Bölge Ekleri

Konut fiyatların­ı düşürerek sektörü destekliyo­ruz

- NESİM EKİNCİ Mersin Yapı Müteahhitl­eri Derneği (MERYAP) Başkanı

İstihdam yaratması ve ihracatı artırması ile kalkınma çabaları içindeki Türk ekonomisin­in lokomotif sektörleri­nden biri olan inşaat sektörü; çimento, seramik, ahşap, cam sanayii gibi 150’nin üzerinde yan sektörü besliyor. Özellikle 2000’li yıllarda atılım yapan sektör, Mersin’de kaliteyi ve bina güvenliğin­i son derece artırarak, sadece yurt geneline değil, yurtdışına da örnek olacak projeler üretti. Ekonomik yönden verimli, topluma karşı duyarlı; doğal, tarihi ve kültürel çevreye saygılı bir gelişmenin gerçekleşm­esine katkıda bulunan Mersin inşaat sektörü, meslek standartla­rı ve iş etiğinin gelişmesi, müteahhitl­erin ilgili pazarlarda rekabet gücünün artması, kentimizde insanların rahat ve güvenli yaşayabile­cekleri konutların yapılmasın­a katkı sağlamak için kurduğumuz Mersin Yapı Müteahhitl­eri Derneği, ulusal anlamda farkındalı­k oluşturmay­ı başardı. Sekiz yıldır olduğu gibi kentin tüm dinamikler­iyle istişare halinde olmaya ve yapı sektöründe­ki sorunların çözümüne yönelik somut adımlar atmaya devam ediyoruz. Ekonomik etkenler, son dönemde her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe­ki dengeleri bozmaya başladı. Bunun önüne geçebilmek için elimizi taşın altına koyarak, Çukurovalı müteahhitl­erin ortak kararı doğrultusu­nda konut fiyatların­da yüzde 10 indirime gittik. AYAMDER ile MERYAP ortak paydada buluşarak, sektörün; ekonomik dalgalanma­yı ve yükselen döviz kurunun olumsuz etkilerini en az hasarla atlatabilm­esi için üzerlerine düşen fedakarlığ­ı yaptı.

Resmi rakamlara göre, inşaat maliyet endeksi son bir yılda yüzde 20 oranında arttı, fakat gerçek maliyetler ise yüzde 50’ler civarında arttı. 2017 yılı başında bin 500 lira, 2017 yılı temmuz ayında 2 bin lira olan demir fiyat- ları bugün itibarıyla 3 bin lirayı aştı. Türkiye’de demir-çelik tüketimini­n yüzde 67›si inşaat sektörü tarafından yapılıyor ve en çok tüketilen ürün grubu da yüzde 44 ile inşaat demiridir. İnşaat sektörünün geleceği açısından öncelikle demir fiyatların­ın makul seviyeye çekilmesi gerekiyor.

Bu yılın; arz-talep dengesinin sağlandığı, halkın alım gücünün yükseldiği ve ekonomik etkenlerin gölgesini, başta inşaat sektörü olmak üzere tüm sektörleri­n üstünden çektiği bir yıl olmasını bekliyoruz. Şu anda tam gayrimenku­le yatırım yapma zamanı. Konut her zaman en güvenli yatırım aracı olacaktır. Özellikle 2019’un ilk yarısında ekonominin canlanacağ­ını düşünüyoru­z.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye