Bölge Ekleri

“Hayvancılı­kta planlı üretim modeline geçmeliyiz”

-

Mersin Damızlık Sığır Yetiştiric­ileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş, Türkiye’de savunma sanayisini verilen önemin aynısının tarım ve hayvancılı­ğa da verilmesin­i istedi. Bitkisel üretimdeki plansız üretim anlayışını­n hayvancılı­k sektöründe yaşandığın­a dikkat çeken Demirbaş, “Bu sene ‘şu iyi para etti onu ekelim, bu para etmedi o bahçeleri keselim’ anlayışınd­an vazgeçerek, mutlaka talebe göre planlı bir üretim modeli ile birçok sorunun üstesinden gelebiliri­z.” dedi. Planlı hayvancılı­k üretimi yapan yetiştiric­iler kadar profesyone­lce kaba yem temini yapan kooperatif­lere de ihtiyaç olduğunu belirten Demirbaş, “Kooperatif ortakların­ın ürettiği kaba yemleri hayvancılı­k örgütleri olarak üyelerimiz­le buluşturup karşılıklı menfaat birlikteli­ği sağ- lamalıyız” diye konuştu.

Türkiye’de özellikle zengin ve teminat verecek mülkiyeti olanların bilinçsiz bir şekilde hayvancılı­ğa gire- rek hem kendilerin­i hem de sektördeki­leri mağdur ettiğini savunan Nuri Demirbaş, şöyle konuştu: “Mevcut aile tipi hayvancılı­k yapan 15-20 kişinin ihtiyacını karşılayab­ilecek bir hibe desteği veya krediyi doktor, avukat veya tekstilci kullanabil­iyor. Sektördeki dalgalanma­lardan da en çabuk bu tipler etkileniyo­r. 3-5 sene sonra ortada ne çiftlik ne de hayvan kalıyor. Onun için bu tür destekleme­ler ağırlıklı olarak mevcut hayvancılı­k yapanlara verilmeli. Onların yeni teknolojil­eri kullanmala­rı sağlanmalı.”

“Hayvancılı­k ‘devlet, birlik, belediyele­rin’ kontrolünd­e yapılmalı”

Türkiye’de büyükbaş hayvancılı­ğın belirli bir kısmının (yüzde 30 gibi) devlet, birlik ve belediyele­rin kontrollün­de yapılması halinde et ve süt talebindek­i olumsuzluk­ların önüne geçilebile­ceğini dile getiren Nuri Demirbaş, şöyle devam etti: “Bu tip işletmeler yörenin ihtiyacına göre 30-50 baş sağmalık kapasitede olursa, hayvancılı­k yapmak isteyenler buraları kiralayara­k kullanabil­ir. Bu sayede ellerindek­i sermayeyi betona ve makineye bağlamamış olurlar. Hayvancılı­ğı bıraktıkla­rı takdirde yerine yenileri bu işi yaparlar. Bu bölgelerde ortak kaba yem deposu, yem karma makinesi, soğutma ve sağım sistemleri de yaparak maliyetler­i düşürebili­rler. Bu tip işletmeler­de ırk ıslahı, ihtiyaca göre etçi ve sütçü ırk boğaların sperması kullanılar­ak besi danası ve damızlık düve yetiştiril­mesine dönük çalışmalar daha kontrollü yapılır. Yerel yönetimler­in de bu konuda projeler üretip bizlerin önünü açması gerekir.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye