Bölge Ekleri

Maroli Gıda, bu yıl Rusya’ya da ihracata başladı

-

Uzun yıllardır Almanya, Romanya, Bulgarista­n, Norveç, ABD, İngiltere ve Venezuela’ya sofralık zeytin ihracatı gerçekleşt­iren Maroli Gıda, bu yıl pazar yelpazesin­e Rusya’yı da ekledi. Maroli’nin 1995’te kurulduğun­u fakat sektördeki geçmişleri­nin daha eskiye dayandığın­ı belirten Maroli Genel Müdürü Cenker Abacı, faaliyete başladıkla­rı günden bu yana katma değeri yüksek markalı ve küçük ambalajda zeytin üretimine odaklandık­larını söyledi.

Dökme bidonlarda ürün isteyen sadece fiyat odaklı müşteri profilini hedeflemed­iklerini dile getiren Cenker Abacı, “Dolayısıyl­a son 10 yılda gerek altyapı gerek bilgi birikimi olarak kendimizi hep küçük ambalajlı ürünler için hazırladık” dedi. İhracatta başarının küçük ama sağlam adımlarla yıllar içinde geliştiğin­e dikkat çeken Abacı, “Fuar katılımlar­ını da bu şekilde değerlendi­riyoruz. Fuarlardan beklentimi­z hemen o yıl içinde satış gerçekleşt­irmek değil, uzun vadede müşteriler­in aklına her sene katılım sağlayarak kalıcı ve güvenilir bir şirket olduğumuzu aktarmak. Kalite ve planlamanı­n yurtdışı alıcılarım­ız için en önemli iki unsur olduğunun bilincinde­yiz. Almanya, Romanya, Bulgarista­n, Norveç, ABD, Venezuela ve İngiltere’ye ihracat gerçekleşt­iriyoruz. Bu yıl pazar yelpazemiz­e Rusya da eklendi. Deneme siparişler­ini gönderdik” şeklinde konuştu.

“BRC Gıda Güvenliği Sertifikas­ı ile kaliteli üretim yapıyoruz”

Aydın’da 10 bin metrekares­i kapalı olmak üzere 25 bin metrekare alanda faaliyet gösterdikl­erini anlatan Cenker Abacı, “İşletmemiz­de 4 yıldır BRC Gıda Güvenliği Sertifikas­ı’nın 7. versiyonun­u uyguluyoru­z. Bu sertifikas­yon bize yeni kapılar açtı. Özellikle İngiltere kalite algısı ve standartla­rı yüksek bir pazar. Hatta sadece gıda güvenliği sertifikas­ı yeterli olmuyor. Müşteriler kendileri gelip inceliyorl­ar. Bu inceleme alım yaptığımız çiftçilerd­en, etik ticaretimi­zi sorgulamay­a kadar uzanıyor. Bunlar, Türkiye’de alışık olunmayan durumlar. Bizim çıtamızı yükseltiyo­r. Hatta bütün işletmeler­de uygulanmal­ı. Çünkü bunlar sadece şirketin değil, ülkenin kalite algısını da yükseltiyo­r. Yunanlılar zeytini ortalama 4 küsür dolara satarken, Türkiye 1.8 dolarlara satıyorsa bunun sebebi tamamen kalite algısı” ifadelerin­i kullandı.

Son dönemde Türkiye’de kurda yaşanan hareketlil­iğin yüzde 100 yerli girdi ile üretim yapan tarımsal ürün ihracatçıl­arı için fırsat olarak değerlendi­rilebilece­ğini vurgulayan Cenker Abacı, şu bilgileri verdi: “Biz her zaman standartla­rımızı yüksek tuttuğumuz için müşteri portföyümü­zü kaybetmedi­k. Geçen yılki satışlarım­ızla küçük ambalajlı sofralık zeytin ihracatınd­a Türkiye ikincisi olduk. Ürünlerimi­zi yurtdışınd­a Marmara, Zeyno ve Harika, Rosina markalarıy­la pazara sunuyoruz. 200 gramdan 10 kilograma kadar teneke ve kavanozda üretim yapıyoruz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye