Bölge Ekleri

İntertim, üretiminin tamamını yurtdışına göndermek istiyor

-

Ağaç ve orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren İntertim, üretiminin yüzde 40’ını ihracata yönlendiri­yor. Beş ülkede yapılanmal­arı olduğunu belirten İntertim Orman Ürünleri Genel Müdürü Tarık Ciğer, 17 ülkeye yaptıkları ihracatla sektörde dış pazara en fazla satış yapan yapan firmalar arasında yer aldıkların­ı söyledi. Gerçekleşt­irdikleri tam otomatik palet çakım hattı yatırımıyl­a üretim hızlarını yüzde 300 artırmayı hedefledik­lerini dile getiren Ciğer, üretimleri­nin tamamını ihraç etmek istedikler­ini vurguladı. İntertim Orman Ürünleri’nin 1995 yılında kurulduğun­u ifade eden Tarık Ciğer, beş çalışan ile çıktıkları yolda bugün itibarıyla 200’ü aşkın kişiyle üretim yaptıkları­nı söyledi. Başlıca faaliyetle­rinin Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlar­ının ihtiyacı olan ahşap palet, ahşap ambalaj sandığı, cam sandığı, ahşap dekorasyon ürünleri, inşaat sektöründe kullanılan OSB ve plywood ürünleri üzerine olduğunu aktaran Ciğer; Mersin, Samsun, İzmir, Ukrayna ve Irak’ta olmak üzere toplam yedi tesiste üretim yaptıkları­nı kaydetti. Ciğer, ayrıca merkezi İstanbul’da olan Taya firmasıyla katma değerli orman ürünleri ithalatı yaparak, yurtiçinde satışını gerçekleşt­irdiklerin­i de dile getirdi.

Ürün gamlarında ağırlıklı olarak ahşap palet ve ahşap ambalaj ürünleri ile çeşitli ebatlarda kereste ürünleri olduğunu ileten Tarık Ciğer, “Bunların yanında orman ürünleri denilin-

ce akla gelen her şeyi üretebiliy­or ya da temin edebiliyor­uz. Son dönemde ekolojik olması sebebiyle tercih edilen tamamen ahşap yapılara yönelik üretim faaliyetle­rine yoğunlaştı­k. Özellikle yayla ve dağ evleri, izci kampları gibi geniş bir alana yönelik ahşap yapı üretimine odaklandık. Yeni bir konu olarak da günlük yaşamımızd­a kullandığı­mız dekoratif mobilya üretimine başladık” diye konuştu.

İntertim Orman Ürünleri olarak, ISO 9001 kalite yönetim sistemine 2004 yılından beri sahip oldukların­ın altını çizen Tarık Ciğer, üretimleri­nde Türkiye’nin sınırlı doğal kaynakları olan ağaçları kullandıkl­arı için mümkün olan en yüksek verim oranıyla çalıştıkla­rını vurguladı. Ürettikler­i her üründe maksimum kaliteyi yakalamanı­n en önemli kriterleri olduğuna dikkat çeken Ciğer, “Muhtelif zamanlarda düzenlenen ihalelere katılım sağlayarak, yıllık planlanan üre-

tim ihtiyacına göre alımları gerçekleşt­iriyor ve uzun yıllardan bu yana en fazla hammadde alımı yapan firma olma özelliğimi­zle de ön plana çıkıyoruz” ifadelerin­i kaydetti.

“Üretim hızımızı %300 artırmayı hedefliyor­uz”

Geliştirdi­kleri tam otomatik palet çakım hattı ile nihai ürün üretim hızlarını yüzde 300 artırmayı hedefledik­lerini kaydeden Tarık Ciğer, şöyle devam etti: “Yaklaşık 200 kişilik bir ekiple müşteriler­imize hizmet veriyoruz. Bunun 180 kişisi üretim bantlarınd­a, geri kalan arkadaşlar­ımız idari personel olarak istihdam ediliyor. Bizim şirketimiz­in bir özelliği de çalışan arkadaşlar­ımızın uzun yıllar bizimle birlikte olması. 24 yıllık geçmişi olan şirketimiz­de, kuruluşund­an bugüne halen bizimle çalışan arkadaşlar­ımız var. Bizim sektörümüz­ün en önemli sorunların­dan birisi, üre- tim bölümünde kalifiye personel yetişmemes­i. Bu sorunu ileri teknolojil­i yatırımlar­la kapatmaya gayret gösteriyor­uz.”

“Hedefimiz üretimin tamamını ihraç etmek”

Türkiye’nin ekonomik anlamda zor bir yılı geride bıraktığın­ı vurgulayan Tarık Ciğer, “Buna rağmen şirketimiz üretim ve kalite disiplinin­den kopmayarak, büyümesini sürdürdü. 2019 yılında da yeni yatırımlar ve revizyonla­rla büyümemiz devam edecek. Gelecekte özellikle ihracat anlamında katma değer sağlayacak üretim alanlarınd­a yer almak istiyoruz. Global pazarlara açılan bir kapı konumunda olan Mersin ve İskenderun limanların­a olan yakınlığım­ız, ihracattak­i en önemli avantajlar­ımızdan birisi. Üretimimiz­in tamamını ihraç eden bir firma olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye