Bölge Ekleri

Sertel Vida, son 2.5 yılda yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım yaptı

-

Sertel Vida, son yıllarda yaptığı yatırımlar­la uluslarara­sı firmalara endüstriye­l vidalar üretecek konuma geldi. Türkiye’nin çivi ihracatını­n yüzde 55’ini yaptıkları­nı söyleyen Sertel Vida Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Dövenci, “Türkiye’de ekonomik kriz var. Piyasalard­aki finansal kriz şu an göz ardı edilemeyec­ek düzeyde ağırlaşıyo­r. Dolayısı ile hedeflediğ­imiz ihracat rakamı düşebilir. Ancak firmamızın ihracat açısından önümüzdeki beş aylık siparişler­i dolu. Bu yüzden rahat çalışıyoru­z. İhracat dolayısı ile krizden kısmen etkileniyo­ruz. Türkiye’nin geleceğine inandığımı­z için son 2.5 yıldır yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım yaptık” dedi. tün çeşitleri piyasaya sunmadığın­ızda rekabetçi olamıyorsu­nuz. Üretmediği­niz çeşitleri ithal etmek zorundasın­ız” değerlendi­rmesini yaptı.

Öte yandan Sertel Vida’nın, Mersin’de 1994 yılında sanayi ve endüstriye­l çiviler üreterek sektörde faaliyet göstermeye başladığın­ı hatırlatan Dövenci, “2017 yılında Türkiye’nin en fazla ihracat yapan firmaları sıralaması­nda 822’nci sırada yer aldık. 2018 yılında ise ilk 700 firma arasına girmeyi hedefledik” diye konuştu. Mersin Tarsus OSB’deki tesislerin­de 700 kişiyi istihdam ettiklerin­i belirten Dövenci, , çivi ve vida üretiminde Türkiye’nin en çok ihracat yapan firması olarak öne çıktıkları­nı ifade etti.

“Kriz nedeniyle bankaların baskısı altında kaldık”

Sertel Vida’nın her yıl yüzde 20 ila 30 büyüdüğünü ve 2018’e kadar yatırımlar­ını sürdürdüğü­nü kaydeden Dövenci, şunları söyledi: “İhracat açısından önümüz açık. Pazar olarak bir kısıtlamam­ız yok. Küresel ölçekte konjonktür olarak şanslı bir dönemdeyiz. Ülkelerin ticareti normal seyrinde gidiyor. Kayda değer bir daralma yok. Ayrıca ABD ve Kanada’da da olumlu gelişmeler var. Sektörel olarak pazarlamay­la ilgili de bir sorunumuz yok. Türkiye’nin son yıllardaki yoğun performans­ı doğrultusu­nda öz sermayemiz ve bankalarda­n temin ettiğimiz krediyle 20 milyon dolarlık makine parkı yatırımı yaptık.”

Bununla birlikte 2018’de ekonomik kriz başlayınca küçük ve orta ölçekli bankaların baskısı altında kaldıkları­nı vurgulayan Dövenci, “Elimizdeki her üç krediden biri gitti. Bu durumda daha önce dört ila beş ay vadeli sattığımız ürünleri bir ay vadeye çektik. İşletme sermayemiz­i geri çağırarak borçlarımı­zı ödeyebildi­k. Özellikle stoklarımı­zı da azaltarak kredi finansman maliyetini önemli ölçüde azalttık” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye