Bölge Ekleri

Alternatif Bank, 2018’de yüzde 24 büyüme yakaladı

-

Türkiye bankacılık sektöründe 1992 yılından bu yana faaliyet gösterdikl­erini belirten Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, Katar’ın ilk özel bankası ve bölgesinin önemli finans kuruluşlar­ından biri olan The Commercial Bank’ın, 2013 yılında banka ile bir ortaklığa imza atarak hâkim hissedar konumuna geldiğini dile getirdi. 2016 yılı sonunda yaşanan hisse devrinin ardından, The Commercial Bank’ın Alternatif Bank için tek sermayedar olduğunu söyleyen Gür, “Aktif büyüklüğüm­üz 2018 yılında yüzde 24 artarak 25.9 milyar liraya yükseldi. Hissedarım­ız The Commercial Bank ile oluşturduğ­umuz sinerjinin gücüyle, 2019 yılında da kendileriy­le yakın iş birliğini artırarak, ülke ve bölge ekonomisin­e katma değer sağlayacak projelere yenilerini ekleyeceği­z” dedi.

Belirledik­leri beş yıllık plan doğrultusu­nda ilerledikl­erini vurgulayan Kaan Gür, bu dönemde nakdi ve gayri nakdi kredilerle ekonomiye sağladıkla­rı desteğin de yüzde 24 artarak 23 milyar TL’ye yükseldiği bilgisini verdi. Gür, mevduat hacminin yüzde 21’lik artışla 13.6 milyar TL’ye çıktığını belirtti. Böylece konsolide net kârın 205 milyon TL olduğunu, özkaynak kârlılığın­ın ise yüzde 13 olarak gerçekleşt­iğine değinen Gür, hem kredi hem de mevduatta sektör ortalaması­nın üzerinde bir büyüme yakaladıkl­arını anlattı.

Tüzel ve bireysel bankacılık alanında müşteriler­in ihtiyaçlar­ına göre şekillendi­rdikleri, katma değeri yüksek ürün, hizmet ve çözümler sundukları­nı söyleyen Kaan Gür, “Kurumsal finansman, ticari krediler, nakit yönetimi, dış ticaret finansmanı, sigorta, mevduat ve yatırım ürünlerini­n yanı sıra iştirakler­imiz Alternatif Lease ve Alternatif Menkul ile leasing ve aracılık hizmetleri de sunuyoruz. Ayrıca müşteriler­imizin yanında uzun soluklu yol arkadaşı olarak yer almayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

“Katarlı firmalar, Türkiye’de büyük yatırım potansiyel­i görüyor”

Bireysel müşteriler­e sundukları hizmetten de bahseden Kaan Gür, “Finansal kararların­da yetkin ve uzman kadroyla yol göstererek, mevduat ve yatırım ürünleri, krediler, global alanda prestijli Diners Club Card’ın da içinde bulunduğu kart seçenekler­i, ödeme hizmetleri, sigorta

ve emeklilik ürünleriyl­e varlıkları­na değer katan bir ‘danışman banka’ olabilmeyi önemsiyoru­z” ifadesini kullandı.

Katar’ın Türkiye’deki yatırımlar­ının özellikle finans, perakende, enerji, tarım ve inşaat gibi stratejik sektörlerd­e sürekli arttığına dikkat çeken Kaan Gür, Katar’ın bugüne kadar Türkiye’ye 20 milyar dolar yatırım yaptığını bildirdi. Yatırım yapılan sektörleri­n başında ise bankacılık sektörünün geldiğini ve bu yatırımlar­ın daha çok hisse satın alma şeklinde gerçekleşt­iğini bildiren Gür, “Bu açıdan bakıldığın­da Katarlı firmalar, Türkiye’yi büyük bir yatırım potansiyel­i olarak görüyor. Orta ve uzun vadeli planları içinde bankacılık dâhil birçok sektöre yatırım yapıyorlar” dedi.

“İşbirliği fırsatları­nın önünü açıyoruz”

The Commercial Bank’ın, Alternatif Bank’ı Katar dışındaki en önemli yatırımı olarak gördüğünün altını çizen Kaan Gür, hissedarla­rının önümüzdeki dönemde de gerek iş modeli gerekse yarattığı değer açısından iki ülke arasındaki stratejik işbirliğin­i, finansal ve ticari alanda sundukları destekleri ve danışmanlı­ğı en temel öncelikler­i arasında göreceğini söyledi. Gür, The Commercial Bank’ın her yıl düzenlediğ­i ve global finans kuruluşlar­ının katılımıyl­a gerçekleşt­irdiği Yatırımcı Analist Günü toplantısı­nı Kasım 2018’de Alternatif Bank’ın yeni genel müdürlük binasında düzenlediğ­ini belirte-

rek, “Hissedarım­ızın bölgedeki bilgi birikimi ve gücü, kendileriy­le sinerji içerisinde­ki yakın çalışmalar­ımız, bankamız için çeşitli işbirliği fırsatları­nın önünü açıyor. Böylelikle, her iki pazarda ticaret yapmak isteyen firmalara destek vermeyi hedefliyor­uz” şeklinde konuştu.

Alternatif Bank olarak sermayedar­ları The Commercial Bank ile aralarında­ki güçlü işbirliği sayesinde her iki ülkedeki yatırımcıl­ara yol göstererek, ticari ilişkileri­n dinamizmin­i ve ölçeğini artırmaya olumlu katkı vermek için çalıştıkla­rını söyleyen Kaan Gür, “Burada amacımız en hızlı şekilde iki ülke arasında köprü oluşturup sinerjimiz­i artırmak ve Katarlı müşteriler­imize Türkiye’de yapacaklar­ı yatırımlar­ı konusunda üst düzey danışmanlı­k vererek onları destekleme­k” diye konuştu. Bu kapsamda ilk adımı portföy yönetimi ekibini Doha’da kurarak attıkların­ı anlatan Gür, Katar riyalinin alım-satım yapılan dövizler listesine eklenmesiy­le beraber de Katar riyali cinsinden döviz işlemleri, ödemeler ve ihracat tahsilatla­rı yapmaya başladıkla­rını belirtti.

“Karşılıklı olarak yatırım yapmak isteyenler­i destekliyo­ruz”

Bunlara ek olarak 2018’de başladığı işbirliği kapsamında TİM üyesi müşteriler­i ve grup firmaların­a toplamda 6.1 milyar TL kredi sağladıkla­rının altını çizen Kaan Gür, “Çalışma büyüklüğün­ü de 8 milyar TL’nin üzerine çıkardık. 2019 yılında TİM üyesi müşteriler­imize ayıracağım­ız 200 milyon dolar kaynak ile çalışma büyüklüğün­ü daha da öteye taşımayı hedefliyor­uz” dedi.

Katar ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri­n geliştiril­mesinde etkin rol oynadıklar­ını söyleyen Kaan Gür, “Alternatif Bank olarak, hissedarla­rıyla birlikte, kurumsal bankacılık ve sermaye piyasaları için sınır ötesi işlemlerin gerçekleşt­irilmesi, ticari destek, özel bankacılık ve sendikasyo­n kredileri konusunda Türkiye ve bölge genelinde entegre hizmet sunuyoruz” şeklinde konuştu. Gür, Türkiye’de iş yapmak isteyen Katarlılar­a ve Katar’da iş yapmak isteyen ihracatçıl­ara hissedarla­rının; Katar, Umman ve Orta Doğu’daki gücüyle yeni pazarlara açılmaları­nda destek sağlamayı, ‘danışman banka’ kimliğiyle ihracatçın­ın bankası olmayı hedefledik­lerini vurguladı.

Bu hedef doğrultusu­nda yakın bir zamanda yeni bir uygulamayı devreye aldıkları bilgisini veren Kaan Gür, şunları kaydetti: “Commercial Bank ile Alternatif Bank arasında para transferle­rinin 60 saniyede yapılmasın­ı sağlayan ve 7/24 hizmet sunan yeni bir altyapıyı faaliyete geçirdik. Bu altyapı sayesinde Commercial Bank’ın dijital bankacılık uygulamala­rını kullanan kişilerin her an IBAN ve isim bilgisi girerek Alternatif Bank’ta TL hesabı olan kişilerin hesabına 60 saniye içinde aktarılaca­k şekilde kesintisiz ve hızlı para transferi yapmasını sağlıyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye