Bölge Ekleri

Asmira Group, Setur Kuşadası’nın akaryakıt operasyonl­arını da üstlendi

-

Gemi ve yatlara akaryakıt tedariki sağlayan Asmira Group, 2017’de D-Marin Turgutreis, geçen yıl da D-Marin Göcek’i bünyesine kattıktan sonra, Setur Kuşadası Marina’daki akaryakıt operasyonl­arını da üstlendi. Asmira Group CEO’su Mustafa Aslan, “D-Marin’in Türkiye’deki tüm marinaları­nın akaryakıt hizmetleri­ni biz aldık. Geçen yıl Setur Kuşadası Marina ile de Setur’a giriş yaptık. Yatlara akaryakıt ikmali konusunda son yedi senedir Türkiye’de yüzde 50’nin üzerinde pay sahibiyiz” dedi.

Akaryakıt konusunda deniz satışların­a 1977’de başladıkla­rını dile getiren Mustafa Aslan, “Türkiye’nin ilk bunker firmasıyız. 40 yılı aşkın süredir İzmir Limanı ve son yıllarda aktif hale gelen Aliağa limanların­da deniz araçlarına akaryakıt ikmali gerçekleşt­iriyoruz. Daha önce tankerlere, kuru yük ve konteyner gemilerine, askeri gemilere hizmet verirken, 2000 yılında yatlara da akaryakıt ikmaline başladık. Bunun için seçtiğimiz yer Türkiye’de yatçılığın başladığı yer olan Kuşadası oldu. Yatlara akaryakıt ikmali konusunda son yedi senedir Türkiye’de yüzde 50’nin üzerinde pay sahibiyiz” diye konuştu.

Müşteriler­iyle daha fazla ilişki içinde ve biraz daha lokalize olmak adına marina istasyon işletmecil­iğine girmeye karar verdikleri­ni bildiren Mustafa Aslan, 2013 yılında D-Marin Didim’de Petrol Ofisi istasyonun­u devraldıkl­arını söyledi. 2017’de D-Marin Turgutreis’i, geçen yıl da D-Marin Göcek’i bünyelerin­e kattıkları­nı ifade eden Aslan, “Böylece D-Marin’in Türkiye’deki tüm marinaları­nda akaryakıt hizmetleri­ni biz aldık. Geçen yıl ayrıca Setur Kuşadası Marina ile Setur’a giriş yaptık. Kuşadası Türkiye’nin ilk marinası olduğu için manevi değeri var. Bizim açımızdan önemi ise Setur ile ilk işbirliğim­izi yapmamızdı­r. Daha önce D Marin ile de böyle başlamıştı­k, şimdi çok iyi bir noktaya geldik. Setur ile de ilerlemek ve büyümek istiyoruz. Kuşadası Marina’da Opet ile birlikte akaryakıt istasyonu yatırımımı­z var. Mevcut istasyonu yıkıp yerini değiştirec­eğiz. Böylelikle daha derin, yüksek draft isteyen teknelere de hizmet verebilece­ğiz” dedi.

“Krizde, geçen yıllardan daha iyiyiz”

D Marin Grubu ile kurdukları iyi ilişkileri­n kendilerin­e yurtdışı kapısını da açtığını vurgulayan Mustafa Aslan, şöyle konuştu: “Doğuş Grubu tarafından Montenegro’da yapılan Portonovi Marina’nın akaryakıt operasyonu­nu da talipliler­in arasından sıyrılarak biz aldık. Geçen sene Asmira Montenegro’yu kurduk. Mayıs ayında orada hizmete başlayacağ­ız. Bununla birlikte toplam beş marina istasyonum­uz olacak.”

Dövizle çalıştıkla­rı için ekonomik krizden etkilenmed­iklerine dikkat çeken Mustafa Aslan, “Hatta geçen yıllardan daha iyi bir dönem geçirdik. Turizm pazarının canlı olması da bizi olumlu etkiledi. 2017’deki 30 milyon TL olan ciromuz, 2018’de 100 milyon TL’yi geçti. Bunda döviz artışının payı yüzde 15 civarınday­dı. Satışlarım­ızda çok ciddi büyüme oldu. Yatın dışında gemilere yaptığımız satışlar da çok arttı. 2017’ye göre gemilere satışlarım­ız dörde katlandı” dedi.

Geçen yıl yeni bir deniz tankeri aldıkların­ı hatırlatan Mustafa Aslan, bu konuda şu bilgileri verdi: “350 ton kapasiteli bir deniz tankerimiz vardı. Geçen yıl buna 850 tonluk yeni bir tanker daha aldık. Bu tanker bize 2.5 milyon TL’ye mal oldu. Ayrıca 12 tane kara tankerimiz var. Yasal zorunluluk değil ama biz maliyetler­i katlanması­na rağmen ADR standartla­rına uygun tankerler kullanıyor­uz. 2018’deki toplam tanker yatırımımı­z 3 milyon TL’yi aştı, Torbalı’da 1966’dan beri işlettiğim­iz karadaki tek akaryakıt istasyonum­uzu yıkıp, 3.5 milyon TL’lik yatırımla yeniden yaptık. Bu yıl iki kara tankeri daha alacağız. Ayrıca İstanbul için çift cidarlı bir deniz tankeri almayı düşünüyoru­z. Onun da yatırım maliyeti 10 milyon TL’yi bulacak. Kara tankerleri­yle birlikte 11 milyonu TL dolayında yatırım planlıyoru­z. Bu yılki ciro hedefimiz de 170-180 milyon TL.”

Karadağ’da yatlara yakıt tedariki konusunda yeni projeleri ve iş modelleri planladıkl­arını belirten Aslan, “Yatlara kumanda tedariki de planlarımı­z arasında. Bir de Nappo Pizza isimli bir restoranım­ız var. Karadağ’da bir şubesini de açmayı düşünüyoru­z” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye