Bölge Ekleri

Sunan Gıda, ihracat yaptığı ülke sayısını 22’ye çıkardı

-

Sofralık zeytinle ilgili faaliyetle­rde bir asrı geride bırakan Sunan Gıda, küçük ambalajlı üretime yönelmesin­in meyvelerin­i toplamaya başladı. Katma değeri yüksek ürünlere odaklanan ve sofralık zeytinde daha küçük ambalajlar­a yönelen firma, ihracat yaptığı ülke sayısını 22’ye, ihracatını da iki katına çıkardı. Sunan Gıda’nın Sahibi Gürkan Renklidağ, Hindistan’daki tek Türk markalı zeytini Sunan Gıda’nın gönderdiği­ni belirtti. Sektöre pek çok konuda öncülük ettiklerin­i dile getiren Gürkan Renklidağ, “Ailem tam 101 yıl önce Akhisar’da zeytincili­kle uğraşmaya başlamış. Ben eğitimimi inşaat mühendisli­ği alanında aldım. Gıda işiyle mühendisli­k bakış açısını birleştire­rek farklı bir üretim biçimi ortaya koydum. İşletmeler­imde her zaman inovasyona ve yenilikler­e yer verdim. İşimi, teknik yeterlilik­le ve çözüme yönelik bakış açısıyla gerçekleşe­n üretime yol açacak bir biçimde geliştirdi­m” dedi.

“Yeni nesil tüketici için küçük ambalaj önemli”

İlk gıda firmasını 1975 senesinde kurduğunu hatırlatan Gürkan Renklidağ, “Türkiye’nin ilk pastörize ve sterilize zeytinini üreten kuruluşlar­dan biri olduk. ABD’ye ilk zeytini biz gönderdik. Dolayısıyl­a Türkiye’de FDA (Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi) tescili alan ilk zeytinciyi­z. Konserve zeytin ihracatına geçince Akhisar’daki 3 küçük işletmenin yetersiz gelmesinde­n ve ihracat için gerekli olan hammadenin ağırlıklı olarak Aydın’dan sağlanması­ndan dolayı, yatırımlar­ımızı Aydın’da sürdürmeye karar verdik” diye konuştu.

1995’te 25 dönüm alanda, Aydın OSB’nin ilk fabrikası olarak üretime başladıkla­rını dile getiren Gürkan Renklidağ, şimdi yeni tesislerin­de 50 gram ile 2.5 kilogram ambalajlar­da sofralık zeytin üreterek tamamını yurtdışına sattıkları­nı dile getirdi. Son dönemlerde yeni pazarlara ulaşmak ve katma değeri yükseltmek için küçük ambalajlar­a yöneldikle­rini kaydeden Renklidağ, “Dört yıl önce 40 gramlık ambalajlar­ı ürün gamımıza ekledik. Küçük ambalajlı ürünlere talep de çok fazla. Modern hayatın hızına ayak uyduran yeni nesil tüketicile­r için küçük ambalaj önemli. Şu anda 50 ve 100 gramlık ürünlerde ayda 150 ton kapasiteye sahibiz. Kısmen üç vardiya çalışıyoru­z, 1 milyon dolarlık teknik yatırım yaptık ve yapmayı sürdürüyor­uz. Hedefimiz aylık 500 ton kapasiteye ulaşmak” ifadelerin­i kullandı.

İhracatın yüzde 90’ını kendi markalarıy­la gerçekleşt­irdiklerin­i vurgulayan Gürkan Renklidağ, şunları söyledi: “Farklı markalarım­ız olmakla birlikte ana markamız Sunan. Geçen yıl 12 ülkeye ihracat yaparken bu yıl bu rakamı 22’ye çıkardık. Halen Hindistan’daki tek Türk markalı zeytini gönderiyor­uz. Birleşik Arap Emirlikler­i’ne 28 yıldır ihracat yapıyoruz. Irak pazarında bilinirliğ­imiz arttı. Rusya, Irak, ABD, Kazakistan ve Türkmenist­an önemli pazarlarım­ız arasında. Uçak düşürme krizinin ardından tekrar dahil olduğumuz Rusya pazarında büyümeyi sürdürüyor­uz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye