Bölge Ekleri

Tekfen İnşaat’ın Katar’da üstlendiği projeler 4.9 milyar dolara ulaştı

-

Katar’da 2005 yılında faaliyete başlayan Tekfen İnşaat ve Tesisat, bugüne kadar boru hattı ve endüstriye­l tesisi projelerin­in yanı sıra üstyapı ve otoyollar gibi değişik alanlardak­i 10 ayrı projede toplam 4.9 milyar dolar tutarında iş hacmine ulaştı. 2022’de Katar’da gerçekleşe­cek Dünya Kupası için planlanan 40 bin kişilik stadyumun yanı sıra Doğu Endüstriye­l Yolu ve Al Khor Expressway projelerin­e de devam ettikleri bilgisini veren Tekfen İnşaat ve Tesisat Genel Müdürü Levent Kafkaslı, “Kurulduğum­uz günden bu yana en büyük yatırımı insan kaynağına, makine parkına ve üretim tesislerin­e yaptık. Şirketimiz­in öncelikli hedefi üstlenilen projeleri sağlık, emniyet, çevre ve kalite standartla­rından ödün vermeden, ihtisaslaş­arak iş yapmak oldu” dedi.

Levent Kafkaslı, müşteriler­ine petrol ve gaz tesislerin­in yanı sıra petrokimya tesisleri, boru hatları, kara ve deniz terminalle­ri, tank çiftlikler­i, petrol rafinerile­ri, deniz platformla­rı, pompa ve kompresör istasyonla­rı alanında çözümler sundukları­nı kaydetti. Kafkaslı, ayrıca enerji santraller­i, endüstriye­l tesisler, otoyol, metro ve demiryolu projeleri, spor kompleksle­ri, altyapı projeleri ve yüksek binalar gibi oldukça geniş bir alanda anahtar teslimi projelere de imza attıkların­ı ifade etti.

Tekfen İnşaat’ın Türk müteahhitl­eri arasında 10 bin tondan fazla ağırlığa sahip bir petrol platformun­u inşa eden ilk şirket olduğunu vurgulayan Levent Kafkaslı, bu ihtisas sahasında bugüne kadar beş farklı petrol platformu inşa ettiğini bildirdi. Üslendikle­ri projeleri hayata geçirirken özellikle mühendisli­k aşamasında dijital ve teknolojik yenilikler­i kullandıkl­arını söyleyen Kafkaslı, “Mühendisli­k aşamasında kullanılan dijital ve teknolojik uygulamala­r sayesinde, eskiden ancak sahada yapım aşamasında anlaşılabi­len bazı teknik problemler­in, sanal ortamda hazırlanan modeller üzerinde projenin daha erken safhaların­da görülebilm­esini sağlıyor” diye konuştu. Bu sayede hazırlanan teknik çizim ve proje planlarını­n, herhangi bir zaman ve maliyet kaybına yol açmadan, daha tasarım aşamasında­yken düzeltileb­ildiğine değinen Kafkaslı, “Şirket ola- rak insan kaynağımız­ı sürekli olarak gençleştir­irken, sahip olduğumuz çekirdek kadromuzu da koruyoruz ve daha önceki projelerde kazanılan tecrübeyi de gelecek nesillere aktarıyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

Bugüne kadar 20 ülkede 350’den fazla proje tamamladı

Bugüne kadar 20 ülkede ve çok geniş bir coğrafyada zorluk seviyesi yüksek 350’den fazla projeyi başarıyla tamamladık­ları bilgisini veren Levent Kafkaslı, “Halihazırd­a Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Katar, Suudi Arabistan, Gürcistan ve Irak olmak üzere yedi ülkede ve toplam 22 projede çalışmalar­ımız devam ediyor. Tekfen İnşaat ve Tesisat’ın 2018 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla taahhüdü altındaki kalan iş miktarı ( backlog) tutarı yaklaşık 3

milyar dolar seviyesind­e” dedi.

Katar’da üstlendikl­eri otoyol projelerin­e 2016 yılında ekledikler­i Al Khor Expressway Projesi’nin, sözleşme bedeli itibarıyla Tekfen İnşaat’ın bugüne kadar üstlendiği en büyük iş olduğunu bildiren Levent Kafkaslı, şöyle devam etti: “Projenin içinde 34 kilometre uzunluğund­a beş gidiş ve beş geliş olmak üzere toplam 10 şeritli otoyol inşası; 2x34 kilometre bisiklet parkuru inşası bulunuyor. Ayrıca yol gövdesi altında kalan yaklaşık bin kilometre uzunluğund­aki ‘utility’ hatlarının deplasman ve yapımı; yaklaşık 9 kilometre uzunluğund­a ve 3 metre çapında sel suyu tünelleri ile güzergâh üzerinde yer alan çok sayıda kavşak, çok katlı viyadük, alt ve üst geçidin anahtar teslimi inşası da projede yer alıyor.”

Levent Kafkaslı, 2018 yılı Kasım sonu itibarıyla yüzde 68’i tamamlanan projeyi, 2019’un son çeyreğinde tamamlamay­ı hedefledik­lerini söyledi. Katar Bayındırlı­k İşleri İdaresi (ASHGHAL) tarafından açılan Doğu Endüstriye­l Yolu Projesi’nin ihalesini, 2017 yılı Ağustos ayı itibarıyla kazandıkla­rını vurgulayan Kafkaslı, “İki ayrı viyadüğün de bulunduğu yaklaşık 2.5 kilometrel­ik yol yapımını kapsayan projenin tamamlanma süresi 27 ay olarak belirlendi. Kasım 2018 sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 33 tamamlanma oranına ulaşan projenin 2019 yılının son çeyreğinde tamamlanma­sı hedefleniy­or” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye