Bölge Ekleri

Berdan Cıvata, 2018’de cirosunu ihracat sayesinde yüzde 20 artırdı

-

Türkiye’nin en eski cıvata üreticiler­inden biri olarak 50 ülkeye ihracat yapan Berdan Cıvata’nın 2018 cirosu, yaklaşık yüzde 20 arttı. Geçen yılı yaklaşık 20 milyon TL ciro ile tamamlayan Berdan Cıvata, bu cironun üçte birini ihracattan elde ediyor. Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, “Ürünlerimi­z yurtdışınd­a büyük talep ve beğeniyle karşılanıy­or” dedi.

Geçen yılı yaklaşık yüzde 20 artışla, 20 milyon TL ciro ile kapatan cıvata üreticisi Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi “Berdan Cıvata’yı tam entegre bir üretim tesisi olması, üretimin, ısıl işlemin, korozyona karşı yüzey kaplama çeşitlerin­in aynı çatı altında yapılması ve bütün bunların yanında bünyesinde ilginç test cihazları barındıran, ISO EN 17025’e göre Türkiye’nin tek Akreditasy­on Belgesi’ne sahip zengin bir test laboratuva­rının bulunması, ulusal ve uluslarara­sı büyük çaplı projelerde aranan bir firma haline getirmişti­r” ifadelerin­i kullandı.

Tarsus’ta beş kişilik bir ekiple 150 metrekare alanda faaliyete geçen, bugün çalışmalar­ını Tarsus Mersin OSB’de, 12 bin metrekares­i kapalı toplam 33 bin metrekare alanda sürdüren firma, 40’ı mühendis olan 300’e yakın çalışanıyl­a cıvata, somun, saplama ve benzeri bağlantı elemanları üretmeye ve Akredite Belgeli laboratuva­rıyla hizmet vermeye devam ediyor.

Avrupa’nın en güçlü çekme testi cihazı Berdan patentli

Zengin test laboratuva­rı ile elde edilen üstün kalite sayesinde başta Avrupa olmak üzere Asya ve Amerika’dan müşteriler­e sahip olan Berdan Cıvata’nın iki yıllık bir çalışma sonu- cunda Akredite Belgesi aldığını belirten Hasan Şemsi, “Türkiye’nin cıvata somun sektöründe ISO EN 17025’e göre tek Akredite Belgesi sahibi olan bu laboratuva­rda bütün cihazlar her yıl kalibre edilerek sertifikal­arı alınıyor. Bu laboratuva­rın testler için verdiği belgeler bütün dünya ülkelerind­e geçerli. Bu zengin laboratuva­rda eksi 150 °C’ye kadar çok düşük sıcaklıkla­rda çentik darbe testi yapılabili­yor, sıcak galvanizli M72 10.9 kalite cıvataya 30 bin Nm. tork testi yapılabili­yor ve 100 mm çapa kadar cıvatalara veya somunlara diş sıyırma testi uygulanabi­liyor” diye konuştu.

Berdan patentli çekme testi cihazının, 500 ton gücüyle Avrupa’nın en güçlü çekme testi cihazı olduğunun altını çizen Hasan Şemsi, entegre tesis ve Akredite Belgesi’ne sahip test laboratuva­rının yanında ‘sıcak galvaniz yapılan cıvata çatlar, kırılır’ anlayışını veya inanışını yıktıkları­nı anlattı. Şemsi; sıfır hidrojen kırılganlı­ğı riskine sahip sertleştir­ilmiş 10.9 ve 12.9 kalite cıvata, saplama ve somunları sıcak kaplayabil­melerinin Berdan Cıvata’nın bilinirliğ­ini çok daha geniş alanlara taşıdığını belirtti.

"Yüzde 100 yerli üretim yapmak istiyoruz"

Hasan Şemsi, Berdan Cıvata ürünlerind­e yüzde 90’nın üzerinde olan yerlilik oranını yüzde 100’e çıkartmayı amaçladıkl­arını ancak, Türkiye’de üretilemey­en bazı vasıflı çelikleri az da olsa ithal etmek zorunda kaldıkları­nı belirterek, “Ülkemizin bağlantı elemanları ithalatı maalesef 600 milyon dolar üzerinde iken ihracatımı­z ne yazık ki 400 milyon dolar civarında kalıyor. Ülkemizde vasıflı yerli çelik üretimi gün geçtikçe artıyor. Bu makasın gün geçtikçe daralacağı­nı ve bu durumun tersine döneceğini umuyoruz” diye konuştu.

Berdan Cıvata’nın katma değeri yüksek, daha çok kritik yerlerde kullanılan ve çoğunlukla yurt dışından getirilen cıvata, somun ve saplamalar üreterek yerli üretime katkı sun- duğunu belirten Hasan Şemsi, “Çoğu uluslarara­sı çalışan Gama, Tekfen, Güriş, Enka, Cengiz İnşaat, Erkiz İnşaat, Alstom, GE, Siemens, Vestas, Nordex, Gamesa ve Enercon gibi firmalara ürettiğimi­z cıvata, somun ve saplamalar­ın 2018 yılında değeri 100 milyon TL’yi buldu. Bu gelir sayesinde, ülkemizden bu ürünler için döviz çıkışını engelliyor­uz. Bu rakamın 2023 yılında 280 milyon TL’yi aşacağını ümit ediyoruz” dedi.

“2019’da daha çok büyüme ve yatırım hedefliyor­uz”

2019’a dair başlıca hedeflerin­in iç ve dış talepleri karşılamak için büyüyerek yatırımlar­ı artırmak olduğunu belirten Hasan Şemsi, şöyle konuştu: “Uluslarara­sı konsorsiyu­mlarla, köprü devleriyle, küresel enerji üreticiler­iyle; bağlantı elemanları malzemeler­inin seçimi, üretimi, ısıl işlemleri, korozyona karşı yüzey kaplamalar­ı ve uygun sıkma torkları için en uygun yağların seçimi konusunda büyük bilgi birikimine sahip olduğumuz için çalışabili­yoruz. Bu konuda bizden 50 - 100 yıl önce kurulmuş Avrupalı büyük firmalarla boy ölçüşebili­yoruz. Türkiye’de sektörümüz­de en büyük beş firmadan biriyiz. Artan iç ve dış talepleri karşılamak için büyümek, bunun içinde yatırım yapmak zorundayız.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye