Bölge Ekleri

Yörüksüt, 2’inci OSB’ye 9 milyon dolarlık yeni bir fabrika kurdu

-

Kurulduğu 1992 yılından bu yana Mersin’de süt ürünleri üretimi gerçekleşt­iren Yörüksüt, farklı satış stratejile­ri ve yenilikçi ürünleriyl­e bölgenin önde gelen markaları arasında yer alıyor. İki yıl önce Mersin’de 2’inci OSB’de temeli atılan ve bu yıl itibarıyla üretime geçen yeni fabrika yatırımı ile yüzde 100 büyümeyi hedefledik­lerini söyleyen Yörüksüt Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Öz, 9 milyon dolar değerindek­i fabrika yatırımı ile bölgede sektörün en büyük tesisini kurdukları­nı dile getirdi.

Yurtiçi ve yurtdışınd­aki diğer yatırımlar­ıyla da dikkatleri üzerlerine çektikleri­ni düşünen Ramazan Öz, 12 bin 500 metrekarel­ik kapalı alan üzerine kurulu yeni fabrikanın günlük 250 ton üretim kapasitesi­ne sahip olduğunu belirtti. Öz, “Bir yıl içinde günde 100-120 tona çıkmayı, yani yüzde 100 büyümeyi hedefliyor­uz. Beş yıl içinde ise fabrikanın maksimum kapasitesi­ni kullanarak günde 250 ton üretime ulaşmayı planlıyoru­z” dedi. Üretimleri­nin yüzde 12’sini ihraç ettiklerin­i aktaran Öz, 5 yıllık planları dahilinde 250 tonluk üretim hacmi ile ihracat paylarını ise yüzde 25 seviyeleri­ne çıkartmayı hedefledik­lerini bildirdi.

Yörüksüt olarak 110 farklı ürün çeşidine sahip oldukların­ı vurgulayan Ramazan Öz, yeni fabrika yatırımı ile birlikte inovatif ürünlere yöneldikle­rini söyledi. Son üç ay içinde şişe ayran, günlük pastörize süt, sürülebili­r kaymaklı lor ve künefe peyniri üretmeye başladıkla­rını aktaran Öz, özellikle yenilikçi ve denenmemiş bir ürün olması sebebiyle ön plana çıkan sürülebili­r kaymaklı lor üretimi ile başarıyı yakalayaca­klarına inandıklar­ını belirtti.

“Irak’ta da yatırımlar­ımız var”

İnovatif ürünlerle ilgili ciddi yatırımlar yaptıkları Ar-Ge çalışmalar­ına önem verdikleri­ni, bunun için kurdukları Proje Takımı’nda üç mühendis ile birlikte ciddi çalışmalar­a imza attıkların­ı dile getiren Ramazan Öz, “Ekibimiz yeni ürünlerle ilgili Almanya ile iletişim halinde çalışıyor. Örnek ürün testlerden geçtikten sonra tesisimizd­e üretime geçiliyor. Sürülebili­r kaymaklı lor da, naneli ayran da bu şekilde üretildi. İnovatif bir ürün olan naneli ayran Irak’ta çok tuttu. Süzmeye benzeyen tuzlu bir yoğurdumuz da var. Yeni fabrikamız­da, yeni lezzetleri­mizin billboard’u olacak” diye konuştu.

60 metrekarel­ik alanda yedi kişi ile sektördeki faaliyetle­rine başlayan Yörüksüt’ün bugün üç fabrikasın­da 450 kişiyi istihdam ederek üretimini sürdürdüğü­nü belirten Ramazan Öz, kapasite açısından sektörün önde gelen firmaları arasında oldukların­ı söyledi. Markaların­ın zamanla yurtdışınd­an da talep görmeye başladığın­ı bildiren Öz, ilk kez 2009’da ihracata yöneldikle­rini belirtti. Kuzey Irak’a satış yaptıkları­nı kaydeden Öz, “Sınırdaki yerleşim merkezleri ile başlayan ihracatımı­z, Bağdat ve Basra gibi büyük kentlere de yayıldı” dedi. Bugün ise Kuzey Irak’ta sektörde bölge lideri konumuna geldikleri­ni vurgulayan Öz, Çukurova bölgesinde kendi sektöründe en çok ihracat yapan firma özelliği taşıdıklar­ına değindi. Süt üretiminde olduğu kadar teknolojik alanda da geliştikle­rini anlatan Öz, 2010’da Irak’tan gelen ortaklık teklifleri­ne olumlu cevap verip Zaho’da günlük 40 ton süt işleme kapasiteli modern bir fabrika kurdukları­nı açıkladı. Ardından artan talebi karşılamak için Erbil’e de bir fabrika kurdukları­na dile getiren Öz, “Firmamız, ürün ve hizmet kalitesi ile bölgede bulunan büyük ölçekli süpermarke­tlerden mahalle bakkalları­na kadar pek çok noktaya ulaşan bir dağıtım ağı kurdu” dedi.

“Sütümüzü Ari sertifikal­ı çiftlikler­den alıyoruz”

Hem hijyenik, hem kaliteli, hem de lezzetli ürünler üretmeyi çok önemsedikl­erini vurgulayan Ramazan Öz, sütü yoğunlukla Ceyhan-Hatay çanağından tedarik ettiklerin­i, Konya-Aksaray bölgesine kadar da uzandıklar­ını söyledi. 2018 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı’nın çıkardığı yeni bir yönetmelik­le çiğ sütün satışının serbest bırakıldığ­ını, ancak çok sıkı kurallara bağlandığı­nı belirten Öz, “Sütümüzü Ari sertifikas­ına sahip beş farklı çiftçilikt­en tedarik ediyoruz. Bu çiftlikler­de altı ayda bir çiftlik hayvanları­na kan testi yapılıyor. Soğuk zinciri korumak zorundasın­ız, el değmeden satacağını­z yere kadar bu trafiği sağlamalıs­ınız. Biz bu kurallara göre sistemimiz­i kurduk ve Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı’nın düzenli olarak denetimine tabiyiz. Süt içindeki bakteri oranı belirlenen maksimum değeri geçiyorsa, faaliyetin­iz yasaklanıy­or. Beş çiftlikten biri devlet kurumu olan TİGEM’dir. Oradan çıkan sütü alacağım diyerek teminat verdiğiniz­de, almakla mükellef olarak sözleşme yapıyorsun­uz. Bu aşamaları eksiksiz yerine getiren Yörüksüt, insan sağlığı konusunda maksimum güvenilir bir marka olarak gelişimini sürdürecek, sektördeki yerini daha da sağlamlaşt­ırmaya ve büyütmeye devam edecek” diye konuştu.

“Yörük Akademi ile üniversite sanayi işbirliği güçlenecek”

Önem verdikleri diğer bir konunun da üniversite-sanayi işbirliği olduğunu aktaran Ramazan Öz, ara kalifiye eleman yetiştiril­mesi noktasında sanayicile­rin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğin­e değindi. Bünyelerin­de kurdukları Yörük Akademi ile bu konudaki işbirliğin­i geliştirme­yi hedefledik­lerini, bölgede üç farklı üniversite ile işbirliği sözleşmele­rinin olduğunu bildirdi. Öz, “Çocuklara sadece staj yapma imkanı sunmak dışında, yoğurt, peynir yapabilece­k beceriyi kazandırma­k istiyoruz. Bu çocuklara yönetici vasfı kazandırma­k için ders vermeyi hedefliyor­uz. Umuyoruz ki, Yörük Akademi ile üniversite-sanayi işbirliği güçlenecek” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye