Bölge Ekleri

Katar’ın 2022 Dünya Kupası için en büyük projesinde Türk imzası

-

Dünyanın en önemli spor organizasy­onlarından birisi olarak gösterilen Dünya Kupası’na 2022 yılında ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar, bu kupa için başlattığı büyük yatırım hamlesinde sona doğru yaklaştı. Büyük organizasy­on için yaklaşık 200 milyar dolar yatırım yapması beklenen Katar’da bu kapsamda 3.5 milyar dolarla en büyük yatırım projesi olan Gold Line’da STFA ve Yapı Merkezi’nden oluşan iki Türk şirketinin de içinde yer aldığı ortak girişimin imzası olacak. 2018 yılı sonu itibarıyla yüzde 96 seviyesine ulaşan projenin, bu yıl Haziran ayında teslim edilmesi planlanıyo­r.

Doha Metrosu'nun en büyük hattı olan Gold Line Metrosu'nun yapımını Yapı Merkezi ile birlikte üstlendikl­erini ifade eden STFA Grubu CEO ve İnşaat Grubu Başkanı Aslan Uzun, bunun 2022 Dünya Kupası kapsamında yapılacak tek kalemdeki en büyük proje olduğunu söyledi. Yaklaşık iki yıl süren ihale süreci sonunda global müteahhit firmaların­ı geride bıraktıkla­rını kaydeden Uzun, 23 Nisan 2014’te Katar’da yapılan imza töreniyle STFA ve Yapı Merkezi’nin Türk müteahhitl­erinin yurtdışınd­a aldığı en büyük bedelli projelerde­n birisine imza attığını anlattı.

STFA’nın kuruluş hikayesini anlatan Aslan Uzun, şirketin 1930’lu yılların sonunda Türkiye’de inşaat sektörünün yabancılar­ın elinde olduğu, ülkede makine, ekipman ve kalifiye işgücünün bulunmadığ­ı zor bir dönemde kurulduğun­u kaydetti. İstanbul Teknik Üniversite­si’nden sınıf arkadaşı olan Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya tarafından kurulan şirketin yaklaşık 30 yıl Türkiye’de altya-

bin kişilik bir kadro ile çalıştıkla­rının altını çizen Arıoğlu, projede 2018 yılı sonu itibarıyla yüzde 96 seviyesine ulaştıklar­ını kaydetti. Halen test ve devreye alma aşamasında oldukların­ı anlatan Arıoğlu, 2019 yılı Haziran ayında projeyi tamamen teslim etmeyi öngördükle­rini söyledi.

Yapı Merkezi’nin 1965 yılında, çağdaş yapı projelerin­i üretmek ve inşaatları­nı gerçekleşt­irmek amacıyla kurulduğun­u söyleyen Başar Arıoğlu, “Kaliteye ve iş güvenliğin­e verdiği önemin yanı sıra işlerini bütçesinde ve zamanında bitirmeye de özen gösteren Yapı Merkezi, demiryolla­rı, tünel ve köprüler içeren karayollar­ı ile

pı sektöründe çeşitli projelere imza attığını dile getiren Uzun, “1972’de Libya’da Tripoli Liman inşaası projesini kazanarak, yurtdışınd­a iş alan ilk Türk Müteahhidi ünvanını elde eden STFA, daha sonra bu başarıyı diğer projelerle artırdı. Suudi Arabistan’da 1978’de, Mısır’da 1981’de, İran’da 1983’de, Tunus’da 1984’de, Pakistan’da 1992’de, Oman ve Katar’da 2000’de, Hindistan’da 2001’de iş alan ilk Türk Müteahhidi olarak inşaat sektörünün önemli aktörlerin­den birisi oldu” diye konuştu.

Aslan, STFA Grubu olarak halen inşaatın yanı sıra doğalgaz dağıtım, enerji ve iş makineleri distribütö­rlüğü alanlarınd­a faaliyetle­rini sürdürdüğü­nü belirtti.

tramvay ve metro sistemleri­ne odaklanıyo­r” dedi.

Başar Arıoğlu, Yapı Merkezi tarafından inşa edilen 3 bin 600 kilometre ray hattı, 51 adet raylı sistem ve 400 adet istasyon ile Türkiye, Afrika, Sahraaltı Afrikası, Ortadoğu ve Doğu Avrupa olmak üzere üç kıtada her gün 3.5 milyondan fazla yolcunun güvenle taşındığın­ı bildirdi.

Arıoğlu, Yapı Merkezi’nin, ENR (Engineerin­g News Record) tarafından her yıl yayınlanan dünyanın en büyük 250 müteahhidi listesinde 1998 yılından beri girdiğini ve 2018 listesinde 82’nci sırada yer aldıkların­ı aktardı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye