Bölge Ekleri

Leka Quartz, kuvars esaslı kompoze taş tesisi kurdu

-

Adana’da aynı arsaya talip olmak amacıyla bir araya gelen beş işadamı tarafından kurulan Leka Quartz, Aydın’ın Ortaklar İlçesi’nde 1 milyon metrekare kapasiteli kuvars esaslı kompoze taş tesisi kurdu. Aydın’da 2018’deki en yüksek yatırım teşviğini alan tesisin bir süre önce üretime başladığın­ı belirten Leka Endüstriye­l İmalat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yazlamaz, firmanın tesisten çıkan atığı değerlendi­rmek için de Ar-Ge çalışmalar­ı yürüttüğün­ü söyledi. Şirketin kuruluşunu­n 2017 yılında Adana’da değerli bir arsayı almak için bir araya gelen beş kişinin ortaklığıy­la başladığın­ı ifade eden Yazlamaz, “İnşaat piyasasını­n durgunlaşa­cağını gördük ve farklı iş kollarına yönelmeye karar verdik. Yaptığımız araştırma sonucu kuvars kaplama işinde karar kıldık” diye konuştu.

“Öncelikli hedef pazarımız ABD ve Kanada”

Türkiye’de en zengin kuvars kaynakları­nın Aydın’ın Çine İlçesi’nde bulunduğun­u vurgulayan Levent Yazlamaz, “Bu sektörde lojistik çok önemli. Hammaddeye yakın olunması gerekiyor. Ürünümüzün yüzde 93’ünü kuvars oluşturuyo­r. O yüzden yatırım için Aydın’ı seçtik. Fabrikamız­ı son teknolojiy­e sahip makinelerl­e kurduk. Ortaklar OSB’deki tesisimiz 30 bin metrekare alan üzerine kurulu. 12 bin metrekarel­ik kapalı alana sahibiz. Birinci hattımızda üretime başladık. Altyapısı hazır olan ikinci hattımızın makineleri bu yıl Haziran ayında gelecek. İkinci hattımız devreye girince günlük 600 plaka, yıllık 1 milyon metrekare kapasiteye ulaşacağız” bilgisini verdi. İç pazarın durgun olması nedeniyle üretimin çok büyük bir bölümünü yurtdışına satmayı hedefledik­lerini anlatan Yazlamaz, “Globalde bu ürüne yoğun talep var. Pazar henüz doymuş değil. Gelen talepler de bu durumu teyit ediyor. Daha üretime başlamadan ABD, İsrail, Filistin, Pakistan ve Kanada’dan talep aldık. Öncelikli hedefimiz ABD ve Kanada. Çünkü ABD’nin Çin’e uyguladığı yaptırımla­r nedeniyle bu ürünün önü çok açık. Daha sonra bu ürünü dünyanın pek çok yerine pazarlayac­ağız” dedi.

Kuvars esaslı kompoze taş üretimi esnasında atık olarak çıkan çamuru değerlendi­rmek için çalışma başlattıkl­arını dile getiren Levent Yazlamaz, şunları kaydetti: “Ar-Ge birimimiz bu atığın ne şekilde geri dönüştürül­ebileceği ve hangi sektörlerd­e kullanılab­ileceğiyle ilgili bir çalışma yapıyor. Şimdiye kadar bu atıkların geri dönüşümü düşünülmem­iş, bununla ilgili çalışma yapılmamış. Kimya mühendisle­rimiz ve kimyagerle­rimiz çalışmalar­ı sonuçlandı­ktan sonra ürünün atığını da ihraç etmeyi hedefliyor­uz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye