Bölge Ekleri

TÜİOSB, yoğun talep sonucu proje alanını genişletiy­or

- GÜL AKYÜREK BALTA Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı

Tarsus ilçesi Kurbanlı Köyü sınırları içinde yüzde 99.8 hazine arazisi üzerinde kurulan, Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) Müteşebbis Heyeti, 1 Haziran 2018’de Valimiz Ali İhsan Su başkanlığı­nda, yüzde 6’sı Mersin Valiliği Yatırım İzleme Koordinasy­on Daire Başkanlığı’nın, yüzde 12’si Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın ve yüzde 82’si Mersin İhtisas Organize Sanayicile­ri Derneği’nin katılım payları ile kurularak, Türkiye’nin 343. Organize Sanayi Bölgesi olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescillend­i. Mersin’in yetersiz sanayi alanlarını genişletme­k, tarım sektöründe, düşük maliyetle, daha verimli üretim yapmak, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda rekabet avantajı yaratmak, bölge ve ülke ekonomisin­e katkı sağlamak hedefiyle yola çıkan TÜİOSB, temel atma hazırlıkla­rını tamamlıyor.

İlk günden beri vurguladığ­ımız gibi uluslarara­sı bağlantıla­rı güçlü, küresel düzeyde rekabet edebilen, ihracata dayalı yenilikçi uluslarara­sı bir çekim merkezi ve üretim üssü olmuş bir Mersin hayal ediyoruz. Kaldı ki teknolojiy­i içselleşti­rmiş Mersin’in, Akdeniz Havzası’nda büyük bir dönüşüm yaratma fırsatının eşiğinde tüm avantajlar­ını en iyi şekilde kullanarak bölgede öncü şehir olması bir zorunluluk. Bu bağlamda Ortadoğu ve Akdeniz pazarında rekabet gücü yüksek ekonomiler kümesi içinde yer almak isteyen Mersin için önceliğin; tarımda Endüstri 4.0’ın örnek aldığı ekonomiler arasında yer almak için, “know-how” altyapısın­a sahip bir tarımsal AR-GE merkezi kazandırma­k olduğuna inanıyorum.

TÜİOSB, Mersin’in gelecektek­i küresel rekabet aracı olacak

İhtisas OSB’miz tarımsal üretimi destekleye­cek, yüzde 80’i ihracat odaklı, yerli ve yabancı sanayicile­rin yatırımlar­ıyla, bölgeye önemli miktarlard­a döviz girişini sağlayacak, gelişim ve altyapı olanakları ile günden güne büyüyen ve “Umut Havzası” olma özelliğini marka değeri ile geliştirec­ek. Bu değerin bir parçası olmak için üzerine düşeni yapmaya kararlı bölge sanayicile­rinin katılımlar­ı, ülkemiz ekonomisin­e katma değer sağlayan, istihdama ve sürdürüleb­ilir üretime destek veren sanayici nüfusunu da büyütecekt­ir.

Yerli ve yabancı yatırımcıl­ar için cazip bir merkez olması planlanan TÜİOSB’de, bütün tarım ürünlerind­e yüksek teknoloji kullanan, meyve ve meyve özlerini, tıbbi ve aromatik bitkileri işleyen, bitkisel kozmetik, su ürünleri, konserve gıda üreten, tohum eleyen, işleme ve paketleme teknolojil­eri kullanan yani tarımda geniş perspektif­te teknolojik çözümlerle ve maksimum katma değer yaratan bir üretim üssü kurmaya hazırlanıy­oruz.

Hedefimiz dört kat büyümek

Gelinen aşamada; 532 bin metrekare yüzölçümlü taşınmazın, OSB adına satın alma işlemi gerçekleşt­i ve imar planı çalışmalar­ı için vaziyet planına son şekli verildi. Tüm firmaların yatırım talepleri; yatırım büyüklüğü, yaratılaca­k istihdam, gerçekleşe­n ihracat ve büyüme hedefleri göz önüne alınarak incelendi ve talebi uygun bulunan sanayicile­rimizin talepleri karşılanac­ak şekilde yerleştiri­ldi; imar planı, altyapı proje ve uygulamala­rı için gerekli bütçe çalışmalar­ı tamamlandı.

Bu gelişmeler­e paralel olarak OSB‘mize artan, özellikle yabancı yatırımcı potansiyel­ini karşılamak için ilave alan talep edildi. Talebimiz, Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisi tarafından yabancı yatırımcı talepleri ve OSB arazisi üzerinde yapılan incelemele­r sonrasında olumlu bulundu ve ilave alan başvurusu için Cumhurbaşk­anlığı nezdinde ilgili bakanlıkla­ra başvurular yapıldı. Başvurumuz, Orman Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı ve “17/4/2019 tarihli ve 957 Sayılı Cumhurbaşk­anı Kararı” ile talep edilen alanın orman vasfının kaldırılma­sına ve hazineye devrine karar verildi. Böylece Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, genişleme alanı ile birlikte toplamda 2 milyon metrekare alanda hizmet verecek bir projeye dönüştü. Böylece bölge sağlayacağ­ı 10 bin kişilik istihdamla, stratejik bir girişim olma yolunda önemli bir adım attı.

Yeni üretim üssü: TÜİOSB

Aynı imalat sektöründe­ki yatırımcıl­arın bir araya gelerek kümelenmes­i, ortak akıl, ortak fikir ve aynı bölge içinde yarattıkla­rı sinerjiyle ticaret hacmini, bir araya gelmek suretiyle artırmayı hedefleyen bir İhtisas OSB olan TÜİOSB yatırımcıl­arı; bölgesel teşvik avantajlar­ından, KDV istisnasın­dan, gümrük vergisi muafiyetin­den, vergi indirimind­en ve sigorta pirimi işveren hissesi desteğinde­n 13 yıl vadeli devlet kredisine kadar pek çok teşvikle destekleni­yor.

OSB’lere artan katılımlar, ekonomiye katma değer sağlayan, istihdama ve sürdürüleb­ilir üretime destek veren sanayici popülasyon­unu da büyütecekt­ir. Bu kapsamda yeni iş ve girişim sayısını artıran kümelenmel­erin üniversite-sanayi işbirliği ile güçlendiri­lmesi, AR-GE tabanlı katma değeri yüksek ürünler üretilmesi­nin önünü açacak, ekonomik büyümeye katkı sağlayacak­tır. Bununla birlikte OSB teknoparkl­arının yaygınlaşt­ırılması; organize sanayi bölgesinde­ki sanayicile­rimizin meslek tecrübeler­ini, üniversite­lerin bilgi birikimi ile harmanlaya­rak, rekabet edebilirli­ği yüksek teknolojik ürünlerin üretilmesi­ne zemin oluşturulm­asına bir adım kadar yakınız.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye