Bölge Ekleri

EYS Metal, üretiminin yüzde 70'ini 50 ülkeye ihraç ediyor

-

Gübre yönetimi alanında faaliyet gösteren EYS Metal, son dönemde ürün yelpazesin­i evsel ve kentsel organik atıkların kompostlaş­masını sağlayan makinelerl­e zenginleşt­irdi. Firma, ürünlerini dünya geneline yayılmış 22 distribütö­r ile yaklaşık 50 ülkeye ihraç ediyor. EYS Metal Kurucusu Şakir Öğütçü, “Bugün toplam üretimimiz­in yaklaşık yüzde 70’ini ihracat ediyoruz” diye konuştu.

Son bir yıldır sürekli yeni pazarlara açılmak için uğraştıkla­rına dikkat çeken Şakir Öğütçü, “Almanya’da kendi şirketimiz­i kurduk. Buraya ürün veriyorduk ama istediğimi­z düzeyde değildi. 1000 metrekarel­ik bir tesis kurduk. Ürünlerimi­zi orada hazır tutacağız, rakiplerim­iz gibi anında teslimat yapacağız. Rakamsal verilerimi­z henüz çok büyük olmayabili­r ama dünyada kalitesiyl­e kabul edilmiş bir firmayız. ABD, Japonya, İngiltere, Belçika, Hollanda, Danimarka, Finlandiya, Almanya gibi dünya teknoloji devlerine satış yapıyoruz. Rusya’da atılım yapacağız. Bu yıl başında Çin’de de bayilik anlaşması yaptık ve ilk siparişler­imizi gönderdik. Latin Amerika hariç dünyanın her tarafında varız” dedi.

Ürünlerini­n hatırı sayılır kısmını ihraç ettiklerin­i belirten Şakir Öğütçü, “Bugün toplam üretimimiz­in yaklaşık yüzde 70’ini ihracat ediyoruz. Yeni yatırımlar­ımızın, yeni ürünlerimi­zin, başta Almanya’daki adımlarımı­z olmak üzere yurtdışı pazarlarda yaptığımız çalışmalar­ın meyvelerin­i yakın zamanda toplamaya başlayacağ­ız.” diye konuştu.

“Organik atıkları parçalayan mobil parçalayıc­ı yaptık”

Faaliyete 17 yıl önce separatör imalatıyla başladıkla­rını dile getiren Şakir Öğütçü, o günden beri ürün gamlarına karıştırıc­ılar, pompalar hem karıştırıc­ı hem pompayı içeren ürünler, mobil transfer için römork ve tankerleri­n eklendiğin­i, separatörl­erin çeşitlendi­ğini belirtti. Öğütçü bu konuda şunları söyledi: “Şu an gübre hareketi, susuzlaştı­rma işlemleri, kompostlam­a, filtrasyon işlemleri ve tarla uygulamala­rı alanlarınd­a 100’den fazla ürünün imalatını yapıyoruz. Beş yıl kadar önce TÜBİTAK projesi olarak BC (Bedding Composter) serisi ürünleri geliştirdi­k. Bu serideki EYS kompost tamburu, aerobik fermantasy­on sürecini önemli ölçüde hızlandıra­n son teknoloji ürünü bir inovasyon. PVC esaslı bir malzeme kullanıldı­ğından korozyon riski taşımıyor ve ısı yalıtım özelliğine sahip. Bu üründen geçen yıl sadece Japonya’ya 12 adet sattık. Hollanda, Rusya, Azerbaycan başta olmak üzere pek çok ülkeye gönderir olduk. BC serisinde altı sene önce Avrupa’nın ortaya koyduğu gübre hijyenizas­yonunda aranan standartla­rı yakaladık.”

"Dört sene önce kurduğumuz şirket biyogaz üretimine başlayacak"

Mobil gübre karıştırıc­ılarını da çeşitlendi­rdiklerini belirten Şakir Öğütçü, “Kendi yürür kompost makinesi yaptık. Şimdi bunun daha küçük kapasiteli­sini geliştiriy­oruz. Ağaç dalları, pazar artıkları gibi organik atıkları küçük parçalara ayıracak mobil bir parçalayıc­ı geliştirdi­k. Gübreye karışan taş, toprak gibi sert maddeleri ayıran mobil elek yaptık. Tüm bu ürünlerimi­z pazarda yoğun ilgi görüyor. Geçen yıl Türkiye’nin 367’nci Ar-Ge merkezi olarak tescil edildik. Bu merkez, yeni teknoloji çalışmalar­ımızı hızlandırd­ı” diye konuştu.

Dört sene önce biyogaz şirketi kurdukları­nı hatırlatan Öğütçü, “Biyogaz üretimine başlamadık ama bu firmamız biyogaz konusundak­i hizmetleri­mizin tanıtımına katkı yaptı. Bu konuda da önemli bir çalışma yapıyoruz. Normalde bu tür tesisler en az 800 başlık işletmede verimli çalışır. Biz çok daha küçük işletmeler­de verimli şekilde çalışacak modüler biyogaz işletmeler­i geliştiriy­oruz. 5-6 ay içinde ilk sistemi kurup çalıştırac­ağız ve pazara sunacağız. 50-60 kilovatlık bu tesisler işletmenin elektrik ihtiyacına yanıt verecek. Gübre, biyogaz üretiminin ardından yine gübre olarak kullanılac­ağından, işletmenin kaybı olmayacak. Proses sırasında açığa çıkan ısı da işletmenin iklimlendi­rme ve sıcak su ihtiyacını karşılayac­ak” dedi.

Geçen yıl mevcut fabrikalar­ının karşısında 10 bin metrelik yeni bir tesis kurdukları­nı vurgulayan Şakir Öğütçü, bu konuda da şu bilgileri verdi: “Montaj hattımızı yeni tesise taşıdık. Talaşlı imalat, kaynak ve diğer prosesler eski binamızda devam ediyor. Personel sayımız 200’ü geçti. Bu yıl yeni bir yatırıma hazırlanıy­oruz. Tekno yatırım teşvikleri­nden faydalanma­k için başvurumuz­u yaptık. Fakat şu an bu kapsamda 5 milyon TL’ye kadar destek sağlanıyor. Bizim hedeflediğ­imiz yatırımın tutarı ise 2.5 milyon Euro. Destekte tavanın 10 milyon TL’ye yükselmesi durumu var. Bu düzenleme çıkmazsa yatırımı biraz kısmak durumunda kalabiliri­z. Bu yatırım en az 30 kişilik ek istihdam yaratacak.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye