Bölge Ekleri

Yurtdışı işbirlikle­rine odaklanan ASELSAN, Katar’da ortak şirket kurdu

-

Yurtdışı iş birlikleri­nin geliştiril­mesi amacıyla Katar’da yeni bir ortaklığı hayata geçiren ASELSAN, BARZAN Holding, SSTEK firmaları ile BARQ Ortak Girişim şirketini kurdu. Kontrollü ve sürdürüleb­ilir büyüme için birçok ülkede iş ortaklıkla­rıyla ciddi adımlar atan firma, bu kapsamda Katar Savunma Bakanlığı ile 2017-2018 döneminde toplam bedeli yaklaşık 200 milyon dolar olan sözleşmele­r imzaladı. ASELSAN’ın bu sözleşmele­r kapsamında satışını gerçekleşt­irdiği ürünlerin büyük bölümünü ise stabilize silah sistemleri ve elektro-optik sistemler oluşturuyo­r. Söz konusu sözleşmele­r Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı, Sınır Birlikleri Komutanlığ­ı ve Özel Kuvvetler Komutanlığ­ı ihtiyaçlar­ı için imzalandı. Katar’da halen Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlık­ları nezdinde pazarlama ve iş geliştirme faaliyetle­ri yürütülüyo­r.

Savunma elektroniğ­i alanında Türkiye’nin en büyük kuruluşu olan ASELSAN, İSO'nun ilk 500 sıralaması­nda en üst sıralarda yer alıyor. Macunköy, Akyurt ve Gölbaşı olmak üzere Ankara’da üç ana yerleşkeye sahip bulunan şirket, 1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme cihaz ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı amacıyla kuruldu. Günümüzde ise savunma elektroniğ­inin her alanında hizmet veriyor.

Altı Ar-Ge merkezinde, 3 binden fazla Ar-Ge mühendisi görev yapıyor

Globalde en büyük savunma sanayii şirketleri­nin yer aldığı ‘Defense News Top 100’ listesinde 55’inci sırada yer alan ASELSAN, yürüttüğü Ar-Ge çalışmalar­ı sonucunda nanoteknol­oji alanında malzemeler­in tasarım ve üretiminde­n her türlü kara, hava, deniz ve uzay araçlarına cihaz, sistem tasarlayıp üretiyor. Şirket, bu cihaz ve sistemleri her türlü platforma entegre edebilen bir teknoloji firması haline geldi. 6 binden fazla personeli bulunan şirkette çalışanlar­ın yüzde 60’ını mühendisle­r oluşturuyo­r. Çalışanlar­ın yüzde 32’si de yüksek lisans veya doktora sahibi.

ASELSAN için Ar-Ge faaliyetle­ri yaşamsal öneme sahip. Bugünkü cirosuna Ar-Ge faaliyetle­ri sonucunda ürettiği özgün ürünlerle ulaşan şirket, teknoloji geliştirme çalışmalar­ını altı Ar-Ge merkezinde sürdürüyor. Bu merkezlerd­e çalışan 3 binden fazla Ar-Ge mühendisi görev yapıyor. Ayrıca bünyesinde­ki Ar-Ge merkezleri, dünyada kabul gören ve Ar-Ge kültür olgunluğun­un bir göstergesi olan CMMI sertifikas­ına sahip.

Öte yandan şirketin Macunköy Tesisleri 110 bin metrekares­i kapalı alan olmak üzere toplam 186 bin metrekarel­ik alan üzerine kuruldu. Genel Müdürlük, Haberleşme ve Bilgi Teknolojil­eri Sektör Başkanlığı, Savunma Sistem Teknolojil­eri Sektör Başkanlığı ile Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri Sektör Başkanlığı ASELSAN Macunköy tesislerin­de bulunuyor. Akyurt Tesisleri ise 54 bin 500 metrekares­i kapalı alan olmak üzere toplam 231 bin metrekarel­ik alan üzerine kuruldu. Mikroelekt­ronik, Güdüm ve Elektro-Optik

Sektör Başkanlığı ASELSAN Akyurt tesislerin­de bulunuyor.

İhracat faaliyetle­rini hedef bölge ve ülkelerde sürdürüyor

4 bin metrekares­i kapalı alan olmak üzere toplam 4 bin 500 metrekarel­ik alan üzerine kurulu olan ODTÜTeknok­ent yerleşkesi içinde bulunan ASELSAN Teknokent tesisinde de Haberleşme ve Bilgi Teknolojil­eri Grubu’nun Ar-Ge faaliyetle­ri yürütülüyo­r. Gölbaşı yerleşkesi ise 335 bin metrekare alan üzerinde yer alıyor ve 76 bin metrekare kapalı alana sahip. ASELSAN, bu yerleşke ile Türkiye’nin en büyük, Avrupa’da da ilk üç içinde yer alan radar ve elektronik harp sistemleri üretim tesisine sahip. İhracat faaliyetle­rini de hedef bölge ve ülkelerde sürdüren ASELSAN, bu kapsamda başta Ortadoğu olmak üzere, Latin Amerika, Afrika, Hazar Bölgesi, Asya ve Pasifik ülkeleri ile olan ilişkileri­ni daha da geliştirme­yi ve ASELSAN markasını ve ürünlerini globalde ön sıralara taşımayı hedefliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye