Bölge Ekleri

A-Plas, bu yıl bakanlıkta­n onay alarak Ar-Ge merkezi oldu

-

A-Plas Genel Müdürü

Aynı zamanda plastik üzerine gerçekleşt­irdiği krom kaplama ile Tofaş ve Ford’un logolarını üreten firma, Ford’un 2020 ve 2021’de piyasaya süreceği ticari araç projesine de çalışıyor. Bugün itibari ile kurulu kapasiteni­n yüzde 40’ını kullanan firma, Ar-Ge çalışmalar­ı kapsamında kabul gören üç TEYDEB projesini yürütüyor. Şu an bu projeler üzerinde çalışan A-Plas, bu yıl bakanlık onaylı Ar- Ge merkezi de oldu. Ar-Ge merkezinde 40 kişi istihdam ediliyor. Ar-Ge faaliyetle­rinin geniş kapsamlı düşünmeyi gerektirdi­ği inancıyla yola çıkan firma

yetkililer­i, “Ar-Ge çalışanını­n aklına her an her yerde fikir gelebilir. Daha önce düşünülmey­eni düşünmek, yapılmayan­ı yapmaktır. Bu; yaratıcı, araştırmay­a ve geliştirme­ye eğilimli kişilerin başarabile­ceği bir iş mantığında­n yola çıkarak istihdamda da buna özen gösteriyor­uz” açıklaması­nı yapıyor.

Ford’un yeni araç projeleri için çalışıyor

2018 yılını da 2017 yılına paralel geçiren A-Plas, 2019 yılının ilk üç çeyreğinin geride kalmasına rağmen yılsonuna dair bir öngörüde bulunamıyo­r. Öte yandan, Tofaş’ın çalışma saatlerini ve üretim adetlerini düşürmesin­den de etkilenen firma, bugün Ford’un 2020 ve 2021 yıllarında üretime alacağı yeni araç projelerin­e de çalışıyor.

Yeni fabrika yatırımı için TEKNOSAB’dan 15 bin metrekarel­ik yer alan A-Plas, söz

22 Ağustos 2019

“Yerli aracın projesini tamamlamak yaklaşık 7 ila 8 ay süreceğini öngörüyoru­m. Kalıp imalatı ortalama bir yılda

tamamlanır. Uygulamala­r, testlerin de sistematik bir şekilde tamamlanma­sı halinde yerli otomobil 2022 yılında yollara çıkabilir. Çizdiğim bu tablo 120 yıl otomobil yapmış markalara ait bir zamanlama planı. Önce dış destek alınacak firmaların seçilmesi lazım. Fabrika yapımı

sonraki aşamalarda­ndır. Umudumuz yerli otomobilin hedeflenen zamanda yollarda

olabilmesi.” Tofaş ve Ford’a plastik enjeksiyon ağırlıklı olmak üzere şişirme parçalar, hava kanalı, profil ve arma gibi ihtiyaç duyulan tüm plastik parça ve aksamların­ı üreten A-Plas, bu yıl bakanlık onaylı Ar-Ge merkezi oldu. Her yıl ortalama 220 ila 240 milyon TL aralığında ciroya ulaşan firma, bu yıl da 2018’de olduğu gibi mevcudu korumayı hedefliyor.

konusu yatırımı en geç üç yıl içinde devreye almayı hedefliyor. TEKNOSAB’daki yatırım için yaklaşık 80 milyon liralık bütçe öngören firma, halen Amerika, İngiltere ve Almanya ile çalışıyor. Her yıl ortalama 220 ila 240 milyon TL aralığında ciroya ulaşan firma, 2018’de mevcudu korudu. Yılın ilk çeyreğini ise beklentile­rin altında kapatan firmanın yılsonu hedefi ise mevcudu koruyabilm­ek. Uzun yıllardır otomotiv sektöründe faaliyet gösteren A- Plas’ın yetkililer­i söz konusu üretim için en az 50 bin metrekarel­ik fabrikaya ihtiyaç duyulacağı­nı belirtiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye