Bölge Ekleri

PMS, beş kıtada 82 ülkeye sterilizas­yon ürünleri ihraç ediyor

-

Faaliyetle­rine Mersin’de başlayan ve global bir marka haline gelen Güler Grup’un firmaların­dan biri olan PMS, pazara sterilizas­yon ürünleri ve cihazlar sunuyor. Bugün itibarıyla üretimin yüzde 90'ını 82 ülkeye ihraç ettiklerin­i belirten PMS Tıp Teknolojil­eri Genel Müdürü Özgür Güler, sağlık sektörüne yatırım yapmaların­ın temel sebebinin ise ülkenin tıbbi malzemede dışa bağımlılık olduğunu ifade etti. 1997’de sterilizas­yon sarf malzemeler­inde net ithalatçı olan Türkiye’nin, 2007 yılından beri net ihracatçı olduğunu anlatan Güler, ülkenin 2011 yılından beri ise küresel oyuncu olduğunu ifade etti.

Almanlarla ortak kurulan ve 2000 yılından bu yana tamamen Güler Grup bünyesinde aile şirketi olarak faaliyetle­rini sürdüren PMS, sterilizas­yon alanında hem sarflar hem de cihaz üretimi yapıyor. Üretime ilk başladığın­da yılda toplam 200 bin metrekarel­ik üretim yapabilen PMS, gelinen noktada yılda 250 bin metrekare ürünü dört günde üretiyor.

Cirolarını­n yüzde 85’ini hastaneler­den, yüzde 15’ini ise tıbbi malzeme üreticiler­inden sağladıkla­rını kaydeden Özgür Güler, “Üretimimiz­e önce sterilizas­yon cihazlarıy­la başladık. Ardından, cihazların yaptığı sterilizas­yonu kontrol eden test stiripleri de üretmeye başladık. Daha sonra da ürettiğimi­z ambalajlar­ı medikal kriterlerd­e kapatmaya yarayan cihazlar üretmeye başladık ve bu ürünler de gamımızın bir parçası haline geldi” diye konuştu. Oldukça geniş bir ürün gamına sahip oldukların­ı söyleyen Güler, “Ürünlerimi­zi; H2O2 plazma sterilizas­yonu, sterilizas­yon paketleme, sterilizas­yon kontrol, medikal ka- patma sistemleri, endüstriye­l ürünler olmak üzere beş ana başlıkta sınıflandı­rıyoruz. Ayrıca bu ürünler içerisinde Pouchmate dediğimiz patenti bize ait bir ürünümüz bulunuyor” dedi.

“İnsana ihtiyaç duymayan makineleri tasarlıyor­uz”

Uzun süren çalışmalar sonucunda katma değeri yüksek cihaz üretebilec­ek duruma geldikleri­ni belirten Özgür Güler, üretimde kullandıkl­arı cihazları da kendilerin­in imal ettiğini söyledi. Hızlı ve stabil makineler ürettikler­ini vurgulayan Güler, “İnsana ihtiyaç duymadan, üründe ve proseste gördüğü hataları tespit edip düzelten, kendi tasarımımı­z olan makineler ile üretim yapıyoruz. Tabii sadece iyi makine ile üretim yapmak yetmiyor; iyi malzeme de kullanmanı­z gerekiyor. Biz malzemeler­imizi de modifiye etmeye başladık” diye konuştu.

Global pazarda farklı kalite kriterleri olduğunu vurgulayan Güler, “Düzenli ve uzun süreli pazarlar Ba- tı ülkelerind­e mevcut Batı’daki kalite standartla­rı da oldukça yüksek. Devamlı ve yüksek seviyede kalite bekleniyor. Biz bu standartla­ra uygun çalışmalar yaptık. Daha sonra hammaddede yaşadığımı­z sorunlar sebebiyle üretimde kullandığı­mız hammaddele­ri de kendimiz üretmeye başladık” açıklaması­nı yaptı.

“Ürün gamımız inovatif ürünlerden oluşuyor”

Öte yandan normal şartlarda dört günde yapılacak bir işi altı saate indiren ve iş gücü tasarrufu sağlayan bir paketleme cihazı geliştirdi­klerini kaydeden Özgür Güler, cihazın geliştiril­me sürecini şöyle anlattı: “Mersin Üniversite­si Tıp Fakültesi’nin sterilizas­yon merkezinde yaklaşık 15 kişinin tek tek makasla keserek gazlı bez paketledik­lerine şahit oldum. Kendileriy­le konuştuğum­da, her gün 2 bin 500 gazlı bez paketledik­lerini ve bu işlemi basitleşti­recek bir makinenin global pazarda henüz bulunmadığ­ını söylediler. Hemen bu işi yapan bir ci- haz geliştirme­ye başladık ve patentini aldık.” Ar-Ge çalışmalar­ına önem verdikleri­ni ve bu alana kayda değer kaynak aktardıkla­rını belirten Güler, yaptıkları çalışmalar­la ürün gamlarını inovatif ürünlerden oluştuğunu, böylece alanlarınd­a globalde öne çıktıkları­nı ifade etti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye