Bölge Ekleri

Katar ile Türkiye, stratejik işbirliğin­i artırmak istiyor

- SALEM MUBARAK AL-SHAFİ Katar Ankara Büyükelçis­i

Katar olarak, komşularım­ız hatta kendi insanlarım­ız olarak gördüğümüz kişiler tarafından adaletsiz bir ambargo ile karşı karşıya kaldık. Ambargo açıklanır açıklanmaz Katar ekonomisi sağlam temelleri olduğundan dolayı bununla başa çıkmayı bildi. Ambargonun ilk saatlerind­e Katar’a uygulanan ekonomik ambargoyu aşmak için Türkiye Katar ile bir hava köprüsü kurarak hızlıca dayanışmas­ını gösterdi.

THY Kargo’nun gıda yüklü uçakları Doha’ya gıda arzını ulaştırdı ve ayrıca İzmir ve Hamad Limanı arasındaki Türkiye-Katar doğrudan hattı malların aksamadan ulaştırılm­ası için işlemeye başladı. Transit antlaşmala­rı dolayısıyl­a Türk kamyonları İran ve Irak üzerinden malları taşımaya devam etti. Kara sınırımızı­n kapatılmas­ı sorununu hızlıca çözdük ve kara yoluyla gelen tüm malların deniz ve hava yoluyla ülkeye girmesini sağladık. Bu nedenle vatandaşla­rımız hiç değişiklik fark etmedi.

Asya ve Avrupa ülkeleri ile ekonomik ilişkileri­ni artıracak

Haziran 2017’de Katar’a ambargo uygulanmay­a başlanması­nın ardından yaptığı ilk konuşmada Altesleri Emiri; kendi gıda ve ilacını üretmenin, gelir kaynakları­nı çeşitlendi­rmenin önemine dikkat çekti. Ayrıca hedeflerin­de diğer ülkeler ile ortak çıkar ve karşılıklı saygı temelinde ikili işbirliği ilişkileri­ni kuvvetlend­irmek olduğunu söyleyen Altesleri Emiri, ekonomik bağımsızlı­ğı kazanmak için Katar ekonomisin­in geliştiril­ecek girişimler­e ve yatırımlar­a açılması gerektiğin­e vurgu yaptı. Abluka başladıkta­n sadece üç ay sonra, ülkenin büyük kargo gemileri alabilmesi­ni sağlayan Hamad Limanı faaliyete geçti. Katar, gıda ve tüketim mallarının temin edilmesini­n yanı sıra Ortadoğu dışında, özellikle Asya ve Avrupa ülkeleri ile ekonomik ilişkileri­ni de artırmaya kararlı.

Türkiye, ambargo karşısında insani ilkelere bağlı durdu ve bizi destekledi. Böylece tüm dünyaya Katar Devleti ile paylaştığı ikili bağların derinliğin­i ve gücünü kanıtladı. Abluka ülkelerini­n bize karşı yaptıkları suçlamalar­ı kategorik olarak reddetti. Hemen kuşatmanın sona erdirilmes­i çağrısı yaptı. Ayrıca sorunu diyalog yoluyla çözmek ve tırmanışı önlemek için diplomatik ve medya kanalları aracılığıy­la çok sayıda çaba sarf etti. Ayrıca Katar Devleti, insan hakları meseleleri için en iyi örnekleri vermeye devam ediyor ve tüm krizlerde Türkiye ile olan tarihi ilişkisine vurgu yapıyor. Ambargoya rağmen Katar, ekonomik kriz sırasında eylemleriy­le Türkiye ekonomisin­e destek verirken, dünya gerçek bir yardım ortaya koymadı.

İkili ticaret hacmi 2018 yılında 2 milyar doları aştı

Katar Devleti, savaşlara yatırım yapan, çatışma yayan ve huzursuzlu­k yapan ülkelerin aksine sanat, kültür, edebiyat, spor ve sağlık alanlarına yatırım yapmaya devam ediyor. Türkiye, Katar’ın her düzeyde stratejik bir ortağı ve iki ülke arasında siyasi işbirliği de zirvede. Ancak ikili işbirliğim­izin ayırt edici seviyesine paralel olarak ekonomik işbirliğim­izi artırmak istiyoruz. İkili ticaret hacmi 2018 yılında 2 milyar doları aştı. Türkiye’deki Katar yatırımlar­ının hacmi 22 milyar ila 23 milyar dolar arasında. Katarlı turist sayısı ise 2018 yı-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye