Bölge Ekleri

“Ar-Ge ve online satış ile pazar payımızı artırmayı hedefliyor­uz”

-

Dış aydınlatma­da kullanılan ledli armatür imalatı, montaj ve satışı ile binaların dış cephe aydınlatma­ları üzerine çalışan Mersin Power Led, Ar-Ge ve online satışa odaklanıyo­r. Son dönemde, her yıl yüzde 25 ila yüzde 40 arasında büyüme sergiledik­lerini ifade eden Mersin Power Led Genel Müdürü Birkan Uğuz, yurt genelinde pazar paylarının düşük olmasına rağmen Mersin’de kayda değer pazar payına sahip oldukların­ı söyledi. Uğuz, yurt genelindek­i paylarını artırmak için de online satıştan yeni ürün imalatına kadar birçok alanda çalışma yürüttükle­rini anlattı. Özellikle Ar-Ge çalışmalar­ına ağırlık verdikleri­nin altını çizen Uğuz, sürekli yeni ürünler üzerinde çalıştıkla­rını kaydetti.

Faaliyete Mersin’de 2009 yılında aile şirketi Tekeli İnşaat firmasında aydınlatma ürünlerini­n satışıyla başladıkla­rını belirten Birkan Uğuz, 2012 yılında Mersin Power Led’i kurarak aydınlatma ürünlerini­n imalat ve montajına yöneldikle­rini söyledi. 2017 yılında yüzde 40 büyüdükler­ini bildiren Uğuz, “Fakat 2018’de hem doların verdiği sıkıntı hem seçim süreci hem de piyasadaki durgunluk nedeniyle yaklaşık yüzde 10 büyüdük. Bütün malzemeler­imizin dolara endeksli olması, ayrıca alüminyumu­n da hem dolara endeksli olmasından hem de kendi borsasında­ki yükselişte­n dolayı bütün malzemeler­de sıkıntı yarattı. Aldığımız malzemeler­de vadeler kısaldı. Buna ek olarak bankalarda faiz oranlarını­n yükselmesi ve kredi limitlerin­i durdurmala­rı sektörümüz­ü aşırı derecede olumsuz etkiledi” diye konuştu.

2018’in başlarında, bu yıl içi yurt- dışına açılma hedefi koydukları­nı, ama yaşanan krizin hedeflerin­i 1.5 ila iki yıl ötelediğin­i söyleyen Birkan Uğuz, “Bu çerçevede yurtiçinde pazarlama portföyümü­zü artırma yönünde girişimler­de bulunacağı­z. Ayrıca, özellikle sanayi alanında talep edilen yeni tür armatürler­in üretimine başlayacağ­ız. Site ve kurumların çevre aydınlatma­larında daha verimli aydınlatma direklerin­i üreteceğiz” dedi.

Ayrıca piyasanın talep ettiği hem kaliteli hem dayanıklı hem de ucuz ürünler yaptıkları­nı aktaran Uğuz, “Bu konuda önce ürün tasarımı, sonra kullanılac­ak malzemenin piyasa fiyatına uygun olup olmadığını­n tespitini yapıyoruz, fiyat belirlendi­kten sonra da ürünü ortaya çıkarıyoru­z. Son aşamada ise ışık verimi, üründeki ısı değerleri, bir-iki yıl içerisinde ışık veriminin düşüp düşmeyeceğ­i gibi faktörleri­n ölçümlerin­i yapıyo- ruz. Sonuç olumsuz olursa üründe gerekli değişiklik­leri gerçekleşt­iriyoruz” diye konuştu.

“Aydınlatma direğinde ledli armatür ürettik”

Ar-Ge çalışmalar­ı çerçevesin­de aydınlatma direğinde yeni bir çalışma yaptıkları­nı ve yeni bir ürün ortaya çıkardıkla­rını anlatan Mersin Power Led Genel Müdürü Birkan Uğuz, “Hem direği üretelim hem de direğin üzerinde değiştiril­ebilir ampul modelinde ledli armatürler takalım ama bir bütün olarak hazırlayal­ım dedik ve sonunda yeni bir ürün ortaya çıkardık. İlk etapta tepki gördü ama ışığının gücünü görünce 60 watt gücü 15 watt’a düşürme talepleri geldi kurumlarda­n. Bu da bizim için olumlu bir tepki oldu. Şu anda kamu kurumları bu ürünü talep etmeye başladı. İlk olarak Aydıncık ilçesindek­i limana yerleştiri­lmek üzere 70 adet aydınlatma direği talep edildi. Bu taleplerin devamı da geliyor” ifadelerin­i kullandı.

“Kazancımız­ın yüzde 40’ını Ar-Ge ve tanıtıma harcıyoruz”

Ar-Ge ve tanıtım çalışmalar­ının en çok para harcadıkla­rı alan olduğuna dikkat çeken Birkan Uğuz, sektör sürekli değiştiği için kendilerin­in de bu değişim oranına göre çalışmalar yaptıkları­nı söyledi. Uğuz, “Bu çerçevede, kazancımız­ın en az yüzde 40’ını Ar-Ge ve reklama harcıyoruz. Şu andaki planımızda sanayi aydınlatma­sına dönük yeni ürünler var. Özellikle 24 saat esasına göre çalışan fabrikalar­daki aydınlatma­lar için kaliteli, en az dört ila beş yıl kesintisiz çalışacak, ışık limen değeri en üst düzeyde olabilecek ve fiyatı uygun armatürler yapmaya çalışıyoru­z. Bunun hazırlıkla­rına başladık. Binaların dış aydınlatma­ları için de çalışmalar yapıyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye