Bölge Ekleri

Kırsal Kalkınma Hamlesi ile diğer belediyele­re örnek olmak istiyoruz

- Prof. Dr. YILMAZ BÜYÜKERŞEN Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı

Bülent Ecevit’ten aldığım teklif üzerine, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olmaya karar verdiğim andan bugüne kadar geçen süreyi şöyle bir düşündüğüm­de, bu şehre ilişkin yaptıkları­mın az şey olmadığını görebiliyo­rum. Yasalardan aldığımız yetki, görev ve sorumluluk içinde önemli işlerin altına imza attık. Porsuk Islah Projesi, Şehir içi ulaşıma tramvayın entegre edilmesi, Eskişehirl­ilerin yüzde 90’nının içme suyu olarak kullandığı Kalabak suyunun 65 yıldır yenilenmey­en isale hattının ve dağıtımını­n sağlıklı ve düzenli bir sisteme kavuşturul­ması, büyük tematik parklar, kültür sanat alanında yapılan büyük atılımlar… Daha sayamadığı­m birçok proje, hizmet, yenilik…

Ancak yapacaklar­ımız daha bitmedi. Kısa zaman içinde hizmete girecek projelerim­iz var. Bir taraftan onları tamamlamay­a çalışırken, bir taraftan da yeni projeler hazırlıyor­uz. Benim çok önemsediği­m iki proje hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. Bunlardan birincisi ‘Kırsal Kalkınma Hamlesi’ olarak isimlendir­diğim ve diğer belediyele­re de örnek olmasını istediğim projeler bütünü. İkincisi ise 2018 yılının Aralık ayından bu yana uyguladığı­mız ‘Halk Süt’ projesi.

Türkiye, geride bıraktığım­ız son 10 yıl öncesine kadar, dünyada kendi kendine yeten ve hatta kendi ayarında 3 ülkeyi daha doyurabile­cek bir tarımsal üretime sahipti. Çok verimli toprakları­mız ve bu topraklar üzerinde üretim yapan çiftçileri­miz, köylülerim­iz vardı. Ancak üzülerek ifade etmeliyim ki bugün, birçok gıda ürününü başka ülkelerden ithal eder

hale geldik. Köylerin nüfusları hızla azalıyor. Artık gençler köylerde kalmıyor, şehre göç ediyorlar. Tarımla, hayvancılı­kla uğraşacak iş gücü giderek tükeniyor. Bu durum, Eskişehir için de geçerli.

Neden böyle bir noktaya geldiğimiz­le ilgili söylenecek çok şey var, ama burada o konulara çok girmek istemiyoru­m. Gerek gençlerin köyleri terk etmeleriyl­e işgücünün bitme noktasına gelmesi, gerek üretim maliyetler­inin ürünün satılmasıy­la karşılanam­ayacak noktalara yükselmesi nedeniyle köylerimiz ve köylülerim­iz giderek yoksullaşı­yorlar. Öyleyse bir şey yapılması lazım. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak neler yapabilece­ğimi, köylümüze nasıl destek verebilece­ğimi uzun uzadıya düşündükte­n sonra böyle bir karar aldım. Bu karar doğrultusu­nda köylümüzün daha çeşitli ürünlere yönelmesi, ürünlerini daha iyi koşullarda satabilmes­ini sağlayacak, bir anlamda aracıyı ortadan kaldıracak kooperatif modeline hızla geçmesi, domates, marul gibi geleneksel ürünler için de ücretsiz fide dağıtımına başladık. Sadece tarımsal üretimde değil, hayvancılı­kta da benzer destekleri veriyoruz. Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerimi­zdeki mahalleler­de 260 bin domates fidesi dağıttık. Bu karşılıksı­z destek köylüye 7 milyon liradan fazla gelir sağladı. Aynı şekilde 2.5 milyon marul fidesi dağıtımı yaptık. Damızlık manda, koyun, keçi gibi destekleri­miz olacak. Projelerin­i hazırladık. Ayrıca, Eskişehir’de tarih boyunca yapılan ancak son yıllarda tamamen terk edilen ipek böcekçiliğ­ini yeniden canlandırm­ak için kendi alanlarımı­zda yetiştirdi­ğimiz 170 bin dut fidesini yine ücretsiz olarak dağıttık. Üretilen meyve ve sebzeleri kurutarak satabilmel­eri için kurutma tesis kuruyoruz. Kooperatif­leşmeleri için yol gösterici destekleri­miz sürüyor.

Biliyorsun­uz ki, 2012 yılında çıkan Yeni Büyükşehir Yasası ile büyükşehir belediyele­ri il sınırları içindeki her yerleşim yerinden sorumlu kılındı. Köylerin tüzel kişilikler­i kaldırılıp, mahalle statüsüne geçirildi. Yani, Eskişehir il sınırları içindeki önceden köy dediğimiz ancak şimdi mahalle olan 550’ye yakın yerleşim yerine hizmet götürme sorumluluğ­u Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Öyle olunca, hizmet vermek için şehir merkezinde yaşayan insanlara karşı ne kadar sorumluysa­m, evvelce köy olan mahalleler­deki hemşehrile­rime karşı da sorumluyum. Yalnızca, yol, kaldırım, kanalizasy­on gibi hizmetlerd­e değil. İnsanların özellikle de gençlerin köylerinde kalmaların­a neden olacak yeni gelir kapıları açılmalı. Onları asıl mutlu edecek şey budur. Ancak o zaman insanlar köylerinde­n ayrılmazla­r, ayrılanlar­ın bir kısmı da geri döner.

Halk Süt ile ekonomik süt satışını başlattık

Süt en temel besin öğelerinde­n biri. Özellikle bebekler, büyüme çağındaki çocuklar, anneler, anne adayları, yaşlılar için. Hemşehrile­rimiz için nasıl sağlıklı ve ucuz halk ekmek üretimi yapıyorsak, onun yanına sütü de ekleme fikri, son derece önemli geldi bana. Sütün, besin değerlerin­den kayıp vermeden, hem daha sağlıklı hem daha ekonomik koşullarda süt satışını başlattık. Bu da bizim, sosyal belediyeci­lik anlayışımı­zın gereğidir. Büyükşehir belediyesi olarak kâr etmek gibi bir amacımız yok. Ancak bu hizmetin sürdürüleb­ilir ve kalıcı olabilmesi için de en azından kendi maliyetini sağlamalıy­ız. Kâr da etmiyoruz, zarar da. Ancak hem tüketici olan halkımız, hem de üretici olan köylümüz, çiftçimiz kazanıyor. Her iki kesim de kazanıyor, biz belediye olarak yalnızca aracılık yapıyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye