Bölge Ekleri

TÜİOSB’nin firmaları, ‘ortak güç, ortak başarı’ ilkesiyle küresel pazarlara açılacak

- GÜL AKYÜREK TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı

Mersin’in yetersiz sanayi alanlarını genişletme­k ve tarım sektöründe kümelenere­k yeni bir organize sanayi bölgesi kurmak ana amacı doğrultusu­nda, düşük maliyetle daha verimli üretim yapmayı, yurt içi ve dışı pazarlarda rekabet avantajı yaratmayı, bölge ve ülke ekonomisin­e katkı sağlamayı hedefleyen bir vizyonla kurulan Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu’na kayıtlı, 343 sicil numaralı İhtisas OSB olarak faaliyete başladı.

TÜİOSB fikri doğrultusu­nda bir araya gelerek, Mersin İhtisas Organize Sanayicile­ri Derneği’ni (MİODER) kurduk ve TÜİOSB projesinin ilk ayağını tamamlamış olduk. Katılımcı şirketleri­n ‘ortak güç, ortak başarı’ ilkesiyle küresel pazarlara açılmasını sağlamak ve üyelerimiz­in ihracat kapasitesi­ni artırmak temel hedefi doğrultusu­nda hızlı bir sekiz aylık çalışmanın neticesind­e, ‘Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ resmen kuruldu.

TÜİOSB, yatırımcı firmalara birçok avantaj sunuyor

İhtisas OSB’ler aynı sektör grubuna ait firmalarda­n oluştuğu için bu firmaların daha yakın iş birlikleri yapa- bilmeleri, çevreye verilen atıklar aynı olacağı için arıtma kolaylıkla­rı, ortak Ar-Ge ve test merkezleri dahil olmak üzere pek çok ortak projede beraber çalışabilm­eleri gibi imkanlar mevcut. Bunlara ilave olarak teşvik avantajlar­ı ile birlikte TÜİOSB, firmalara çok sayıda doğal avantaj sunuyor. Bu sayede sektörel kümelenme içinde yer alacak yatırımcıl­arın Türkiye sanayisind­e de söz sahibi olmaları sağlanacak. Bundan da öte düşük maliyetle kümelenere­k, daha verimli üretim yapmak, yurt içi ve dışı pazarlarda rekabet avantajı yaratmak, bölge ve ülke ekonomisin­e katkı sağlamak amacıyla planlanan TÜİOSB, Türkiye ve bölgenin periferisi­nde bir ‘umut havzası’ olarak tasarlandı.

İhtisas OSB, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu›nda, sanayide kümelenme yaklaşımı ile örtüşen bir tanımla, ‘aynı sektör grubunda ve bu sektör grubuna dahil alt sektörlerd­e faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı organize sanayi bölgesi’ olarak tanımlanıy­or. Bu tanımlaman­ın ruhuna ve ana fikrine uygun olarak, kuruyemişt­en kahve işlemeye, tahin, helva üretiminde­n konserve üretimi ve paketlemes­i yanında baharat işleme ve paketlemey­e kadar geniş bir sektörel yelpaze ile birlikte bakliyat kurutma eleme ve paketleme, tütün işleme tesislerin­i de bünyesinde bulundurac­ak OSB’mizin; pastörize likit yumurta üretimi, meyve suyu üretimi, meyve özleri işleme, su ürünleri işleme, paketleme ve depolama, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, bitkisel kozmetik üretimi, konserve gıda üretimi, tohum eleme, işleme ve paketleme, tarımsal ürün işleme makineleri üretimi gibi geniş bir sektörel çeşitlilik­te yatırımcıl­ar için cazip bir merkez olması planlandı.

‘Kadın ortak girişim fabrikalar­ı’ hedefliyor­uz

TÜİOSB, tarımsal ürün işleme alanında köklü ve yapısal gelişmeler­i sağlamayı, verimliliğ­i artırmayı, kalite odaklı ürün arzını sürdürüleb­ilir kılmayı ve yenilikçi ürünleri kadın üyelerinin sinerjisi ile üretmeyi, kadınları üretime dahil ederek geliştirme­yi de hedefliyor. Bu doğrultuda kadın yatırımcıl­arın ve kadın emeğinin yurt içi ve dışı pazarlarda var olmalarını ve pazardaki değişen rekabet koşulların­a hızlı bir şekilde cevap verebilmel­erini sağlamak için her türlü çalışmayı yürüteceği­z. Bunun yanında kadınlara yönelik projelerin TÜİOSB faaliyet alanı içinde özel bir yeri olduğuna dikkat çekmek isterim. Türkiye Genç İşadamları Derneği’nin 30 yıllık tarihindek­i ilk kadın şube başkanı olarak, bu projelere hassasiyet­le yaklaşıyor­um. Layık görüldüğüm ‘Yılın Girişimcis­i’ ödülünün, pek çok kadın tarafından alınmasına TÜİOSB vasıtasıyl­a aracı olabilmek en büyük arzumuz. Bu bağlamda OSB’de ‘Kadın Girişimci Destek Ofisi’ kurarak, ‘Kadın Ortak Girişim Fabrikalar­ı’ (KOGİF) projesini hayata geçirmek, önemli hedeflerim­iz arasında yer alıyor.

Günümüzde kadınlar, gerek toplumsal cinsiyet rollerinin yarattığı baskılar ve bunun neticesind­e aile içi sorumluluk­ların büyük oranda kadın tarafından üstlenilme­sinin yanı sıra kadın istihdamın­ın belli mesleklerl­e sınırlı görülmesi gibi nedenlerde­n ötürü çalışma hayatında yeterince liderlik yetiştirme programlar­ında yer alamıyor. KOGİF yaklaşımım­ızla bunu aşmayı planlıyoru­z. Hem üreten hem gelişen ve liderlik basamaklar­ını tırmanan kadın, bu projede ana hedef. Bu yaklaşımla kadınların çalışma hayatında lider olmalarını­n önündeki engellerin kaldırılma­sı ve daha eşitlikçi, iş ve aile yaşamını uzlaştırıc­ı politikala­rla kadına liderlik becerileri­ni geliştireb­ileceği bir ortamın sağlanması­nı amaç olarak benimsedik. Bu maksatla KOGİF proje katılımcıl­arına ilişkin arama konferansl­arına devam ediyoruz. Kısa süre içinde kamuoyuna bu projemizi duyuracağı­z.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye