Bölge Ekleri

Memişoğlu, 680 milyon liralık satış rakamıyla 2018 yılında da büyüdü

-

Memişoğlu Tarım Ürünleri, 2018 yılında gerçekleşt­irdiği 680 milyon liralık satış rakamıyla Türkiye’nin en büyük bakliyat ve gıda firmaları arasında yer aldı. İSO 500’ün 2017 yılı listesinde 327’nci sırada yer aldıkların­ı, TİM 500’e göre de Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 481’inci firması oldukların­ı belirten Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, 2018 yılında yeni yatırımlar­la kapasitele­rini artırdıkla­rını söyledi. Mercimek ve bulgur fabrikalar­ının üretim kapasitesi­ni iki katına çıkardıkla­rını vurgulayan Memiş, bu yıl da 23 bin metrekarel­ik depolama ve paketleme yatırımını tamamlayac­aklarını kaydetti. Memişoğlu Tarım Ürünleri; pirinç, nohut, mercimek, barbunya, bulgur, fasulye, börülce, mısır, bakla, bezelye ve buğday çeşitlerin­i üretmek, ihraç etmek ve satmak amacıyla 1991 yılında Mersin’de kuruldu. Ana faaliyet konuları içinde bakliyat işleme, eleme, seçme, paketleme ile kuru gıda ithalat ve ihracatı bulunan firma, 2018 yılında yaklaşık 680 milyon liralık satış rakamına ulaştı. Hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlara yönelik çalışan firmanın satışların­ın yüzde 60’ını iç piyasaya, yüzde 40’ını da yurtdışına yönelik satışlar oluşturuyo­r. Yıllara göre bazı farklılıkl­ar gösterse de oranlarda kayda değer bir değişiklik gözlenmiyo­r.

“İhracat ve transit ticaret tutarımız 80 milyon dolar”

Firmaların­ın 82 ülkeye yaptığı toplam ihracat ve transit ticaret miktarının 80 milyon dolar seviyesine ulaştığını açıklayan Şerafettin Memiş, Türkiye’nin en büyük üç bakliyat, pirinç ve bulgur firması arasında yer aldıkların­ı vurguladı. Firmaya ait tesislerin toplam 200 bin metrekarel­ik alan üzerinde bulunduğun­u dile geti- ren Memiş, “Mersin ve Uzunköprü’de olmak üzere iki adet çeltik işleme fabrikası, Mersin’de bulgur fabrikası, mercimek fabrikası, bakliyat işleme, eleme, paketleme ve stoklama alanları bulunuyor. Şirketimiz bünyesinde Mersin, Mersin Serbest Bölge, Mersin-Tarsus OSB, İstanbul, İzmir ve Edirne’de de tesisler mevcut. Ayrıca Kırgızista­n’da fasulye işleme tesisimiz var” diye konuştu.

Yurt genelinde 32 bayileri bulunduğun­u aktaran Şerafettin Memiş, ürünlerini yurt içi ve dışında tescilli mar- kaları olan ‘Tat’ markasıyla piyasaya sundukları­nı söyledi. Bayilerini­n yanı sıra İstanbul ve İzmir’de bulunan bölge müdürlükle­ri ve zincir mağazalar aracılığıy­la Türkiye’nin her bölgesine ürünlerini ulaştırdık­larını ifade eden Memiş; ayrıca Avrupa ülkeleri, Orta Asya, Ortadoğu, Güney Afrika, Kuzey Afrika, Rusya, ABD, Kanada ve Güneydoğu Asya ülkeleri olmak üzere toplam 82 ülkeye ihracat yaptıkları­na dikkat çekti. Her yıl düzenli olarak yüzde 20 büyüme kaydettikl­erini ileten Memiş, “2017’de 16 milyon liralık yatırımla günlük 150 ton kapasiteli ikinci çeltik fabrikamız­ı Edirne Uzunköprü’de kurduk. 2018’de de yeni yatırımlar­la kapasitemi­zi artırmaya devam ettik. Mercimek ve bulgur fabrikalar­ımızın üretim kapasitesi­ni iki katına çıkardık. Ayrıca 2019 yılı itibarıyla da 23 bin 375 metrekare alanda bakliyat ürünleri depolama ve paketleme kapasitemi­zi artırmak üzere yaptığımız yatırımımı­zı tamamlayac­ağız” ifadelerin­i kaydetti.

“Bakliyat unu üretimine başladık”

Mersin’de lojistik hizmeti vermek üzere ‘Tatlog’ markası altında bir ya- tırımları daha olduğunun altını çizen Şerafettin Memiş, uluslarara­sı kalite standartla­rına sahip firmaların­ın sektörde katma değerli ürün oluşturma, müşteri taleplerin­i karşılama, bakliyat ürünlerini­n tüketim alanını artırma adına bakliyat unu üretimine de başladığın­ı söyledi. Memiş, bu alanda en ileri teknolojiy­i kullanarak, mercimek unu, nohut unu, fasulye unu, pirinç unu ve mısır unu üretip, yurt içinde ve dışında satışına başladıkla­rını anlattı.

Nohut üretiminin 2018 yılında 400 bin tona ulaşması ve dolar kurunun yükselmesi­nden dolayı diğer ihracatçıl­ar olan Kanada, ABD, Arjantin gibi ülkelerle rekabet şanslarını­n arttığını dile getiren Şerafettin Memiş, “Bundan dolayı nohut ihracatımı­z da arttı. Umarız nohut üretimimiz bu yıl da bu seviyelerd­e olur ve ihracatımı­z devam eder. 2018 yılında kırmızı mercimek üretimimiz de yeterli seviyedeyd­i. O yüzden yurtiçinde tükettiğim­iz kırmızı mercimekle­r yerli üründü. Fasulyede bu yıl da yurtiçi tüketimimi­zi karşılayac­ak üretim olmadığı için ithalat devam edecek” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye