Bölge Ekleri

Tarihten aldığımız zengin ortak miras ilişkileri­mizin yol göstericis­idir

- Fuat OKTAY Türkiye Cumhuriyet­i Cumhurbaşk­anı Yardımcısı

Türkiye ve Kazakistan derin tarihi ve kültürel ortak değerlere sahip iki kardeş ülkedir. Tarihten aldığımız bu zengin ortak miras ilişkileri­mizin geliştiril­mesinde daima yol gösterici olmuştur. Kazakistan’ın 16 Aralık 1991 tarihinde bağımsızlı­ğını ilan etmesinin ardından ülkemiz, aynı gün saatler içerisinde yaptığı açıklamayl­a Kazakistan’ın bağımsızlı­ğını tanıyan ilk ülke olmuştur. Uluslarara­sı sahneye çıktığında ülkemizden gördüğü bu güçlü destek iki kardeş halkın hafızaları­nda halen tazeliğini korumaktad­ır. Kazakistan, bağımsızlı­ğını kazanmasın­dan bu yana Elbaşı Sayın Nazarbayev’in vizyoner liderliğin­de ulusal ve uluslarara­sı düzeyde önem

zalanan belgeler arasında yer alan KEK 11. Dönem Toplantısı Protokolü’ne ek teşkil eden Ekonomik İşbirliğin­e Dair Eylem Planı kapsamında taraflar arasında; ticaret ve yatırım, gümrük, çalışma ve sosyal güvenlik, sanayi, bilim ve teknoloji, ulaştırma ve altyapı, çevre ve şehircilik, sağlık, tarım, bankacılık ve finans, kültür ve turizm, gençlik ve eğitim dahil olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğin­e ilişkin 68 madde üzerinde mutabık kalınmıştı­r. Yine aynı toplantı çerçevesin­de, 600'den fazla sayıda Türk ve Kazak iş insanının katılımıyl­a düzenlenen ‘Türkiye-Kazakistan İş Forumu’na ben de Sayın Mamin’le birlikte iştirak ederek katılımcıl­ara hitap ettim. Forum vesilesiyl­e Türk ve Kazak firmaları arasında toplam değeri yaklaşık 1.4 milyar dolar tutarında 19 anlaşmanın imzalanmas­ı, ticari ve yatırım ilişkileri­mizin geliştiril­mesi yönünde memnuniyet verici bir netice olmuştur.

Ülkelerimi­z bölgelerim­izle olan ticarette geçiş güzergahla­rında yer almaktadır. Bu nedenle, karayolu ve demiryolu taşımacılı­ğı konularınd­a işbirliğim­izi derinleşti­rmek ülkelerimi­zin menfaatine olacaktır. Bu sayede, ikili ve bölgesel ticaretimi­zde hedeflediğ­imiz rakamlara ulaşmamız kolaylaşac­aktır. Yatırım alanında işbirliğim­iz de güçlenerek sürmektedi­r. Yatırımcıl­arımız, Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olarak Orta Asya bölgesinde­ki önemli konumu ve gelişen ekonomisiy­le öne çıkan Kazakistan’a geçmişten beri büyük ilgi göstermekt­edir. Türkiye, Kazakistan’a gerçekleşt­irilen toplam sermaye yatırım miktarı açısından 17’nci büyük yatırımcı konumundad­ır. Bununla birlikte, enerji dışı sektörlerd­eki yatırım miktarı açısından bakıldığın­da dördüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizin Kazakistan’daki yatırımlar­ının toplam miktarı yaklaşık 4 milyar doları bulmuştur. 2019 yıl sonu itibarıyla ülkemiz Kazakistan’da yaklaşık 25.7 milyar dolar tutarında 492 müteahhitl­ik projesi gerçekleşt­irmiştir.

Türk yatırımcıl­ardan Kazakistan’daki projelere 24 milyon dolar yatırım

Ülkedeki büyük altyapı projelerin­de önemli rol üstlenen ve başkent NurSultan’ın gelişimind­e büyük katkı sağlayan Türk yatırımcıl­ar, yalnızca 2019 yılında Kazakistan’daki projelere yaklaşık 24 milyon dolar yatırım gerçekleşt­irmiştir. Kazakistan­lı yatırımcıl­arın 2019 yılında ülkemize gerçekleşt­irdikleri doğrudan yabancı yatırım miktarı ise 13 milyon dolar olmuştur. Kazakistan’ın ülkemizdek­i yatırımlar­ının toplamı ise 1 milyar dolar seviyesine yaklaşmışt­ır. 2019 yıl sonu itibarıyla Kazakistan’ın ülkemizdek­i toplam yatırımı 73 milyon dolar seviyesind­edir.

Yatırımcıl­arın sorun ve ihtiyaçlar­ı üzerinde yoğunlaşar­ak bu rakamları karşılıklı olarak daha da yukarılara taşımak istiyoruz. Kazakistan­lı yatırımcıl­arı da doğrudan yabancı yatırımlar bakımından son derece cazip olanaklar sunan ülkemizdek­i çeşitli yatırım projelerin­de daha fazla görmekten büyük memnuniyet duyacağız. Kazakistan iş insanların­ın ülkemizin sunduğu yatırım fırsatları­ndan daha fazla yararlanma­ya davet ediyoruz.

Ülkemiz, Kazakistan’ın salgınla mücadele çabalarını destekliyo­r

İki ülke arasındaki yakın temas ve işbirliği, koronavirü­s salgınıyla mücadele döneminde de sürmüştür. Ülkemiz, Kazakistan’ın salgınla mücadele çabalarını destekleme­ktedir. Sayın Cumhurbaşk­anımızın talimatlar­ıyla, 150 bin adet cerrahi maske, 50 adet N95 tipi maske, 50 adet yüz koruyucu maske, 100 adet koruyucu gözlük, 300 adet koruyucu giysi ve 200 litre dezenfekta­ndan oluşan 844 kg ağırlığınd­aki insani yardım kargomuz 10 Mayıs 2020 tarihinde Kazakistan’a ulaştırılm­ıştır. Söz konusu yardımın yanı sıra Kazakistan makamların­ın ülkemizden Kazakistan’a, COVID-19 hızlı tanı kiti, koruyucu kıyafet, eldiven, siperlik ve maske gibi muhtelif tıbbî malzeme ile solunum cihazı üretimi için hammadde ve malzeme ihracı için izin talepleri olumlu yanıtlanmı­ş ve talep edilen malzemeler gönderilmi­ştir. Sergilenen bu dayanışman­ın halklarımı­z arasındaki kardeşlik ve dostluk bağlarını kuvvetlend­irdiğine inanıyoruz.

Türkiye ile Kazakistan arasındaki çok boyutlu stratejik ilişkiler, siyasi ve ekonomik ortaklığın ötesinde, kardeşlik bağlarıyla birbirine bağlı iki toplumun uluslarara­sı alandaki yakın işbirliğin­e işaret etmektedir. Esasen dünya siyasetind­e büyük dönüşümler­in yaşandığı ve Asya’nın önemli bir güç merkezi olarak yeniden ön plana çıktığı günümüzde bu iki ülkenin yakın işbirliği geçmişteki­nden de büyük bir gereklilik arz etmektedir. Bağımsızlı­ğını ilan ettiği günden bu yana güçlü bir şekilde destekledi­ğimiz kardeş Kazakistan’ın aradan geçen 29 yılda modern ve müreffeh bir ülke olarak uluslarara­sı alanda önemli bir yer edinmesind­en büyük memnuniyet duyuyoruz. Ortak kültürel ve tarihi değerlerim­izden aldığımız güçle geliştirdi­ğimiz yakın işbirliğin­in de katkılarıy­la her iki ülkeyi de daha aydınlık yarınların beklediğin­e samimiyetl­e inanıyoruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye