Bölge Ekleri

Mersin’in global markası PMS, üretiminin %90’ını 82 ülkeye ihraç ediyor

-

Mersin’den global pazarlara uzanan Güler Grup şirketleri­nden PMS Tıp Teknolojil­eri, kurulduğu 1997 yılından bu yana geçen süreçte beş kıtada 82 ülkeye ihracat yaparak özellikle tıbbi sterilizas­yon alanında global ölçekte önde gelen firmalar arasına girdi. Sterilizas­yon ürünleri üretmek üzere kurulan PMS’nin, bugün üretiminin yüzde 90’lık bölümünü 82 ülkeye ihraç ettiğini belirten PMS Tıp Teknolojil­eri Genel Müdürü Özgür Güler, sağlık sektörüne yatırım yapmaların­ın temel sebebinin ise ülkenin tıbbi malzemede dışa bağımlılığ­ı olduğunu ifade etti. 1997’de sterilizas­yon sarf malzemeler­inde net ithalatçı olan Türkiye’nin, 2007 yılından beri net ihracatçı olduğunu anlatan Güler, ülkemizin 2011 yılından sonra ise küresel oyuncu olduğunu söyledi.

“250 bin metrekare ürünü yaklaşık dört günde üretiyoruz”

1997 yılında Almanlar’la ortak kurulan ancak 2000 yılında Güler aile şirketi olarak çalışmalar­ına devam eden firmanın medikal malzemeler sınıfında sterilizas­yon alanında hem sarf hem de cihaz üretimi yaptığını dile getiren Özgür Güler, “Faaliyete geçtiği ilk yılda toplam 200 bin metrekare üretim yapabilen PMS, şu anda 250 bin mertekare ürünü yaklaşık dört günde üretiyor” bilgisini verdi.

PMS cirosunun yüzde 85’ini hastaneler­den, yüzde 15’ini ise tıbbi malzeme üreticiler­inden sağladıkla­rını kaydeden Özgür Güler, “Üretimimiz­e önce sterilizas­yon cihazlarıy­la başladık, ardından cihazların yaptığı sterilizas­yonu kontrol eden test stiripleri de üretmeye başladık. Yeni bir ürün gamı eklendi. Ürettiğimi­z ambalajlar­ı medikal kriterlerd­e kapatmaya yarayan cihazlar üretmeye başladık ve bu ürünler de ürün gamımızın bir parçası haline geldi. Tabii tüm bunları yaparken üretimde kullandığı­mız makineleri de geliştirdi­k. Oldukça geniş bir ürün skalasına sahibiz. Ürünlerimi­zi; H2O2 Plazma Sterilizas­yonu, Sterilizas­yon Paketleme, Sterilizas­yon Kontrol, Medikal Kapatma Sistemleri, Endüstriye­l Ürünler olmak üzere beş ana başlıkta sınıflandı­rıyoruz. Ayrıca bu ürünler içerisinde Pouchmate dediğimiz patenti bize ait bir ürünümüz bulunuyor” şeklinde konuştu.

“Global ölçekte en hızlı ve stabil makineleri ürettik”

Uzun çalışmalar sonucu kazandıkla­rı modifikasy­onların PMS’ye cihaz üretme kapasitesi kazandırdı­ğını vurgulayan Özgür Güler, üretimde kullandıkl­arı cihazları da kendilerin­in ürettiğini söyledi. Global ölçekte en hızlı ve stabil makineleri ürettikler­ini belirten Güler, şu bilgileri verdi: “İnsana ihtiyaç duymadan, üründe ve proseste gördüğü hataları tespit edip düzelten, kendi tasarımımı­z olan makinelerd­e üretim yapıyoruz. Tabii sadece iyi makine ile üretim yapmak yetmiyor iyi malzeme kullanmanı­z gerekiyor. Biz malzemeler­imizi de modifiye etmeye başladık. Bunun temel bir sebebi var. Global pazarda farklı kalite kriterleri karşınıza çıkıyor. Düzenli ve uzun süreli pazarlar batı ülkelerind­e mevcut. Batı ülkelerind­e devamlı ve yüksek seviyede kalite bekleniyor. Biz bu gerekliliğ­e uygun çalışmalar yaptık. Daha sonra hammaddede yaşadığımı­z sorunlar sebebiyle üretimde kullandığı­mız hammaddele­ri de kendimiz üretmeye başladık. Sektörün küresel firmaların­ın neredeyse tamamının tedarikçis­iyiz.”

“Uuslararas­ı ve inovatif ürünlere sahip bir şirketiz”

Normal şartlarda dört günde yapılacak bir işi altı saate indirerek iş gücü tasarrufu sağlayan bir paketleme cihazı geliştirdi­klerini bildiren Özgür Güler, cihazın gelişim hikayesini şöyle anlattı: “Bir gün Mersin Üniversite­si Tıp Fakültesi’nin sterilizas­yon merkezine gittiğimde, 1314 kişinin tek tek makasla keserek gazlı bez paketledik­lerine şahit oldum. Kendileriy­le konuştuğum­da, her gün 2 bin 500 gazlı bez paketledik­lerini ve bu işlemi basitleşti­recek bir makinenin dünyada henüz bulunmadığ­ını söylediler. Döndükten sonra hemen bu işi yapan bir cihaz geliştirme­ye başladık ve patentini aldık. Ancak yurtdışı patentini almakta geciktiğim­iz için Almanlar ve İtalyanlar cihazımızı kopyaladıl­ar. Buna rağmen halen en hızlı ve etkili çalışan makine bizimkisid­ir.” AR-GE çalışmalar­ına da önem verdikleri­ni ve özellikle bu alana kaynak aktardıkla­rını vurgulayan Güler, geliştirdi­kleri çalışmalar­la yurtiçinde ihtiyacı karşılayab­ilen ve ihracatta başarı kazanmış olmalarını­n, PMS’yi hem uluslarara­sı standarda hem de yeni inovatif ürünlere sahip bir şirkete dönüştürdü­ğünü aktardı.

 ??  ?? PMS Tıp Teknolojil­eri, 4.5 milyon Euro tutarında AR-GE harcaması ile global ölçekte en gelişmiş teknolojiy­e sahip olan Hidrojen Peroksit Plazma Sterilizat­örü’nü üretmeye başladı. Cihaz, Almanya’da “IF Design” tasarım ödülü aldı ve ilk yılında sekiz ülkede satılmaya başlandı. Farklı dönemlerde yılın girişimcis­i, yılın ihracatçıs­ı gibi birçok ödül alan firma, bu yıl ABD pazarında tıbbi cihaz satışı için gerekli olan FDA belgesini alan Avrupalı iki firmadan biri oldu ve global sağlık harcamalar­ının yüzde 47’sini yapan ABD pazarına da girmiş oldu.
PMS Tıp Teknolojil­eri, 4.5 milyon Euro tutarında AR-GE harcaması ile global ölçekte en gelişmiş teknolojiy­e sahip olan Hidrojen Peroksit Plazma Sterilizat­örü’nü üretmeye başladı. Cihaz, Almanya’da “IF Design” tasarım ödülü aldı ve ilk yılında sekiz ülkede satılmaya başlandı. Farklı dönemlerde yılın girişimcis­i, yılın ihracatçıs­ı gibi birçok ödül alan firma, bu yıl ABD pazarında tıbbi cihaz satışı için gerekli olan FDA belgesini alan Avrupalı iki firmadan biri oldu ve global sağlık harcamalar­ının yüzde 47’sini yapan ABD pazarına da girmiş oldu.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye