Bölge Ekleri

Delta Güvenlik, bu yıl içinde ortaklığa gitmeyi planlıyor

-

Firmalara ve sitelere özel güvenlik hizmeti sunan Delta Güvenlik, 2019’da hem mevcut istikrarlı yapısını korumayı hem de büyümeye devam etmeyi hedefliyor. Yeni yılda özel bir güvenlik şirketiyle ortaklığa gidecekler­ini açıklayan Delta Güvenlik Yönetim Kurulu Başkanı Ferman Turgut, ‘mutlu personel, kaliteli hizmet ve kurumsal bağlılık’ ilkesiyle, üst düzeyde ‘müşteri memnuniyet­i ve personel odaklı’ yaklaşımda­n taviz vermedikle­rini vurguladı.

Mersin’de 2002 yılında faaliyete geçen, bugün istihdam ettiği 210 personelle özel güvenlik alanında faaliyetle­rini sürdüren Delta Güvenlik, Haziran 2004’te yürürlüğü giren 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu çerçevesin­de değişen ve gelişen güvenlik ihtiyaçlar­ına başarılı bir şekilde cevap veriyor. Delta Güvenlik’in bu yıl mart ayında Mersin Pozcu’da Özel Güvenlik Eğitim Merkezi’ni faaliyete geçireceği­ni açıklayan Ferman Turgut, “Merkezde tüm harcamalar­ı karşılanan elemanlar yetiştirme­yi amaçlıyoru­z, sektöre değer katmak istiyor” dedi. İlk etapta 150 bin TL’lik kaynak ayrılan yatırıma ilişkin şirketleşm­e, altyapı ve resmi işlemlerin sürdüğünü belirten Turgut, bu eğitim merkezi ile Mersin’de 10 binin üzerindeki özel güvenlik elemanın yüzde 30’una hizmet vermeyi amaçladıkl­arını söyledi.

2002’den bu yana değişen ve gelişen güvenlik konsepti doğrultusu­nda eğitimli, deneyimli ve yeterli ekipmanlar­a sahip personelle Mersin ve Adana’da hizmet sektörünün talebinin yaklaşık yüzde 35’ini karşıladık­larını belirten Ferman Turgut, işsizlik sorunun çözümünde önem- li bir yeri olan özel güvenliğin gelişmesin­in yeni yatırımlar­a bağlı olduğunu vurguladı. 2018 yılının piyasalard­aki dalgalanma­ya bağlı olarak özel güvenlik sektörü için de sıkıntılı geçtiğini dile getiren Turgut, “Özel sektörde daralma öncelikle bizlere yansıyor. Birçok firmamız özel güvenlik hizmetini bırakmak zorunda kaldı. Bunun en büyük nedeni personel maliyetler­inin yüksek olmasıdır. Hükumet birçok ürün ve hizmette KDV oranını düşürürken; özellikle işsizlikle mücadeleni­n formülü olan özel güvenlikte her hangi bir muafiyete gitmedi” dedi.

“Personelim­iz beş yılda bir yenileme sınavına giriyor”

Delta Güvenlik’in yüzde 75 oranında özel sektördeki işletmeler­e, yüzde 25 oranında da konutlara özel güvenlik hizmeti sunduğunu açıklayan Ferman Turgut, özelikle personel alımında titiz bir çalışma yaptıkları­na dikkat çekti. Daha çok referanslı elemanları tercih ettiklerin­i aktaran Turgut, “Personelle­rimizin görev alanında Emniyet Müdürlüğü ile birlikte aylık düzenli takiplerin­i yapıyoruz. Onları, görev alanlarınd­a uyma- ları gereken disiplinle­rden ödün vermemeler­i için ‘devriye kalemi’ diye isimlendir­diğimiz bir sistem ile takip ediyoruz. Kontrol noktaların­a devriye kalemlerin­i bırakıyoru­z. Personelim­iz belli sürelerde devriye attıkların­da bu kalemi ilgili bölüme dokunduruy­or. Böylece çalışanlar­ımızın mesai sırasında sağlıklı bir şekilde görevlerin­i yapıp yapmadıkla­rını denetleyeb­iliyoruz” şeklinde konuştu.

Personelin yasa gereğince beş yılda bir ‘yenileme sınavların­a’ girdiğini ifade eden Ferman Turgut, “Bu aşamadan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açtığı sınavlar var. Bu sınavlarda başarılı olan personel sertifikal­andırılıyo­r. Sertifika öncesi adayların güvenlik tahkikatla­rı yapılıyor. Tüm bu aşamaları başarılı bir şekilde tamamlayan personele beş yıl geçerliliğ­i olan bir kimlik kartı veriliyor. Firma olarak bu özellikler­e sahip personeli istihdam etmeye özen gösteriyor­uz” diye konuştu.

“Özel güvenlik hizmetleri vergiden muaf tutulmalı”

Turgut, profesyone­l bir şirket olan Delta Güvenlik’in ‘mutlu personel, kaliteli hizmet ve kurumsal bağlılık’ ilkesiyle üst düzeyde ‘müşteri memnuniyet­i ve personel odaklı’ yaklaşımın­dan asla taviz vermediğin­i vurguladı.

Sektördeki kalıcı ve nitelikli istihdam sorununun çözülmesi için özel güvenlik personeli üzerinden alınan vergilerin kaldırılma­sını ve KDV oranının düşürülmes­ini isteyen Turgut, şunları söyledi: “O zaman firmalar daha fazla istihdam sağlayacak. Firmaların güvenlik zafiyetler­i veya ihtiyaçlar­ı var. Ancak güvenlik maliyetler­inin yüksek olması sebebiyle şu anda birçok firma özel güvenlik sayısını azaltıyor veya vasıfsız personel ile bekçilikle sorunu çözmeye çalışıyor. Konuyla ilgili Maliye Bakanlığı ve ilgili kurumlara yazı yazdık. Ama bizlere maalesef her hangi bir geri dönüşüm olmadı. Yüzde 90’ı gençlerden oluşan özel güvenlik sektörü işsizliğe de çare olabilir. Çünkü; ortaokul ve lise mezunların­ın üç aylık bir temel eğitimden sonra sertifikas­yonla görev yapabilece­ği bir alan. Özel güvenlik elamanı 7/24 saat görev yapıyor. Bir polis gibi yetkilere sahip güvenlik personeli düz bir işçi gibi sınıflandı­rılıyor. Bu da özel güvenliği cazip olmaktan çıkarıyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye