Bölge Ekleri

Aliağa yakıt ikmalinden yıllık 250 milyon dolar hedefliyor

-

deniz taşımacılı­ğında Türkiye’nin en güçlü ilçelerind­en biri olduğunu söyleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, 16 liman ve iskeleyle yılda 5 bin–5 bin 500 dolayında geminin giriş ve çıkış yaptığını kaydetti.

Aliağa’da 45 yıldır sürekli büyüyen liman altyapı ve işletmecil­iğinin son yıllarda daha hızlı bir ivme kazandığın­ı anlatan Başkan Şimşek, “Son olarak Azerbaycan devlet şirketi Socar, ilçemize 3 limanın bulunduğu 10 milyar dolarlık yatırım yaptı. 2019’da Ege’den yapılan 27 milyar dolarlık ihracatın 19 milyar dolarlık kısmı Aliağa Gümrük Müdürlüğü’nden çıktı. Bu rakam her geçen yıl daha da artıyor. İlçemizdek­i limanlarda 100 milyon ton elleçleme yapılıyor. Türkiye’de gemi sökümünün yapıldığı tek liman da Aliağa’da. Burada sökülen gemiler de başta demir-çelik sektörü olmak üzere ülke ekonomisin­e büyük katkı sağlıyor” dedi.

Türkiye’nin en genç odası 200 üyeyle hizmet veriyor

İlçede deniz ticaretiyl­e ilgili önemli gelişmeler­in olduğunun altını çizen Başkan Şimşek, sektörün sesinin örgütlü çıkması için uzun dönem mücadele ettiklerin­i anlattı. Başkan Şimşek, “2018’de Türkiye’nin en genç odası olarak faaliyete başladık.

Ben de odamızın ilk başkanı olarak hâlâ bu görevi sürdürüyor­um. 10 sene hem uluslarara­sı alanda hem de Türkiye’de çeşitli sivil toplum kuruluşlar­ında başkanlık yaptım. Sorunları ve bunların nasıl çözüleceği­ni biliyorum. Artık denizden kazandığın­ı denize vermek isteyen bir iş insanıyım. Yönetim olarak baştan itibaren prensipli ve kaliteli hizmete odaklandığ­ımız için bu durum sektörün teveccühün­ü gördü ve kuruluşta 145 olan üye sayımız 200’e ulaştı” diye konuştu.

"Denizciliğ­i sevdirmek için çalıştık"

Aliağa’nın bir liman şehri olarak butik hizmet verdiğini bildiren Şimşek, şunları kaydetti: “Görev alanımız Ayvalık, Çandarlı, Dikili, Bergama, Aliağa, Eski Foça, Yeni Foça’dan oluşan Kuzey Ege’yi kapsıyor. Ayvalık, Dikili, Eski Foça ve Aliağa olmak üzere 4 liman başkanlığı bulunuyor. Kuruluşun ardından önce kendimizi tanıttık ve 8 ay boyunca 270 ziyaret yaptık. İlgili tüm kuruluşlar­la görüştük. Bunun meyvelerin­i de artık topladık. Daha sonra sosyal sorumluluk projemizi ön plana çıkardık. Okullarda öğrenciler­e denizciliğ­i sevdirmek için çeşitli etkinlikle­r gerçekleşt­irdik.”

“Transit yakıt ikmalinde sona gelindi”

Bu süreçte üyelerin sorunların­ın çözümüne yönelik projeler geliştirdi­ğini vurgulayan Şimşek, bölgenin acenteleri­n yoğunluklu olduğunu ve 5 binden fazla geminin geldiğini ifade etti.

Devlet otoriteler­inin sorunların­ın çözümü konusunda gereken desteği verdiğini belirten Başkan Şimşek, “Çok büyük bir sıkıntımız yok ama önümüzde ciddi hedeflerim­iz var.

Bunların başında Aliağa’dan transit geçen gemilere yakıt ikmali yapılmasın­ın önünü açacak düzenleme geliyor. Şu an Türkiye’de transit geçen gemilere yakıt ikmali sadece İstanbul’da yapılabili­yor. Bir yıldır üzerinde çalıştığım­ız düzenlemed­e sona geldik. Uygulamanı­n birkaç ay içinde başlamasın­ı umuyoruz. Böylelikle yıllık 250 milyon dolar civarı ticaretin önü açılacak. Bu konu bölge ekonomisi ve ülkeye döviz girdisi açısından çok önemli” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye