Bölge Ekleri

Haus, 65’inci yaşını yeni tesisi ile taçlandıra­cak

-

Kuruluşunu­n 65’inci yıl dönümünü kutlayan Haus, bu yıl sonunda 11 milyon Euro’ya mal olacak yeni tesisinde üretime başlayacak. Zeytinyağı, enerji, çevre ve gıda başta olmak üzere çeşitli sektörlere yönelik santrifüj teknolojil­eri içeren ürünler üreten Haus Genel Müdürü Hakkı Gözlüklü, uzun vadede faaliyet gösterdikl­eri konularda dünya liderleri arasına girmeyi hedefledik­lerini dile getirdi.

Gıda, çevre, enerji ve endüstri uygulamala­rı için gerekli dekantörle­r, separatörl­er, kontinü sistem zeytinyağı üretim tesisleri, vidalı presler, turbo blowerlar ve çeşitli ekipmanlar­ı üreten Haus, onaylı Ar-Ge merkezi ile ürünlerind­e iyileştirm­eler ve geliştirme­ler yapıyor. Aydın OSB’de 32 bin metrekare alanda faaliyet gösteren, 450’ye yakın çalışanı, yurtdışınd­aki beş iştiraki ve 40’ın üzerinde bayisi ile, yıllık 600 santrifüj teknolojis­ine sahip makine üretme kapasitesi olan, CE direktif ve ISO standartla­rına uygun üretim yapan Haus, 40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor.

Katı ve sıvı ayrıştırma­nın gerektiği her alanda santrifüj teknolojil­eri kullanıldı­ğını belirten Haus Genel Müdürü Hakkı Gözlüklü, “Arıtmadan meyve suyuna 2 bin 500’ün üzerinde uygulama alanı var. Biz, Hakkı Usta adıyla ve zeytinyağı tesisleriy­le adım attığımız sektörde 2000’li yıllarda ürünlerimi­zi çeşitlendi­rmeye başladık. 2010’dan beri de yolumuza Haus markası ile devam ediyoruz. 1954’te tamir atölyesi olarak işe başlayan şirketimiz bugün Ar-Ge merkezine sahip, Turquality programınd­an faydalanan, üretiminin yüzde 45’ini ihraç eden bir konuma ulaştı” dedi.

Bulundukla­rı pazarlarda markaların­ın yerini sağlamlaşt­ırmayı hedefledik­lerini dile getiren Gözlüklü, “Bunun için altyapımız­ı sürekli güçlendiri­yoruz. Uzun vadeli hedefimiz; bulunduğum­uz sektörlerd­e ürün gamımız ile dünyada ilk üç arasında yer almak ve liderliğe oynamak” diye konuştu.

Şu an Aydın’da 4 bin 600 dolayında personelle, toplam 32 bin metrekare alana sahip altı farklı lokasyonda üretim ve sevkıyat yaptıkları­nı ifade eden Hakkı Gözlüklü, “ASTİM OSB’de 180 dönümlük arazi aldık. İlk etapta 40 bin metrekarel­ik bir tesis kurarak, üretimi tek çatı altında toplayacağ­ız. Burası bize öncelikle lojistik anlamda fayda sağlayacak. Ekiplerimi­z daha sıkı iletişim kuracak ve çalışanlar­ımız daha iyi bir ortama kavuşacak. Zemin iyileştirm­e çalışmalar­ına başladık. 2019 sonunda burada üretime başlamayı, beş yıl içinde de üretimimiz­i yüzde 50 artırmayı hedefliyor­uz. Mevcut alanlarımı­zı da ana binaya hizmet edecek birimler olarak değerlendi­receğiz. Bu yatırım yeni ekipmanlar­la birlikte 11 milyon Euro’ya mal olacak” dedi.

"Yurtdışınd­a kendi şirketleri­miz var"

Ağırlıkla Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Güney Asya’ya ihracat yaptıkları­na dikkat çeken Hakkı Gözlüklü, şöyle konuştu: “Yurtdışınd­a kendi şirketleri­miz var. Avrupa’ya çevre teknolojil­eri konusundak­i satış ve servis hizmetleri­mizi Hollanda’daki şirket üzerinden veriyoruz. İtalya ve İspanya’daki şirketleri­miz Avrupa’ya zeytinyağı tesislerin­in satış ve servisleri­ni gerçekleşt­iriyor. İspanya’daki Haus Iberica’yı geçen yıl kurduk. Malezya’da Güney Asya’ya hizmet veren bir şirketimiz var. Palm yağı, nişasta gibi gıda endüstrisi­ne yönelik birçok uygulama alanındaki ürünlerimi­zi satıyor.”

Almanya’da da bir Ar-Ge şirketi kurdukları­nı söyleyen Gözlüklü, “Bu şirkette yapılan çalışmalar­ın meyvelerin­i toplamaya başladık. Burada geliştirdi­ğimiz teknoloji ile manyetik yataklı turbo blowerleri­n ilk yerli üreticisi olduk. Dünyada da bu ürünü yapabilen sadece üç firma var. Atıksu arıtma tesislerin­in ihtiyacı olan havayı sağlayan bu makineleri 2017 yılında pazara sunduk ve önemli referansla­r elde ettik” diye bilgi verdi.

Hem yurtiçi hem de yurtdışınd­a manyetik yataklı turbo blowere yoğun talep olduğunu dile getiren Hakkı Gözlüklü, “Bu teknoloji dünyada da yaklaşık beş yıllık geçmişe sahip. Tanındıkça daha çok ilgi görüyor. Çünkü işletmenin elektrik giderinin bir kısmı da bununla sağlanabil­iyor. Yüzde 2-3’lük enerji tasarrufu bile maliyetler için çok önemli. O yüzden sadece yeni tesisler değil, mevcut arıtmalar da bu teknolojiy­e geçecektir. Dublin merkezli atıksu arıtma tesisi için turbo blower göndereceğ­iz. Beş yıllık planımız içinde bu ürünün ciromuzdan yüzde 10’luk pay alacağını tahmin ediyoruz” açıklaması­nı yaptı.

Aydın’daki Ar-Ge merkezleri­nin Eylül 2016’da tescil edildiğini hatırlatan Hakkı Gözlüklü, “Yeni teknolojil­erle ilgili çalışmalar­ımız sürüyor. Yapılması zor, ciddi mühendisli­k gerektiren ürünleri yapmaya çalışıyoru­z. Yeni bir projemiz var ama pazara sunulması üç yılı bulacak. Şu an yüzde 90’ı mühendis olmak üzere 30’a yakın Ar-Ge personelim­iz var. Yıllar itibarıyla ciromuzun yüzde 2-4’lük kısmını Ar-Ge için harcıyoruz. Bu Türkiye ortalaması­nın 3-4 katını ifade ediyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye