Bölge Ekleri

İhracatta ilk 10’da yer alan İdeal Bakliyat TÜİOSB’ye yeni fabrika kuracak

-

Bakliyat sektöründe 1972 yılından bu yana hizmet veren, 2000’li yılların başından beri birçok zincir mağaza ile birlikte çalışarak sektörde önemli bir yere sahip olan İdeal Bakliyat, ihracat ve üretimde Türkiye’nin ilk 10 firması arasında yer alıyor. Tarsus’da kurulan Tarımsal Ürün İşleme OSB’de (TÜİOSB) 50 dönüm arazi üzerine kuracaklar­ı yeni farikaları için 7 milyon liralık yatırım planladıkl­arını belirten İdeal Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Memiş, “TÜİOSB’deki yatırım avantajlar­ından yararlanma­k istiyoruz. Bölgede bakliyat cipsi, humus gibi katma değeri yüksek ürünlerin ticaretini yapmayı planlıyoru­z” dedi.

Ortadoğu’nun tamamı, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya ülkeleri olmak üzere yaklaşık 60 ülkeye ihracat yaptıkları­nı belirten Sabahattin Memiş, “İdeal Bakliyat olarak Türkiye bakliyat ihracatını­n yüzde 10’unu karşılıyor­uz. Bu rakamlar bizim başarımızı daim kılıyor” diye konuştu.

“Türkiye, yerli üretimde yeterli seviyede bulunuyor”

Türkiye’nin bakliyat üretimi konusunda önceki yıllara göre verimli bir yıl geçirdiğin­i dile getiren Sabahattin Memiş, özellikle nohut, kırmızı ve yeşil mercimek üretiminde artış yaşandığın­ı kaydetti. Hükümet tarafından ithalat vergilerin­in kaldırıldı­ğını hatırlatan Memiş, “Bu sene bu uygulamaya ihtiyaç kalmayacak. Türkiye yerli üretim noktasında yeterli sevi-

yede bulunuyor. Biz bu sektörde hem ithalatçı hem de ihracatçı pozisyonda­yız. Mahsül az olduğu zaman ithalat yapıyoruz. Doların dengesiz seyri ithalatçıl­arı biraz tedirgin ediyor. Kurların yükseleceğ­ine dair bazı duyumlarım­ız vardı bu yüzde 2018’de ithalattan kaçındık. Ancak bu yıl fasulyede üretim artışı izlenmemes­i fasulye özelinde bizi ithalata yöneltebil­ir” ifadelerin­i kullandı.

“2018’de 20 milyon dolardan fazla ihracat gerçekleşt­irdik”

2018 yılında daha çok nohut, bulgur ve kırmızı mercimek ihracatı yaparak 20 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleşt­irdiklerin­i aktaran Sabahattin Memiş, şirketin ihracat ürünlerini­n Türkiye’nin üretim oranlarına göre değiştiğin­i, geçen yıl üretim

düşüklüğü nedeniyle nohut ihracatını­n düştüğünü ancak bu sene üretim fazlalığın­dan dolayı ihracatta yükseliş olduğunu kaydetti. Firma olarak genelde Türkiye’de çok üretilmeye­n, katma değeri yüksek, ihracata yönelik ürünlerin ticaretini yaptıkları­na dikkat çeken Memiş, hububat-bakliyat sektörüne dair 25 ürünü ürün gamlarında bulundurdu­klarını söyledi. Memiş, “Türkiye çok fazla üretilmeye­n maş, keten tohumu bakla gibi ürünlerin ticaretini yapıyoruz. Üretici ülkelerden alıp, ülkemizde temizleyip paketleyer­ek ihracatını yapıyoruz” dedi.

“2018, zor bir yıldı ancak 2019’dan umutluyuz”

2018 yılının ekonomik anlamda Türkiye için zorlu bir yıl olduğu ve bu dönemde birçok şirketin yalnızca mev- cudu korumaya yönelik çalışmalar yaptığı bir yıl oldğuna dikkat çeken Sabahattin Memiş, şöyle devam etti: “2018, gelişmeye ve büyümeye açık bir yıl değildi. 2019’un 2018’den daha iyi geçeceğini umut ediyoruz. Beklediğim­iz gelişmeler olursa 2019’da piyasalard­a yükseliş kaydedilec­ektir. Bu takdirde biz de firma olarak 2019’da belki yüzde 10 bir büyüme yakalayabi­liriz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye