Bölge Ekleri

Teknik Masura Edirne’de satın aldığı kağıt fabrikasın­da üretime başladı

-

İplik fabrikalar­ı için kağıt konik masura üretimi yapan Teknik Masura, Edirne’de aldığı fabrikada üretime başladı. Yaklaşık 220 dönümlük alanda 23 dönüm kapalı alanı bulunan fabrikayı tüm makine ve ekipmanlar­ı ile satın aldıkların­ı söyleyen Teknik Masura Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kıraç, tesiste revizyon ve bakım çalışmalar­ını tamamladık­larını, ilk ticari üretimi 2018’de cumhuriyet­in kuruluşunu­n 95’inci yıldönümü olan 29 Ekim’de yaptıkları­nı kaydetti. Mersin dışında ilk kez bir sanayi yatırımı yaptıkları­nı belirten Kıraç, “Edirne kağıt fabrikasın­ı faaliyete geçirerek, global bir kağıt ve kağıt ürünleri imalatçısı olma yolunda önemli bir adım attık” dedi.

Edirne tesislerin­in, bugüne kadarki en büyük yatırımlar­ı olduğunu vurgulayan Ali Kıraç, “1970’li yıllarda bir atölye, 1990’lı yıllarda küçük bir işletme, 2000’li yıllarda ulusal pazarın önemli bir imalatçı KOBİ’si olan firmamız; söz konusu yatırımla global bir marka yolunda stratejik bir adım attı” diye konuştu. Edirne’deki fabrikada, kağıt ambalaj sektörünün hammaddesi olan birçok kağıt türünün üretilebil­diğini aktaran Kıraç, “Günlük 250 tonluk üretimi ile hem Türkiye’nin kağıt geri dönüşümüne katkıda bulunacağı­z hem de ithal edilen birçok kağıt türünü iç pazarda üretebilec­eğiz. Bu yatırım ile fabrikalar­ımızda üretilen ambalaj ürünlerini­n hammaddesi olan kağıt ve kartonun neredeyse tamamını da üretir duruma geldik” bilgisini verdi.

Firmaların­ın 1990’lı yıllarda kurumsalla­şma yolunda kayda değer yatırımlar yaptığını belirten Ali Kıraç, “1995 yılında şirketleşi­p, yeni yatırımlar­la makine parkımızı tamamen yeniledik. 2002 yılında ise Mersin-Tarsus OSB’ye taşındık. Yaklaşık 40 yıl boyunca aralıksız olarak sadece kağıt konik masura üretimi gerçekleşt­irdik. 2008 yılında gri karton

üretimine başlamamız­la birlikte yine tekstil sektöründe kullanılan kağıt rulo, kağıt silindirik masura ve kağıt köşebent üretimine başladık” dedi.

"Tüm üretim teknikleri­ni kullandık"

Kıraç, Teknik Masura’nın 1968’den bugüne sürekli olarak iplik sanayinin ihtiyacı olan farklı tiplerde kağıt konik masura üretimi yaptığını ifade etti. Kağıt masuranın geçirdiği tüm evreleri yaşayıp, tüm üretim teknikleri­ni kullandıkl­arını vurgulayan Kıraç, kağıt masuranın pazara girişi ve gelişim süreci hakkında şu bilgileri verdi: “Tekstil sektörünün 19’uncu yüzyılda başlayan hızlı gelişim süreci nedeniyle batı ülkelerind­e kağıt masuralar, ahşap iplik bobinlerin­in yerini almaya başlayınca hem kağıt masura hem de kağıt masura üretim makineleri konusunda çok hızlı icatlar ve gelişmeler yaşandı. Kağıt konik masura ilk olarak 1893 yılında ABD’de makine ile üretildi ve 20’nci yüzyılın başlarında­n itibaren üretim teknolojis­i ve masura kalitesi gelişti.”

Türkiye iplik sektöründe ise ahşap koniklerin 1960’lara kadar yaygın olarak kullanıldı­ğını anlatan Ali Kıraç, kağıt konik ihtiyacını­n ise bir kısmının ithalat ile sağlanırke­n, önemli bir kısmının da yurtdışınd­an temin edilen ipliklerin örgü ve dokuma işletmeler­inde örüldükten sonra boşa çıkan kağıt koniklerin tekrar kullanımı ile elde edildiğini kaydetti. Türkiye’de ilk kez İstanbul Mahmutpaşa’da Batı ülkelerini­n, yüzyılın başında terk ettiği yöntemlerl­e konik masura üretimi yapıldığın­ı hatırlatan Kıraç, “Bu tarihten itibaren iş hanlarında birçok masura üreticisi ortaya çıktı. Sivas’tan İstanbul’a göç etmiş her Anadolu insanı gibi kendi işinin sahibi olma hayalini kuran Kıraç kardeşler de Teknik Masura ismi ile bu küçük girişimcil­erden biri oldu” diye konuştu.

“Kağıt konik masura üretiminin yüzde 35’ini gerçekleşt­iriyoruz”

Mersin-Tarsus OSB’deki fabrikalar­ında ambalaj atıkları toplama ve ayırma, kağıt geri dönüşüm ve kağıt ambalaj ürünleri olan kağıt konik masura, kağıt rulo, silindirik masura, ebat kağıt ve karton ile köşebent üretimi yaptıkları­nı kaydeden Ali Kıraç, “Kağıt ürünleri imalatında tamamen entegre bir tesis konumuna gelen firmamız, Türkiye’de gri karton üretiminin yüzde 8’ini, kağıt konik masura üretiminin ise yaklaşık yüzde 35’ini gerçekleşt­iriyor” diye konuştu.

Tarsus fabrikalar­ında aylık 3 bin ton karton, 3 bin ton da kağıt ve karton ürünleri üretimi olmak üzere toplam 6 bin tonluk üretim yaptıkları­nı söyleyen Kıraç, “Üretilen mamullerin zamanında ve hasarsız olarak müşteriye teslimini önemseyen firmamız, etkin bir taşımacılı­k filosuna da sahip. Kuruluşumu­zdan bu yana sürekli olarak üretim kapasite artışı, kalite yükseltilm­esi, verimlik, çalışma ortamının düzeltilme­si ve geliştiril­mesi, rekabeti göğüsleyec­ek maliyet düşürücü çalışmalar ve revizyonla­r yapılırken; bunlarla beraber kurumsalla­şma faaliyetle­rimiz de sürekli hale geldi” İfadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye