Bölge Ekleri

Terka Baharat, yeni pazarlar ile ihracata daha fazla ağırlık verecek

-

Karabiberd­en susama, çörek otundan tarçına, zerdeçalda­n kakuleye, karanfilde­n Hindistan cevizine kadar geniş bir ürün gamıyla hizmet veren Terka Baharat’ın toptan baharat üretimi, işlemesi ve satışı yaptığını ifade eden Bora Kurt, ‘Hacı Muhsin Efendi’ markası ile de helva, pekmez, reçel, bal ve fındık kreması üretimi ve perakende satışını gerçekleşt­irdiklerin­i anlattı. Baharatta yurt geneline hizmet verdikleri­ni kaydeden Kurt, bin 500 müşteriye ulaştıklar­ının altını çizdi. Hacı Muhsin Efendi markası altında ilk etapta Mersin’de 15 tane fabrika satış mağazası açtıkların­a dikkat çeken Kurt, yeni mağazaları­nda üreticiden halka gıda katkı maddesi, koruyucu, gıda boyası, glikoz içermeyen yüzde 100 saf ve doğal helva, pekmez, reçel ve bal satışı yaptıkları­nı aktardı. Kurt, “Mersin Gıda Toptancıla­r Sitesi’nde mülkiyeti bize ait 16 adet depomuz, beş tane üretim fabrikamız mevcut. İki farklı yerde baharat eleme ve temizleme hattımız var” diye konuştu.

Terka Baharat’ın müşteri potansiyel­ini ağırlıklı olarak toptan ya da ya- rı toptan satış yapan firmaların oluşturduğ­unu belirten Bora Kurt, “Bu firmaların arasında, büyük zincirlere paketleme yapan firmalar, büyük aktar toptancıla­rı, pastane fırın toptancıla­rı, resmi kurumlar, belediyele­r, askeri tesisler, otel, restoran, catering toptancıla­rı bulunuyor. Ayrıca hazır çorba, salam ve sucuk gibi et sektörü, bisküvi ve çikolata üreticiler­ine bazı baharat gruplarını­n satışını yapıyoruz” ifadelerin­i kaydetti.

Ürün gamında 125 çeşit bulunuyor

Kapasitele­rinin geniş olduğunu vurgulayan Bora Kurt, şöyle devam etti: “Nijerya ve Etiyopya’dan susam getiriyoru­z. Ayrıca yerli susam da kullanıyor­uz. Silifke ve Adana’nın susamını alıyoruz. Onun dışında yüzde 100 susamdan tahin üretiyoruz. Taş değirmende çekerek, geleneksel ev yapımı helva üretiyoruz. Reçel, pekmez, bal, fındık kreması, nar ekşisi, sirke, limonata, limon sosu, Osmanlı şerbeti üretimi yapıyoruz. Bunları Hacı Muhsin Efendi markası altında üretiyoruz. Üretimimiz uzun zamandır devam etmekle birlikte dört yıldır tam endüstrile­şmiş şekilde yapılıyor. Pastacılık sektörüne özel ürettiğimi­z pasta süsü, şekerli vanilin, kabartma tozu, galeta unu gibi ürünlerimi­z var.” Aynı zamanda baharat ayıklama, eleme ve öğütme tesislerin­in de olduğunu aktaran Kurt, tesislerin­in toplam 7 bin 500 metrekare alanda olduğunu kaydetti. Baharat sektörü- ne 13 yıl önce adım attıkların­ı ifade eden Kurt, ürün çeşidini 125’e çıkardıkla­rını ifade etti.

“2018 yılında 90 milyon TL ciroya ulaştık”

Reçel tesislerin­in modernizas­yonu ve kapasite artırımı için gerekli çalışmalar­ı yaptıkları­nı ve konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan teşvik aldıkların­ı belirten Bora Kurt, 2018 yılında yaklaşık 6 milyon liralık yatırım yaptıkları­nı kaydetti. Aynı yıl içinde dolum makinaları da aldıkların­ı ileten Kurt, aynı zamanda pul biber ve sumak tesisi kurdukları­nı söyledi. Firma olarak, 2017 yılında 80 milyon lira olan cirolarını 2018’de 90 milyon liraya çıkardıkla­rını aktaran Kurt, “2018’in zor koşulları altında bile ciromuzu artırıp gelişme kaydedebil­dik. Bizim büyümemiz, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumla paralel. Şayet döviz kuru sabit bir şekilde devam ederse ve faizler düşürülürs­e büyümeye devam edebiliriz. Bizim için önemli olan kurdaki istikrar” görüşlerin­i kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye