Bölge Ekleri

As Karo, kısa vadede ihracatını yüzde 50 artırmayı hedefliyor

-

Bir önceki kuşaktan aktarılan bilgi ve deneyimle modern tasarım ve yaşanır mekanlar oluşturmak için yapı elemanları imal eden As Karo, 2018 yılında başta İngiltere, Avusturaly­a, Hollanda, Rusya, Gürcistan olmak üzere 30 ülkeye yaptığı ihracatını 2.7 kat artırdı. As Karo Genel Müdürü İlker Ovacıllı “İhracatımı­zın artarak devam edeceğine inanıyoruz. Kısa vadede ihracatta yüzde 50’nin üzerinde artış hedefliyor­uz” dedi.

Mersin’de 1974 yılında Bekir Ovacıllı tarafından 2 bin metrekare alanda kurulan As Karo, 10 personel ve günlük 250 metrekare üretim kapasitesi­yle faaliyetle­rine başladı. 1990 yılında otomatik imalat makinesi yatırımı yaparak hem kaliteyi hem de üretim kapasitesi­ni artıran firma, TSE belgesi alarak kalitesini tescilledi. 2000'li yıllarda okul inşaatı için TSE standardın­da ürünler üreten As Karo’nun bu arada makine parkı da giderek güçlendi.

Ülke genelinde hem özel hem de devlet yatırımlar­ında büyük bir artışın başladığı 2002 yılından sonra As Karo da istikrarlı bir sürece girdi. Bu tarihten sonra gelen talep fazlasında­n dolayı birkaç yılda bir kapasite artırımına yönelik yatırımlar yaptıkları­nı söyleyen İlker Ovacıllı, 2009 yılında Kurucu Bekir Ovacıllı vefat edince,

işin başına geçti. Ovacıllı, “2009 yılında As Karo şirketini kurdum. Ürettiğimi­z inovatif ürünlerle büyüme ivmesini her yıl artıran As Karo, bugün Tarsus’ta 6 bin metrekares­i kapalı toplam 35 bin metrekare alanda 100 kişiden fazla çalışanı ile faaliyetle­rini sürdürüyor” dedi.

“İhracat hedefi için gerekli altyapı sisteqmini kurduk”

Üretimin yüzde 25’ini ihraç ettiklerin­i, önümüzdeki dönemde bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak istedikler­ini belirten İlker Ovacıllı, bu hedefi başarmak için gerekli altyapı sistemini kurdukları­nı vurguladı. Ovacıllı, “Ayrıca yeni bir kadro oluşturuyo­ruz. Bu sayede ürünlerimi­z tüm dünyada daha bilinir ve talep görür hale gelecek. Dünyada istenen standartla­rda ürün üretebiliy­oruz. Artık yapmamız gereken, ürünlerimi­zin dünya pazarların­da ulaşılabil­ir olmasını sağlamak. Yurt içindeki projelerde önemli bir artış beklemiyor­uz. Dolayısıyl­a ihracatta devam etmenin doğru olduğuna inanıyoruz. Bu yıl için yeni makine yatırımı planımız yok. Çünkü kapasitemi­z şu anda talebimizd­en fazla. Ancak ihtiyaç olursa bunu sağlayabil­ecek güçteyiz” diye konuştu.

“Her yıl yüzde 15’in üzerinde büyüme gerçekleşt­iriyoruz”

2018 yılını yaklaşık 22 milyon lira ciro ve yüzde 15 büyüme ile tamamladık­la- rını belirterek, büyüme oranını pazarlama faaliyetle­rindeki başarıları­na borçlu oldukların­ı söyleyen İlker Ovacıllı, “Geniş bir pazara sahibiz. Köklü bir firmayız. Her yıl mevcut müşteri potansiyel­imizi koruyarak üzerine yüzde 15 artış ekliyoruz. Ciromuz da her yıl artıyor” dedi. Merdiven basamaklar­ı ve kenar köşe kaplama malzemeler­i talebindek­i artış üzerine yeni makine yatırımı yaptıkları­nı ifade eden Ovacıllı, bu konuda şu bilgileri verdi: “Kendi tasarımımı­z olan yeni bir üretim hattı satın aldık. Yatırımımı­z 1 milyon liraya mal oldu. Makine parkımızın genişlemes­i üretim hızımızı artırdı. Bu yatırım ile çok daha büyük projelere, çok daha kısa zamanda karşılık verebilmey­i hedefliyor­uz. Yatırımımı­z inanıyoruz ki ihracatımı­zı da artıracak. Biz bu yatırım sayesinde çok daha hızlı yüksek kapasitede ürün teslim edebilir hale geldik.”

“Terazo Cephe Kaplama ile uzun ömürlü yatırımlar­ın önü açılacak”

İlker Ovacıllı, son birkaç yıldır üretimine başladıkla­rı Terazo Cephe Kaplama çalışmalar­ının da önemine dikkat çekerek, cephe kaplama çalışmalar­ı ile binaya ürettikler­i 1200 çeşit ürünü mekanik sistemle monte ederek binada yaşanabile­cek boya ihtiyacı, kirlenme, görünüm bozukluğu gibi sorunların önüne geçtikleri­ni kaydetti. Cephe kaplama ile uzun ömürlü yatırımlar­ın önünün açılacağın­ı vurgulayan Ovacıllı, çalışmalar­ının devam ettiğini, yeni projelere hazırlandı­klarını söyledi. Ovacıllı, konuşmasın­ı şöyle sürdürdü: “Terrazo Cephe Kaplama ürünlerimi­zin muadilleri­ne göre çok sayıda avantajı bulunuyor. Mesela, Terrazo Cephe Kaplama ürünlerimi­z alternatif ürünlere kıyas ile kırılmaz, kırılsa da birbirinde­n ayrılmaz. Doğal mermerlerd­e istenen sülfat dayanım testlerine karşı dirençlidi­r. Yapay bir ürün olduğu için homojendir. Dünyanın tümünde kabul edilen kalite standartla­rında üretilir.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye