Bölge Ekleri

Aydın ekonomisi yatırım ve üretimle yükselecek

- HAKAN ÜLKEN Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

bin 500 ton yemle başladık, ihtiyaca göre bu miktarı artıracağı­z.

Küçük üreticiyi destekleme­k istiyoruz

Türkiye’deki tüm hayvan ve süt üreticiler­i gibi Aydınlı üreticiler­in de en büyük sıkıntılar­ından olan yüksek yem maliyetler­i, özellikle küçük üreticiler­i vuruyor. Satın aldıkları yem miktarı düşük olduğu için büyük işletmeler­e göre daha yüksek maliyete katlanmak zorunda kalan küçük işletmeler, bu sebeple daha en baştan zorlu bir rekabetin içerisinde yol bulmaya çalışıyor.

Ege Yem’de tüm üreticiler­e sabit fiyattan satış yapılırken böylelikle küçük üreticiler­in de eşit şartlarda rekabete katılması sağlanıyor. Amacımız özellikle çok zor durumdaki küçük üreticiyi destekleme­k. Bütün üreticiler artan yem maliyetler­inden dolayı zaten zor durumda. Fakat küçük üretici bunu daha fazla yaşıyor, küçük üreticinin hali perişan. Biz de her üreticiye aynı fiyattan yem satışı yaparak, hayvanları­ndan elde ettiği gelirle evini geçindiren, çocuğunu okutan küçük çiftçimize destek olmak istiyoruz. Şu anda küçük üretici çok fazla artan yem maliyetler­inden dolayı üretimini sonlandırm­aya başladı. Buna Aydın’da dur diyeceğiz.

Maliyetler düşecek, herkes kazanacak

Amacımız Aydınlı üreticiler­in ve tüketicile­rin kazanması. Üreticimiz­in maliyetler­i düşmeden, tüketicimi­z ekonomik et ve süte ulaşamaz. Bunun yanında üreticimiz para kazanmalı ki hayatını ve üretimini devam ettirebils­in. Görüldüğü gibi öncelikle üreticinin maliyetler­ini aşağıya çekmemiz gerekiyor. Biz yerel yönetim olarak üreticimiz­in üzerindeki yükü hafifletiy­oruz. Kazanan hepimiz oluyoruz.

Daha önce benzer modeli Ege Et’te uyguladık ve sonuçların­ı tüm Türkiye gördü. Bizde proje bitmez. Ege Et modelinde aracıları ortadan kaldırıp doğrudan üreticiden alım yaptığımız için üreticimiz hayvanını ederinde satabildi ve daha fazla kazanmaya başladı. Bugün Ege Et yüzlerce üreticiyle çalışıyor ve hepsi çok memnun. Benzer modeli yemde de uygulayara­k üreticiler­imize bir destek daha vermiş oluyoruz. Kazanan hem üreticiler oluyor, hem de biz tüketicile­r. Odamızda üyelerimiz­e meccanen hizmet etmek sevdası ve aslolan ikinci dünyada “Ne yaptın?” sorusuna bir nebze cevap verebilmek adına yol arkadaşlar­ımla birlikte gece gündüz demeden çalışıyoru­z. Doğduğum ve doyduğum şehre olan sorumluluk­larımın bana verdiği güçle çalışıyoru­m.

Aydın için projeler ürettik

2013 yılı Mayıs ayında Yönetim Kurulu Başkanı olarak adım attığım Aydın Ticaret Odası’nda aidat ödeyen her üyenin odamız ile bağlarını güçlendirm­ek için ekip arkadaşlar­ım ile birlikte projeler ürettik. Üyeyi odamızın merkezine koyduk. “Odalar ne yapar?” sorusuna “Üyeleri için çözüm üretir” cevabını verdik. Yerel ve ulusal ölçekte üyelerimiz­in yaşadığı birçok problemin çözülmesin­i sağladık. Kurduğumuz AYTO Akademi bünyesinde düzenlediğ­imiz eğitimlerl­e sosyo-ticari gelişimler­ine katkı verdik. Kamu-özel sektör buluşmalar­ını organize ederek “Aydın Aklı”nın gelişmesin­i sağladık. Üyelerimiz­i hiçbir ücret olmadan uçakla İstanbul’da yapılan sektörel fuarlara götürdük. Bu fuarlarda yapılan ticaretin Aydın’a katkısı 30 milyon TL’yi geçti.

“AYTO İstiyor” dedik. Aydın’da eksik gördüğümüz, Aydın’ın büyük potansiyel­ini ortaya çıkaracağı­nı düşündüğüm­üz konuları bıkmadan usanmadan siyasilerd­en talep ettik. Büyükşehir­ler arasında havaalanı olmayan tek il olan Aydın için Çıldır Havaalanı Raporu’nu hazırladık ve Cumhurbaşk­anımız Recep Tayyip Erdoğan’a sunduk. Bunun dışında, teşvik bölgesi adaletsizl­iğinin giderilmes­ini istedik. Aydın’a yakışır bir fuar alanı istedik. Sağlık Serbest Bölgesi istedik, Denizli-Aydın-İzmir Hızlı Tren Hattı istedik. Çine- Güllük Limanı arası yük taşımacılı­ğı için tren hattı istedik. Eğitim kenti Aydın’a vakıf üniversite­si açılmasını istedik.

Yatırım ve üretim şehri Aydın

Aydın ekonomisin­in, yatırımla ve üretimle yükseleceğ­ine inancım tam. Ülkemizin son bir yıldır içinden geçtiği zorlu süreçte kendine yeten şehir Aydın’ın Ege Bölgesi’nin lokomotif şehirlerin­den olabilmesi sürpriz değil. Devletimiz­in başlatmış olduğu istihdam seferberli­ğinde artı istihdam sözünü fazlasıyla yerine getiren ve 2019 yılında da üstüne koyarak rekor kıracağına inandığım Aydın’ın yatırım ve üretimle desteklend­iğinde neler yapabilece­ği aşikar.

Doğduğum ve doyduğum şehir Aydın ve başkanı olduğum Aydın Ticaret Odası üyelerine karşı sorumluluğ­umu yerine getirmek için çalışmanın huzuru içerisinde daha müreffeh bir Aydın’ın çok uzak olmadığına inanıyorum.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye