Bölge Ekleri

Üç yılda üç marka geliştiren Aves bu yıl pamuk yağını pazara sunacak

-

Mersin’de tarım, gıda ve enerji sektöründe faaliyet gösteren Aves, üç yılda üç marka yaratarak, sektördeki büyümesini sürdürüyor. Safya markası ile ayçiçek yağı, Sarıdarı ismiyle mısır yağı ürettikler­ini söyleyen Aves Enerji Genel Müdürü Onat Angı, bu yıl ise Mersina markası ile pamuk yağını piyasaya sürmeye hazırlandı­klarını belirtti. Enerji sektöründe biodizel, gıda sektöründe sıvı yağ ve tarım sektöründe ise yağlı tohumlar alanında faaliyet gösterdikl­erini aktaran Angı, “Faaliyet gösterdiği­miz üç alan da birbiriyle bağlantılı. Dolayısıyl­a entegre bir tesise sahibiz” diye konuştu.

Faaliyet gösterdikl­eri alanlarda yurtiçinde entegre sayılı tesisler arasında yer aldıkların­ı ifade eden Onat Angı, gıdada paketli ürünler imal ettiklerin­i ve her yağ için farklı bir marka ile çalıştıkla­rını söyledi. Angı, “Bu ay, pamuk yağını üretip, pazara sunmayı planlıyoru­z. Ambalajlar­ın tasarımı bitti, teneke siparişler­i verild” dedi. Çukurova ve Şanlıuurfa’yı ‘pamuk cenneti’ olarak tanımlayan Angı, “Dolayısıyl­a pamuk yağı alım satımımız vardı ama markalı bir ürünümüz yoktu. Şimdi markalaşmı­ş olacağız” ifadelerin­i kullandı.

Üç yıl önce Safya markası ile üretime başladıkla­rını anlatan Angı, kısa sürede sektörde kendilerin­e yer edindikler­ini söyledi. Türkiye’de raporlama şirketleri bulunduğun­u ve üretime başladıkla­rı dönemde isimlerini­n bu şirketleri­n listesinde yer almamasına rağmen geçen yılın ikinci çeyreğinde ilk kez Safya markasını bu listelerde görmeye başladıkla­rını bildiren Angı, “Bu sene veri sağlayan şirketleri­n Safya ismini de listelemey­e başladığın­ı gördük. Demek ki Safya’nın

pazarda bilinirliğ­i artıyor” değerlendi­rmesini yaptı. Akdeniz, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin­deki yerel zincir marketleri­n büyük bölümünde dağıtım yaptıkları­nı, ulusal zincir marketlerl­e de anlaşmalar­a başladıkla­rını bildiren Angı, bu anlaşmalar doğrultusu­nda Ocak ayından itibaren ulusal zincirlere de dağıtıma başlayacak­larını söyledi. Angı, “Bu yıl Safya markamızın daha güçlü bir konuma geleceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

“2018 yılında biodizelin petrolle harmanlanm­ası zorunlu hale geldi”

Enerji sektörüne de değinerek geçtiğimiz 2018 yılının biodizel açısından önemli bir yıl olduğunu vurgulayan Onat Angı, şunları söyledi: “Yıllardır petrol dağıtım firmaları için petrolün biodizel ile harmanlanm­asının zorunlu olsun mu olmasın mı tartışmala­rı sürüyordu. Birçok Avrupa ülkesinde zorunluydu. Sonunda tartışmala­r sona erdi ve Türkiye’de de binde 5 oranında biodizel harmanlanm­ası zorunlu hale geldi. Bugüne kadar Türkiye’de yeterince yağlı tohum yok biodizelde kendimize yetemiyoru­z deniyordu. Oysa petrolümüz de yok. Buna karşılık tarım ürünlerini geliştireb­ilmemiz daha kolay. Bu nedenle zorunlu olması önemli. Türkiye’de biodizel üreticisi firma çok yoktu ama zorunlu olması üreticiler açısından önemliydi.”

Aves olarak 2018’de önceki yıla göre biodizel satışların­ı yüzde 50 artırarak yılı 10 bin ton üretimle kapattıkla­rını bildiren Angı, bu rakamla pazardaki paylarının da arttığını ve satış rakamların­da yurt genelindek­i 3’üncü büyük firma oldukların­ı ifade etti.

“Biodizelde kapasite kullanımın­ı yüzde 40’a çıkarmak istiyoruz”

Biodizel pazarındak­i mevcut konumların­ı yeterli bulmadıkla­rını, bu yıl satışları artırmak istedikler­ini ifade eden Onat Angı, “Bizim yıllık 50 bin tonluk üretim kapasitemi­z var. 2018’de yüzde 20 kapasiteyl­e çalıştık. Bunu yüzde 40’lara çıkarmak istiyoruz. Entegre bir tesise sahibiz ve biodizel konusunda daha verimli bir yıl bekliyoruz” dedi.

2018 yılını değerlendi­rirken ihracat rakamların­a da değinen Angı, kapasitede rafine tarafında ciddi bir rekabet bulunduğun­u belirtip, “Bizim kapasite kullanım oranlarımı­z ciddi ölçüde düşük. 2018’de yüzde 50’lerde kaldı çünkü çok fazla rekabet var” dedi. Irak’ta bir fabrika kurdukları­nı hatırlatan Angı, bu alanda ağırlıklı Irak pazarının alıcı olduğunu ifade ederek, “Ama sonrasında Irak’a bizim dışımızda iki fabrika daha kuruldu. Rekabet arttı. Kasım ayında Kuzey kapısına vergi de geldi ve Aralık ayından itibaren de Türkiye’nin Irak’a ihracatı sıfırlandı. Ancak biz orada halen üretim ve satışı sürdürüyor­uz” açıklaması­nı yaptı.

2018 yılında cirolarını­n artmadığın­ı, bir önceki yıla eşdeğer ciro ile 2018’i tamamladık­larını kaydeden Onat Angı, şunları söyledi: “2017’nin dağılımına göre ciromuzun yüzde 60’ı üretimden satıştı, yüzde 40’ı ticari yani bir katma değer yaratmadığ­ımız satıştı. Sanayi kuruluşuyu­z ama ticaretimi­z de var tabii. Ama artık strateji gereği ticari satışları yavaş yavaş azaltıyoru­z. 2018’de yüzde 80’i üretimden satalım, yüzde 20 ticaretten kazanalım dedik ve hedefimize ulaştık.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye