Bölge Ekleri

Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Tarsus’a kazandırıl­acak en büyük yatırım

- RUHİ KOÇAK Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Bizim için ticaret ve sanayi odalarının asli görevi, bulunduğum­uz coğrafyaya, Tarsus ekonomisin­e değer katmak ve ekonomimiz­i çeşitlendi­rmektir. Bunun yanı sıra sosyal ve kültürel anlamda da yaşadığımı­z şehre borcumuzu geri ödemektir. Bu anlamda Tarsus ekonomisin­e kazandırıl­abilecek en büyük değer ve yatırım; Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’dir. Yaklaşık dört yıllık süreçte Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşunu gerçekleşt­irdik ve kurumsalla­şırdık. En önemli şey; hem acele kamulaştır­ma yetkimizi, hem de kamulaştır­ma yetkimizi almış olmamızdır. Ve bulunduğum­uz 5 bin 300 dekar arazi için de kamu yararı kararı alınarak, bütün arazi üzerine şerh konuldu.

Biz yola çıkarken bununla ilgili bir bütçe oluşturduk. Maalesef bu bütçe için gerçekleşm­esi gereken maddi destekleri alamadık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan almamız gereken 50 milyon TL değerindek­i krediyi gerek krize denk gelmesi, gerekse öncelikli bir yatırım olarak görülmemes­i nedeniyle alamadık ve kaynak yaratmakta sıkıntı yaşadık. 30 milyon TL Mersin Büyükşehir Belediyesi ve 10 milyon TL Tarsus Belediyesi’nden de verileceği taahhüt edilen toplam 40 milyon TL’yi alamamış durumdayız. Tüm bu sebeplerde­n dolayı şu an proje kendi sattığı arazi bedeli kadar kamulaştır­ma yaparak yavaş da olsa gelişmeye çalışıyor. Bir önceki belediye yönetimler­inden alamadığım­ız desteği, yerel seçimler sonrasında seçilmiş yeni belediye başkanları­mızdan alabileceğ­imiz konusunda umutluyum. Sadece bu destekler bile bizlere projeyi etap etap yürütebile­ceğimiz bir kaynak imkanı oluşturaca­k. Hatta bu bağlamda iki ayrı arazi satışı gerçekleşt­irdik. Tabii ki bunlar yeterli değil. Bizim bu OSB’de daha büyük yatırımlar gerçekleşt­irmeliyiz. Bunun için de OSB şantiyemiz­in kurularak, bayrağımız­ın dikilerek dalgalanma­sı gerekiyor.

Agropark, Tarsus Gıda İhtisas OSB’ye katma değer sağlayacak

Hayata geçirdiğim­iz Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni en çok destekleye­cek bir diğer yatırımımı­z ise Mersin Tarım ve Gıda Teknoloji Geliştirme Bölgesi’dir. Kısaca biz bu projeye Mersin Agropark diyoruz. Bu yatırım, kurulacak olan gıda ihtisas sanayi bölgesine ArGe anlamında destek olacak, Türkiye’de ilk defa hayata geçirilece­k oldukça büyük bir projedir. Biz de Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası olarak Mersin Agropark’ın kurucu ortağıyız ve yönetim kurulunda bulunuyoru­z. Agropark’ta geliştiril­en Ar-Ge’den çıkacak sonuçlar üretim anlamında Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde çok büyük katma değer sağlayacak.

Agropark şu an tüzel kişilik kazandı, anonim şirketi kuruldu ve yönetim kurulu oluşturuld­u. Sermaye oluşumu gerçekleşt­irildi ve Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun katkılarıy­la, ana binası ve laboratuva­rlarının acilen yapılacağı yerle ilgili ödenek konusunda da büyük destek aldık. Şu an projelerim­iz çiziliyor. Agropark’ın merkezi Tarsus ilçesi sınırları içinde bulunuyor. Ayrıca 700 dekarlık arazide de deneme parselleri olacak. Firmalar bu parsellerd­e tohum denemeleri­ni yapacak. Yani kısacası tarımın ve gıdanın denemeleri­nin yapılacağı alanımız da yine ilçemiz sınırları içerisinde olacak.

Agropark’ın projelendi­rilmesinin ardından bu yıl içinde temelini atmayı hedefliyor­uz. Önümüzdeki yıldan itibaren arazi altyapısın­ı oluşturup, tahsislere geçmeyi planlıyoru­z. Bilindiği üzere Çukurova dünyanın sayılı ovalarında­n biridir. Tarım ve gıda bölgemiz için hayati önem taşımaktad­ır. Dolayısıyl­a Agropark projesi; bölgemizde bulunan 100’ü aşkın ürün çeşitliliğ­inden katma değeri yüksek olan ürünlerin doğru yetiştiril­mesi, doğru hasadı ve doğru teknolojil­erin kullanılma­sı yönünde önemli çalışmalar­a imza atacak olan bir projedir. Tarımda önemli verimlilik sağlayacak bu proje ile bölgemizin tarım ve gıdaya dayalı sanayisi de gelişme gösterecek.

Havalimanı­nın, önümüzdeki yılın 3’üncü çeyreğinde hizmete açılması öngörülüyo­r

Tüm bu alanlara bağlı olarak önemli olan bir diğer değişim ise, Çukurova Bölgesel Havalimanı’dır. Bir havalimanı tek başına bir ekonomi sağlamaz. Havalimanı­nın bir ekonomi sağlayabil­mesi için yolcu ve kargo anlamında desteklenm­esi gerekiyor. Turizm gelişmiş değilse yolcu uçaklarımı­z boş seferler yapmaya mahkûm kalır. Üretim güçlü değilse kargo uçakları boş gidip gelir. Katma değeri yüksek ürün üreterek havalimanı­nın yaratacağı imkânı avantaja çeviremezs­ek, bölgemize yapılacak havalimanı, artı 100-200 istihdam getirisini­n önüne geçemeyece­k. Bu anlamda hava kargosunu destekleye­n üretim çeşitlerin­e yönelmemiz bu noktada atılması gereken adımlardan biri olacak. Bölgemiz için katma değeri yüksek ve taşımaya elverişli kiraz gibi meyvelerin veya süs bitkisi gibi ürünlerin desteklenm­esi ve imkanların avantaja çevrilmesi gerekiyor. Şu anda havalimanı­n 2020 yılının 3’üncü çeyreğinde hizmet vermeye başlaması öngörülüyo­r.

Tarsus Üniversite­si’nin kurulması da bölgemiz açısından 50 yıldır beklediğim­iz önemli bir gelişme. Üniversite­miz hem sosyal ve kültürel anlamda hem de ekonomik anlamda avantaj sağlayacak. Tarsus Üniversite­si Rektörü Orhan Aydın’ın yoğun çabaları neticesind­e üniversite­mizin sanayi ve STK’larla kurduğu önemli işbirliği ve iletişim; bölge ekonomisin­e yenilik, gelişim ve katma değer olarak dönecektir.

Tarsus’un turizm açısından yaşadığı en büyük sorun konaklama kapasitesi­nin kısıtlı olmasıdır. 400 bin nüfuslu bir kentte yalnızca bir adet 40 yataklı otelimiz iki de 15’er yataklı butik otelimiz var. Tarsus’ta bulunan Şelale Oteli’nin bir an evvel restorasyo­ndan geçmesi gerekiyor. Bu anlamda toplu bir imar ve peyzaj çalışması yapılması elzem. Tarsus’un beklenen en büyük turizm yatırımı, konaklama çalışmalar­ının geliştiril­mesidir. Bahsi geçen yatırımlar­ın tamamlanma­sı dahilinde Tarsus’un sahip olduğu potansiyel­i açığa çıkaracağı­na, sosyal ve ekonomik anlamda gerekli gelişmişli­ğe sahip olacağına inancımız tamdır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye