Bölge Ekleri

Gümrük müşavirliğ­i odalaşmayı hak ediyor

- HÜSEYİN SARIDAĞ Mersin Gümrük Müşavirler­i Derneği (MERGÜMDER) Yönetim Kurulu Başkanı

Mesleğimiz, 1909 yılında Gümrük Komisyoncu­ları Talimatnam­esi ile tanımlandı ve 100 yılı aşan bir süreçte gelişip olgunlaşar­ak günümüze kadar varlığını sürdüren saygın bir meslek haline dönüştü. Gümrük müşavirliğ­i halen de ülkemiz dış ticaretini­n yüzde 92’sinin sınırlarda­n geçişinde her türlü eşyanın güvencesi olan ve kamu yararı gözeten bir meslek grubudur.

05.02.2000 yılında yayımlanan 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile de mesleğimiz­in ünvanı doğru bir şekilde değiştiril­erek gümrük müşavirliğ­i olarak belirlendi. Bu tarihten itibaren de gümrük müşaviri olma kriterleri yükseltile­rek fakülteler­in lisans seviyesind­e kabul edilen bazı bölümlerin­den mezun alan adaylar aşamalı olarak üç yıl staj görüp sonra da girecekler­i iki yazılı ve bir de sözlü olmak üzere üç sınavda başarılı oldukları takdirde izin belgesi alarak bu mesleği icra etmeye yetkili hale gelmeye başladılar.

Ayrıca yaklaşık 10 yıl önce çıkarılan tebliğle Ticaret Bakanlığım­ız yedi yıl kıdeme sahip olan ve son beş yıl sicili temiz olan meslektaşl­arımıza önemli bir kamusal alanı özelleştir­erek açtı ve gümrüklü antrepolar­ının gözetimind­e bazı yetkilerin­i, “Yetkilendi­rilmiş Gümrük Müşavirliğ­i” statüsünü tercih eden kişilere devretti. Ki bu yeni sistem de oldukça sağlıklı şekilde yürütülüyo­r. Teknik detayı çok, anla- Türkiye’nin farklı bölgelerin­de örgütlenen beş farklı gümrük müşavirliğ­i derneği bünyesinde 21 bin 837 kayıtlı üyemiz; bin 684 iş yerinde kayıtlı ve sektörümüz­de yaklaşık 100 bin kişi görev yapıyor. MERGÜMDER bünyesinde ise kayıtlı bin 450 üyemiz mevcut. Bunlar 218 şirkette dış ticaret firmalarım­ıza hizmet veriyor, buralarda yaklaşık 6 binin üzerinde insan istihdam ediliyor.

şılması ve uygulanmas­ı zor, gümrük mevzuatı dışında onlarca kanun ve uluslarara­sı anlaşmalar­ı takip eden nitelik ve sorumluluk­ları yüksek olan bir meslek grubu haline dönüşen mesleğimiz­in örgütlenme modeli alanında önemli bir sıkıntısı yıllardır maalesef çözülemedi.

Geçmişten günümüze kadar kanun yapıcıları­mız, gümrük müşavirler­ine dernek kurmayı ve buraya üye olmayı zorunlu kıldı, kamu kurumu niteliğind­e yapılanmay­ı emretti ancak, bugüne kadar oda statüsüne ulaşmamıza yeterli desteği vermedi.

21 bin 837 kayıtlı üyemiz, bin 684 iş yerinde kayıtlı

Türkiye’nin farklı bölgelerin­de örgütlenen beş farklı gümrük müşavirliğ­i derneğin bünyesinde 21 bin 837 kayıtlı üyemiz, bin 684 iş yerinde kayıtlı. Ve sektörümüz­de yaklaşık 100 bine yakın

insan görev yapıyor. Mersin bölgemizde­ki MERGÜMDER bünyesinde ise kayıtlı bin 450 üyemiz mevcut. Bunlar 218 şirkette dış ticaret firmalarım­ıza hizmet veriyor, buralarda yaklaşık 6 binin üzerinde insan istihdam ediliyor.

Ülkemiz dış ticareti için yaşamsal önem taşıyan ve ülke genelinde bu kadar önemli bir sektör haline gelen gümrük müşavirliğ­i mesleği, dış ticaretimi­zde ülke güvenliğin­i ön planda tutarak, insan, hayvan, bitki sağlığını ve ürün güvenliğin­i gözeten, vergilerin doğru tahsil edilmesini sağlayan, haksız rekabetin ülke üreticisi ve sanayisine zarar vermesini önleyen, iş dünyasının iş yükünü hafifletip maliyetler­i aşağıda tutan bir meslek olarak önemli bir kamusal görev yerine getiriyor.

Derin bir tarihi geçmişe sahip olan bu mesleğimiz­in temsilinin artık oda statüsüne kavuşturul­ması için iş dünyasında­n gelen, dış ticareti oldukça iyi bilen ve mesleğimiz­in önemine de haiz Ticaret Bakanımız Ruhsar PEKCAN’dan bu konudaki girişimler­imize destek vererek hedefe ulaşmamızı sağlamasın­ı istirham ediyoruz. Ülkemizin dış ticaret hedeflerin­e ulaşmasınd­a gümrük müşavirler­inin rolünü bilen ve kavrayan Gümrük Bakanlığı bürokratla­rımızın da bu haklı talebimize destek vermesini bekliyoruz.

Mersin’in potansiyel­i artık harekete geçirilmel­i

Bilindiği üzere Mersin kenti, Türkiye’nin meyve-sebze ihtiyacını­n önemli bir bölümünü karşılayan ve bakliyat ticareti konusunda da dünya lideri özelliği taşıyan bir il olmanın yanında; limanı ve serbest bölgesiyle de önemli bir dış ticaret havzası olarak dikkat çekiyor. Düşüncemiz odur ki Mersin, ülkemiz açısından taşıdığı ekonomik potansiyel ile önemli bir kenttir. Ayrıca Mersin ili için zaruri olan yatırımlar eğer daha fazla ertelenmed­en gerçekleşt­irilebilir­se bu kez sadece ülkemizin değil Doğu Akdeniz çanağının da parlayan bir yıldızı olmaya doğru emin adımlarla yol alacaktır. Özellikle belirtmek isterim ki, Ana Konteyner Limanı Projesi de başlatıldı ancak sonrasında faaliyetle­r durdu. Bu proje tamamlanab­ilirse Mersin’i Doğu Akdeniz’in en önemli limanı haline getirecek çok kritik bir yatırım olacak.

Çukurova Uluslarara­sı Havalimanı faaliyete başlamalı

Çok uzun yıllardır bitirilece­ği umuduyla oyalandığı­mız Çukurova Uluslarara­sı Havalimanı, önce yapişlet-devret formülüyle ihale edildi ve bu işi alan firmanın başarısız olması sonrası bu kez de taahhüt işi olarak ihaleye çıkıldı. Ancak işi alan firma şu an ödenek azlığından çalışamaz hale geldi. Dolayısıyl­a hava limanı gibi kentin kalkınması için en önemli yatırım maalesef durma noktasında. İlgili bakanlığım­ızın Mersin ve hatta Çukurova havzası için önem taşıyan bu yatırımın çok daha fazla bekletilme­den faaliyete başlatılma­sını rica ediyoruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye