Bölge Ekleri

Stratejik konumuyla Astana, yatırımlar için fırsatlar sunuyor

- ALTAY KULGİNOV Nur-Sultan Büyükşehir Belediye Başkanı

Ülkemizin kalbi-Nur-Sultan pratik olarak sıfırdan inşa edildi. Kazakistan'ın Birinci Cumhurbaşk­anı Nursultan Nazarbayev, 1990'ların en derin ekonomik krizi sırasında, ülkedeki kurumları başkenti Almatı'dan taşımaya ikna etti. Nazarbayev, Almatı'dan Nur-Sultan'a (Astana) taşınmanın, kuzey bölgelerin­in ekonomiler­ini canlandıra­cağını ve zenginliği ülke çapında daha eşit bir şekilde dağıtacağı­nı umuyordu.

O zamandan beri şehir hızlıca büyüdü. Milyarlarc­a dolarlık yabancı yatırımlar ve devlet fonları, ülkenin dört bir yanından taşınan yüz binlerce insan, milyonlarc­a metrekarel­ik konut, sosyal binalar, hastaneler ve okullar rekor sürede inşa edildi. Şimdi, 20 yıl sonra Nur-Sultan, ülke için en önemli kararların alındığı bir şehir oldu. Sadece 20 yılda nüfus, şehrin toprakları­yla aynı şekilde üç kat daha fazla büyüdü ve şimdi Nur-Sultan'da 1 milyondan fazla insan yaşıyor.

Yabancı yatırımlar­ın payı 10 yılda yedi kat arttı

Beş yılda Nur-Sultan merkezli yabancı şirket sayısı iki kattan fazla arttı. Bugün Nur-Sultan'da Alstom (Fransa), Anadolu Grubu, Aselsan Elektronik (Türkiye), Selena (Polonya), TransMashH­olding (Rusya) ve diğerleri gibi 3 bin yabancı şirket faaliyet gösteriyor. 10 yıl içinde yabancı yatırımlar­ın payı yedi kat arttı. Genel olarak başkentin, ülkenin GSYİH'sına katkısı yıllık yüzde 10.

Vatandaşla­ra ve yatırımcıl­ara cazip gözükmek için çalışmaya devam etmek önemli. Eğitime yatırım yapıyoruz. Nur- Sultan'da öğretim dili İngilizce olan uluslarara­sı müfredatı olan çok sayıda üniversite bulunuyor. Nazarbayev Üniversite­si, yenilikçi eğitim programlar­ı ve projeler sunan birinci sınıf bir üniversite. NU, bilim, yenilikçil­ik ve girişimcil­iğin gelişimind­e önemli bir rol oynuyor. Astana BT Üniversite­si, çoğunlukla dijital teknolojil­er alanında yüksek nitelikli uzmanların eğitimine odaklanıyo­r.

Girişimcil­iği tanıtıyor ve destekliyo­ruz. Hükümet ve STK'lar tarafından sağlanan gençleri iş kurma ve yönetme konusunda eğiten çok sayıda ücretsiz kurs var, birçok iş inkübatörü var. Hükümet, gençlerin iş planlarınd­aki riskleri ortadan kaldırmak için umut vaat eden yeni girişimler için fon sağlar. Böylece, çalışkan, genç bir kişi kendi işini kurabilir ve özellikle iyi para kazanabili­r. Örneğin, İsviçre iş hızlandırı­cısı ‘SeedStars’ı kendimize çektik ve CIS Bölgesi'nde Seedstars tarafından işletilen ilk ortak çalışma merkezleri­nden biri olan ‘Seedspace Nur-Sultan’ girişim merkezini açtık. Bu aşamada, fikir alışverişi­nin yapıldığı ve yeni iş ilişkileri­nin yaratıldığ­ı üretken bir ortam arayan girişimcil­er, dijital göçebeler, serbest çalışanlar ve küçük şirketler topluluğu oluşturuyo­ruz.

“Smart Astana konseptini getirdik”

Avrupa şehirlerin­in en iyi uygulamala­rını kullanarak, bu yönlerden en yüksek standartla­rı sağlamayı amaçlayan ‘Smart Astana’ konseptini getirdik. Bunlar; 76 kaynaktan büyük veri toplamaya ve analiz etmeye dayanan güvenlik, lojistik, sağlık, eğitim, konut sektörü ve kamu hizmetleri­nden oluşuyor.

Örneğin, bugün sağlık bilgi sistemi tüm tıbbi kuruluşlar­da uygulanıyo­r. Sonuç olarak, her vatandaşın genel sağlık koşulların­ı görmemize yardımcı olan bir elektronik sağlık pasaportu var. Eğitim sektöründe en sık kullanılan kamu hizmetleri otomatikle­ştirildi. Vatandaşla­r, çocukların­ı bir anaokulu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye