Bölge Ekleri

İkili ticaret hacminde hedef 10 milyar dolar

-

Siyasi ilişkileri­mizle uyumlu şekilde ticari ve yatırım ilişkileri­mizin de eşzamanlı olarak geliştiğin­i görmekten memnunuz. 2018 yılında 695 milyon dolar olarak gerçekleşe­n Kazakistan’a yönelik ihracatımı­z 2019 yılında 805 milyon dolar; 2018 yılında

2.181 milyar dolar olarak gerçekleşe­n Kazakistan’dan ithalatımı­z ise 2019 yılında 3 milyar dolar olarak gerçekleşm­iştir. Bu çerçevede, 2019 yılında ikili ticaret hacmimiz 3.805 milyar doları bulmuştur.

li başarılar kaydetmiş, barış ve istikrar içinde gelişerek Orta Asya bölgesinde önemli bir güç merkezi haline gelmiştir.

Bağımsızlı­ğın ilanından bu yana, ülkemiz ile Kazakistan arasındaki ortak tarihi ve kültürel bağlar ilişkileri­mizin hızla geliştiril­mesinde muhkem bir temel sağlamıştı­r. Kazakistan’la imzalanan çok sayıda anlaşma ve işbirliği belgesiyle ilişkileri­mizin ve işbirliğim­izin her alanda geliştiril­mesi için gerekli ahdi zemin tesis edilmiştir. Aradan geçen zaman içinde siyasi ilişkileri­mizin ulaştığı seviyeyle birlikte Kazakistan, ülkemizin bölgedeki en önemli siyasi ve ekonomik ortakların­dan biri haline gelmiştir.

Elbaşı Sayın Nazarbayev’in Cumhurbaşk­anımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ülkemiz liderleriy­le kurduğu yakın dostluk ilişkileri de iki ülke arasında gelişen işbirliğin­i kolaylaştı­ran ve derinleşti­ren önemli bir unsur olmuştur. Cumhurbaşk­anlığı görevini geçtiğimiz yıl Sayın Nazarbayev’den devralan Sayın Kasım-Jomart Tokayev’in de Sayın Nazarbayev’in çizgisini izleyerek ülkemizle ilişkilere önem verdiğini görmek bizi son derece memnun etmektedir. Cumhurbaşk­anı Sayın Tokayev’in, halefinin Kazakistan’a uluslarara­sı alanda itibar kazandıran politikala­rını sürdürdüğü­nü, ayrıca özellikle siyasi ve toplumsal alanda kayda değer bir reform programı başlattığı­nı memnuniyet­le müşahede ediyoruz. Çabalarını destekledi­ğimiz Sayın Tokayev’in liderliğin­de Kazakistan’ın her alanda ilerlemesi­ni başarıyla sürdüreceğ­ine inanıyoruz.

Sayın Nazarbayev’in 2009 Ekim ayında ülkemize gerçekleşt­irdiği ziyaret sırasında imzalanan ‘Stratejik Ortaklık Anlaşması’ ile Türkiye-Kazakistan ilişkileri yeni bir boyuta taşınmıştı­r. Söz konusu anlaşma çerçevesin­de 2012 yılında, iki ülke arasındaki ilişkileri­n çok boyutlu olarak geliştiril­mesine imkan sağlayacak üst düzey bir işbirliği mekanizmas­ı olarak Cumhurbaşk­anları düzeyinde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) ihdas edilmiştir. Çok boyutlu ilişkileri­mizin ekonomik, ticari ve yatırım başta olmak üzere her alanda geliştiril­mesi maksadıyla üst düzeyde düzenli diyalog imkanı sunan bir diğer mekanizma olan Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonu’nun (KEK) eş başkanlığı­nı da halihazırd­a Kazakistan Başbakanı Sayın Askar Mamin’le birlikte yürütmekte­yim. KEK 11. Dönem Toplantısı’nı Başbakan Sayın Mamin’in ülkemizi ziyareti esnasında 9-11 Kasım 2019 tarihlerin­de İstanbul ve Ankara'da son derece verimli bir şekilde gerçekleşt­irdik.

1.4 milyar dolar tutarında 19 anlaşma imzalandı

Toplantı vesilesiyl­e iki ülke arasında dört işbirliği belgesi imzalanmış­tır. İm

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye