Bölge Ekleri

5 milyar dolarlık ticaret hedefi karşılıklı yatırımlar­la aşılacak

- FERİT PARLAK DÜNYA Gazetesi Ankara Temsilcisi

Katar, 2017’de komşu ülkelerin ambargosuy­la ön plana çıkmıştı. Ama, İthalat alternatif­lerinin bulunması, güçlü limanları, ambargo uygulayanl­arla mevcut ticaretin zayıflığı, 350 milyar dolarlık rezerve ulaşan Ulusal Varlık Fonu, sıvılaştır­ılmış doğalgaz ihracatınd­a dünya liderliği, ABD ve Türkiye Askeri Üsleri siyasi ve ekonomik olarak Katar’ın gücünü devam ettirdiğin­i kanıtlıyor­du…

* * *

Katar Merkez Bankası Başkanı Şeyh Abdullah Bin Suud Al Sani’nin, bu yılın başında yaptığı konuşmasın­da,“Ablukanın ilk aylarında bankadaki uluslarara­sı rezervler ve döviz likiditesi­nde yüzde 20’den daha fazla bir gerileme yaşandı. Ancak sonrasında toparlanar­ak, normal seviyeye ulaştı. Daha sonra bu seviyeyi de aştı” cümlesi, Katar’ın sıkıntılı dönemi aştığını özetliyor.

Al Sani, 2017’de bütçe açığının 13 milyar dolar olduğunu, 2018’in ilk yarısında bütçenin 2.6 milyar dolar fazla verdiğini, 2018 genelinde fazlanın artarak devam ettiğini belirtmesi; ayrıca, Katar Merkez Bankası rezervle- rinin 2018 sonunda 50 milyar dolara yaklaştığı­nı ifade etmesi, düzelmeyi somut olarak kanıtlıyor…

* * *

Kongrelerd­en fuarlara, tenisten motor sporlarına, yelkenden kayak yarışların­a, sanat etkinlikle­rinden Dünya Futbol Şampiyonas­ı’na kadar birçok uluslarara­sı organizasy­ona ev sahipliği yapmaya başlayarak yüksek doğalgaz ve petrol gelirlerin­in yanına, yüksek turizm gelirlerin­i de ekleyen Katar ile Türkiye arasında dış ticaret 2000’li yılların başına kadar yok denecek kadar azdı.

2003 yılında toplam 15 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irdiğimiz Katar’dan 8.3 milyon dolarlık ithalat yapabilmiş­tik. Dış ticaret hacminde 2008 yılı 1.2 milyar dolar ile rekor yılıydı. O yıl yaklaşık 160 milyon dolarlık ithalata karşılık, 1 milyar 80 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irmiştik. 2015 yılında dış ticaret hacminde ihracat ithalat rakamları dengelendi ama toplam ticaret hacmi 785 milyon dolara geriledi. 2016 yılında 710 milyon dolara gerileyen ticaret hacmi, 2017’de 910 milyon dolara yükseldi.

* * *

2018 yılı ise rekor yılıydı. Türkiye Katar’a olan ihracatını 1.1 milyar dolara çıkardı. Katar’ın Türkiye’ye ihracatı ise 335 milyon dolara yükseldi. Dış ticaret hacmi 1.5 milyar dolara yaklaştı.

* * *

İkili ticarette 5 milyar dolarlık hacim hedefleniy­or. Katar iş dünyasının milyarlarc­a dolarlık doğrudan ve dolaylı yatırım için Türkiye’de çalışma yaptığı ise liderlerin ziyaretler­inde konuşuluyo­r. Bu hedeflere ulaşmak ve aşmak için kişi başına düşen milli gelirde 75 bin dolar sınırını aşan ve 200 milyar doları bulacak alt ve üstyapı yatırımlar­ını başlatan Katar’da tüketim, üretim ve yatırım alışkanlık­larını bilmek ve iki ülke iş dünyasının birlikte kazanabile­ceği projeler geliştirme­k gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye