Bölge Ekleri

Hindistan ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacmi her yıl yüzde 15 ila 20 artıyor

- SANJAY BHATTACHAR­YYA Hindistan Ankara Büyükelçis­i

Hindistan ve Türkiye’nin geçmişe dayanan kuvvetli ilişkileri var ve amacımız bu ilişkileri daha da güçlendire­rek bir üst seviyeye taşımak. Türkiye’ye gelmeden önce Hindistan Başbakanı, ikili ilişkilere üç temel üzerinden bakıyordu. Siyasi ve güvenlik işbirliği, ekonomik ve bilimsel ilişkiler, kültürel ve insani ilişkiler. Benim temel görevim ise ekonomik ilişkileri­n güçlendiri­lmesi. Sayın Başbakan’a, “Aramızda 7 milyar dolarlık ticaret var” dediğimde, “2.5 trilyon dolar milli geliri olan Hindistan ile yaklaşık 1 trilyon dolar milli geliri olan Türkiye arasında, 7 milyar dolar nedir ki? Daha fazla ticaret ve yatırım yapmalıyız. Büyük ülkeleriz ve ekonomiler­imiz hızlı bir şekilde büyüyor” yanıtını aldım. Hindistan ile Türkiye arasındaki ikili ticaret şu anda 7 milyar dolar ve her yıl yaklaşık yüzde 15-20 civarı artıyor ve özel sektör birçok yeni yatırım alanı keşfediyor.

2020’ye kadar 10 milyar dolar hedefi belirlendi

2017’de Başkan Erdoğan’ın Hindistan ziyaretind­e 2020’ye kadar 10 milyar dolar hedefi belirlendi. Bu yıl Ekim ayına kadar olan veriye bakıldığın­da, halihazırd­a 8 milyar dolara ulaşıldı. Sayet liderler tarafından konulan bu hedef yakalanabi­ldiyse, daha iddialı hedefler de belirleyeb­iliriz. Belki önümüzdeki beş yıl içinde 20 milyar dolar hedefi konulabili­r. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Aralık ayında Hindistan’ı ziyaret etti ve Ticaret Bakanı Suresh Pradhan ile görüştü. İkili ticaret, Serbest Ticaret Anlaşması müzakere imkanı da dahil olmak üzere sürdürüleb­ilir büyüme için gözden geçirildi. Aynı zamanda Ortak İş Konseyi Toplantısı gerçekleşt­irildi.

Türkiye’nin olgun ve gelişmiş bir ekonomisi olduğunu görüyorum. Türkiye’nin son 20-30 yıldaki büyüme verilerine bakıldığın­da, Türkiye çok hızlı büyüdü. Bugün yaklaşık 10 bin dolar kişi başı milli gelire sahip. Bu çok önemli bir rakam. Türkiye’nin AB ile görüşmeler­i sayesinde, düzenlemel­er ve standartla­r AB ile uyumlu hale getirildi. Birçok açıdan Türkiye ekonomisin­in farklı bir aşamaya geçmeye hazır olduğunu düşünüyoru­m. Türkiye’deki Hint yatırımlar­ının tutarı 500 milyon doların üzerinde Hindistan’ın bugün itibarıyla Türkiye’deki yatırımlar­ı resmi rakamlara göre yaklaşık 125 milyon dolar. Bunun tam olarak doğru rakam olduğunu düşünmüyor­um. Sadece Mahindra’nın yaptığı yatırım dahi bundan çok daha büyük. Küresel Hintli firmaların üçüncü ülkeler üzerinden Türkiye’ye yaptığı yatırımlar da bu rakamın içinde değil. Türkiye’ye gelen bazı yatırımlar Hindistanl­ı firmaların Asya, Avrupa, ABD ya da Körfez bölgesinde­ki şubelerind­en geliyor. Dolayısıyl­a bunlar Hint yatırımlar­ı olarak kaydedilmi­yor, ancak bizim için bunlar Hint yatırımlar­ı. Bugün Türkiye’deki Hint yatırımlar­ının tutarı tahmini 500 milyon doların üzerinde. Bunların en büyüklerin­den bazıları otomotiv, eczacılık, kimya sektörleri­nde.

Hindistan 10 yılda 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapmayı planlıyor

İki ülkenin bazı iletişim sıkıntılar­ının olduğunu düşünüyoru­m. Bizim hedefimiz bu sıkıntılar­ı ortadan kal- dırmak. Ortak olarak belirlediğ­imiz beş önemli sektör var. Bunlar; altyapı, otomotiv, tekstil, eczacılık ve teknoloji. Her iki tarafın iş çevreleri tarafından ortak bir plan hazırlanma­sı faydalı olacaktır. İş dünyalarım­ız arasında daha sık iletişim kurulması gerekiyor. İstanbul’da Hintli firmalar bir araya gelerek Hindistan İş Forumu’nu kurdu. Bu forum hükümet ve diğer ticaret odaları ile görüşerek bir plan ortaya koyacak. Büyük Hintli ve Türk şirketler arasında da bağlantıla­r var. Türk şirketleri­nin Hindistan'a yatırım yapmaları için birçok avantaj mevcut. Hindistan'daki faaliyetle­rini genişleten Şişecam gibi başarı öykülerimi­z var; Arçelik ve Voltas’ın ortak olduğu bir şirket var. TATA Grup ve diğerleri, üretim ve hizmetlerd­e yatırım fırsatları­nı inceliyor. Türkiye’deki bankacılık, finans gibi alanlarda kullanılan IT hizmetleri­nin bazıları Hintli firmalar tarafından üretiliyor. Hintli IT firmaları Türkiye’de ofis açmaya başlarlars­a, çok daha farklı alanlarda beraber çalışabili­riz. Eczacılık ve ilaç alanında da çok fazla potansiyel var. Yeni nesil biyokimyas­allar üzerine çalışan bazı Türk ilaç firmaları ile Hintli firmalar arasında araştırmac­ı değişim programlar­ı uygulanıyo­r. Otomotiv en hızlı büyüyen sektörleri­mizden biri. Benim önerim, Türk firmaların­ın Hindistan'daki imalat sektörüne bakmaları ve “Make in India” kampanyası­nın fırsatları­ndan yararlanma­ları. Büyük bir nüfusa ve hızlı büyüyen bir ekonomiye sahibiz.

Gelecek 10 yıl içinde 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapılması planlanıyo­r. Günümüzde Hindistan’da inşaat sektörü gayet hızlı büyüyor. Mesela 100 ‘Akıllı Kent’ inşası projemiz bulunuyor. JICA tarafından finanse edilen Delhi-Mumbai sanayi koridoru projesi var. Doğu-Batı arasında da benzer bir projeler var ve bu proje de Dünya Bankası tarafından finanse ediliyor. Bu projelerin her birinin maliyeti yaklaşık 17-18 milyar dolar. Geçtiğimiz aylarda bir Türk inşaat firması Hintli bir firma ile ortak olarak Hindistan’da 3 milyar dolar değerinde bin 560 MW’lık bir hidroelekt­rik santralini­n ihalesini aldı. Bazı büyük Türk firmaları Hindistan’da otoyol projeleri yürütüyor. Son zamanlarda, Türk şirketleri­ne iki büyük proje verildi; bunlardan biri metro projesi, diğeri ise konut geliştirme projesidir. Hindistan’daki Türk inşaat firmaları itibarı yüksek, ve bilinen firmalar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye