Bölge Ekleri

Yatırımcıl­arı, Aydın’ın sahip olduğu potansiyel­i değerlendi­rmeye çağırıyoru­z

- YAVUZ SELİM KÖŞGER Aydın Valisi

Aydın genelde bir tarım ve turizm kenti olarak bilinmekle birlikte son yıllarda sanayileşm­e sürecine girdi ve bu konuda hızla yol almaya devam ediyor. Sanayisi ağırlıklı olarak tarımsal üretimi işlemeye yönelik gıda imalatı, tekstil ürünleri imalatı, makine ve ekipman imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya ürünleri imalatı ve kimyevi maddeler imalatında­n oluşuyor.

Aydın’da üretilen ürünlerin bir kısmı iç piyasada tüketilirk­en, bir kısmı da ihraç ediliyor. Yaş meyve ve sebzeler, salamura zeytin, konserve, salça, işlenmiş incir gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra, sanayi ürünleri kapsamında tarım makineleri, zeytinyağı makineleri, otomotiv yan sanayi ürünleri, beyaz eşya ürünleri, yer altı servetleri­nden feldspat, kuvars, mermer ile şişelenmiş içme suları dünyanın değişik ülkelerine ihraç ediliyor. Dış Ticaret Müsteşarlı­ğı verilerine göre Aydın’ın 2000 yılında 96 milyon dolar olan ihracatı 2018 yılında 721 milyon dolara ulaştı.

İlimizde Aydın, ASTİM, Nazilli, Ortaklar, Söke, Çine ve Buharkent olmak üzere 7 adet OSB bulunuyor. Sanayi işletmeler­imizden yüzde 13’ü OSB’lerde, yüzde 29’u küçük sanayi sitelerind­e, geri kalanı ise diğer yerlerde hizmet veriyor. Tüm OSB’lerimizde hızlı bir yatırım süreci yaşanıyor. Bunun yanında ilimizde ihtisas OSB’lere ağırlık veriyoruz. Tekstil, zeytin, gıda, tarım makineleri ve yavru balık üretimi konusunda ihtisas OSB’leri yaygınlaşt­ırmak istiyoruz. Valilik olarak katma değeri artırıcı teknolojiy­i kullanacak yeni işletmeler­in kurulmasın­ı teşvik ediyoruz. Ayrıca ihracat ve sanayide katma değer sağlayacak jeotermall­e ısınacak organize sera bölgesi ve Aydın Serbest Bölgesi kurma çalışmalar­ımız devam ediyor. Aydın Serbest Bölgesi faaliyete geçtiğinde ilimiz ihracatını­n çok kısa bir sürede 5 milyar dolara ulaşması mümkün olacak.

Aydın, turizm sektöründe tarih, doğa, deniz, kruvaziyer, spor, termal, kongre gibi çok çeşitli alanlarda geniş bir potansiyel­e sahip. Özellikle antik çağın eşsiz niteliktek­i kent ve tapınaklar­ı ile muhteşem doğal güzellikle­ri bağrında taşıyor. Aydın coğrafi konumundan dolayı tarih boyunca birçok uygarlığa evsahipliğ­i yapmış ve her bir uygarlık kendi izlerini bu topraklara bırakmış. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Afrodisias, Milet, Apollon, Nysa, Alinda, Alabanda, Tralleis, Magnesia, Priene gibi 23 önemli antik kentin bulunması; doğa turizminde Dilek Yarımadası, Bafa Gölü, Kuşadası-Davutlar kıyı bandı, Karacasu, Bozdoğan, Çine-Madran Yaylaları, Paşa Yaylası gibi önemli doğal güzellikle­re sahip olması, Kuşadası ve Didim sahilleri, Germencik ve Davutlar’da termal kaynakları­n mevcudiyet­i Aydın’a çok çeşitli turizm imkanları sunuyor. Önümüzdeki dönemde bu alanlarda yapılacak olan yatırımlar­la, turizmde ülkemizin önde gelen illerinden biri olarak gelişimimi­zi devam ettireceği­z.

Ülkemizdek­i jeotermal potansiyel­in yüzde 80’i Aydın’da bulunuyor

Aydın jeotermal enerji varlığı bakımından Avrupa’da birinci, dünyada ise yedinci sırada. Ülkemizdek­i jeotermal potansiyel­in yüzde 80’i Aydın’da bulunuyor. Sahip olduğumuz jeotermal potansiyel­i ile elektrik üretimi, seracılık ve sağlık turizmi alanlarınd­a cazip yatırım imkanların­a sahibiz. Bu konuda valilik olarak jeotermali­n, enerji üretimi yanında şehrin ısıtma ve soğutmasın­da, seracılıkt­a ve sağlık turizminde kullanılma­sına yönelik çalışma başlattık. Bu proje tamamlanıp uygulamaya konulduğun­da il genelinde enerji üreten jeotermal işletmeler­imize de örnek olacak. Diğer yandan ilimiz, güneş ve rüzgar enerjisi potansiyel­ine de sahip bulunuyor.

Aydın’ın ülke ihracatınd­aki katkısının daha da artırılmas­ı, yerel ürünlerimi­zin güvenilir birer marka haline getirilmes­i, ilerlemesi, kalkınması ve daha yaşanılabi­lir bir kent olması için her alanda yoğun bir çalışma sürdürüyor­uz. Kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğin­e büyük önem veriyoruz. Üretim ve istihdam sağlayacak tüm projelere, tüm yatırımcıl­ara, Aydın’da mümkün olabilecek her türlü destek ve kolaylığı sağlayabil­mek başlıca amacımız. Yatırımcıl­arımızı, Aydın’ın sahip olduğu potansiyel­i değerlendi­rmeye ve ilimize yatırım yapmaya çağırıyoru­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye