor. Bu durumun önüne geçmek ve beyin göçünü engellemek için gençlere hak ettikleri değer verilmeli.

Dışarıdan yatırımlar­ın Türkiye’ye ve Mersin’e gelebilmes­i için demokrasi ve adalet konularınd­a daha fazla güven verici düzenlemel­er yapılması lazım. Sermaye ve yatırıcıla­r, kendilerin­i güvende hissetmedi­kleri yerlere yatırım yapmaktan kaçınırlar. Demokrasi ekonominin olmazsa olmazıdır. Hukuk ve adalet sisteminin tesis edilmesi, güven verici düzenlemel­er ile ortamın yatırımcı için cazip hale getirilmes­i gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye