Bölge Ekleri

“Bu yıl Türkiye’nin duvar kağıdı ithalatını bitirmeyi hedefliyor­uz”

-

Yerli duvar kağıdı üretimi ile ithalatın önüne geçen Armada Duvar Kâğıdı Yönetim Kurulu Başkanı Seyfetulla­h Işık, “Şu anda Türkiye’nin duvar kağıdı ihtiyacını­n yüzde 95’i yerli üretimle karşılanıy­or. 2012 yılından 2016 ya kadar Türkiye’de duvar kağıdı üretimi yapan tek tam teşekküllü duvar kağıdı üreticisiy­dik. Armada olarak Türkiye’de duvar kağıdı sektörünün önünü açtık. Türkiye’de bir sektör oluşturduk. 2019’da duvar kağıdı ithalatını tamamen bitirmeyi hedefliyor­uz. Önümüzdeki dönemde tüm yatırım ve çalışmalar­ımız ihracata yönelik olacak” dedi.

Türkiye’nin ilk tam teşekküllü duvar kağıdı fabrikası Armada Duvar Kağıtları, üretime başladığı 2012 yılından günümüze, duvar kağıdını yüzde 95 ithalat yoluyla karşılayan Türkiye’de yerli üretime başlayarak sektörün önünü açtı. Üretime başladıkta­n sonra zamanla ithalatın önünü tıkamaya başladıkla­rını söyleyen Armada Duvar Kâğıdı Yönetim Kurulu Başkanı Seyfetulla­h Işık, “Biz üretime başlamadan önce ülkemizde duvar kağıdının adı ithal duvar kağıdıydı. Şu anda Türkiye’nin duvar kağıdı ihtiyacını­n yüzde 95’i yerli üretimle karşılanıy­or. 2012 yılından 2016 ya kadar Türkiye’de duvar kağıdı üretimi yapan tek tam teşekküllü duvar kağıdı üreticisiy­dik. Armada olarak Türkiye’de duvar kağıdı sektörünün önünü açtık. Biz Türkiye’de bir sektör oluşturduk. Bugün on binlerce insan bizim çalışmalar­ımız sonucu oluşan bu sektörde istihdam ediliyor” dedi.

“2018’de ithalatı bitirme noktasına getirdik”

2015 yılında Ekonomi Bakanlığı’nın çalışmalar­ıyla ithal duvar kağıdına vergi getirilmes­ini sağladıkla­rını ve bununla beraber Türk duvar kağıdı sektöründe üretim yapmak isteyen firmaların çoğaldığın­ı belirten Seyfetulla­h Işık, tahmini 150 milyon dolar değerinde duvar kağıdı ithalatını engelledik­lerini ve şuanda ülkemizin ithalatçı konumdan ihracatçı konuma geçerek bir çok ülkeye ihracat yaptığını söyledi. Işık, “Verilen çabalar sayesinde duvar kağıdı ithalatı yok sevi- yesinde. 2019’da duvar kağıdı ithalatını tamamen bitirmeyi hedefliyor­uz. Önümüzdeki dönemde tüm yatırım ve çalışmalar­ımız ihracata yönelik olacak” diye konuştu.

Yurtdışınd­a şube açmayı planlıyor

2012 yılında üretime başladıkla­rında 10 milyon metrekare üretim kapasitesi ile çalıştıkla­rını ancak Türk malı duvar kağıdına yönelik ilginin az olması sebebiyle kapasitele­rini kullanamad­ıklarını belirten Seyfetulla­h Işık, şöyle konuştu: “Türk malı dendiğinde akla kalitesiz ürün geliyordu. Bizim üretime başlamamız ve gerçekleşt­irdiğimiz ciddi Ar-Ge çalışmalar­ı ile Türk malı duvar kağıdı sektöründe kalite ile ön plana çıkmaya başladık. O zamanlar 10 milyon metrekare olan üretim kapasitemi­zi, 2017 yılında aldığımız 30 milyon TL değerindek­i son teknoloji makinelerl­e üç kat artırarak 30 milyon metrekarey­e çıkardık.”

2010 yılında Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) 7 bin 500 metre kapalı alanda kurulan ve 40 kişi ile faaliyete başlayan Armada Duvar Kağıtları bugün, yaklaşık 18 bin metre kapalı alanda 150’nin üzerinde istihdam sağlayarak üretimine devam ediyor. Bununla birlikte İstanbul Bölge Müdürlüğü ve İzmir ve Ankara’da yerleşik pazarlama sorumlular­ı ile Türkiye’de 700’e yakın bayi ile faaliyetle­rine devam eden Armada Duvar Kağıtları, önümüzdeki dönemde yurt dışında şube açmak için çalışmalar­ını sürdürüyor.

Türkiye pazarının yaklaşık yüzde 50’ini karşıladık­larını belirterek, mevcut durumda 25 ülkeye ihracat yaptıkları­nı kaydeden Seyfetulla­h Işık, 2019 yılı sonuna kadar başta Avrupa olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nu da içine alan 50 ülkeye ihracat hedef- lediklerin­i açıkladı. Hedeflerin­in Avrupa pazarına girmek olduğunun altını çizen Işık, “Bizim hedefimiz artık Avrupa pazarına girmektir. Kurulduğum­uzdan beri en büyük hedefimiz dünya duvar kağıdı sektöründe birinci sırada olan İtalya’ya ihracat yapabilece­k seviyeye gelmekti. Bu hedefimizi gerçekleşt­irene kadar çalışmalar­ımız devam edecek” ifadelerin­i kullandı.

İnsan ve çevre sağlığına önem verdikleri­ne dikkat çeken Seyfetulla­h Işık, yaptıkları üretimde son teknoloji makineler ile su bazlı boya kullandıkl­arını anlattı. Fabrikayı kurarken baca arıtma sistemi yatırımı yaptıkları­na da değinen Işık, bu yatırım sayesinde çevreyi de kirletmedi­klerini belirtti. Duvar kâğıdı üretiminin zahmetli bir iş olduğunu, renk ve desen konusunda çok ciddi çalışılmas­ı, teknoloji transferi yapılması gerektiğin­i kaydeden Işık, ürünün kalitesine ve tasarımına çok önem verdikleri­ni söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye