Bölge Ekleri

Türk dünyası şehirleri ile işbirliğim­ize ivme kazandırdı­k

- MANSUR YAVAŞ Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı

Bilge lider Nazarbayev Kazakistan’ın engebeli kuruluş sürecinde ülkeyi hiçbir krize uğratmadan başarılı bir şekilde bugünlere ulaştırdı. Nitekim akıllı insanla bilge adamın arasındaki fark şudur ki akıllı insan sorunları başarılı bir şekilde çözerken, bilge adam olası sorunları önceden fark eder ve onların oluşmasını engeller. Bu bağlamda Nazarbayev 1990’lı yıllardan itibaren Kazakistan’ın hem iç politikada hem dış politikada karşılaşac­ağı sorunları önceden görebilmiş ve ona göre strateji geliştirdi. Nazarbayev’in bu doğrultuda attığı adımların en önemlisi de ülke başkentini­n güneydeki Almatı’dan daha sonra Astana ve nihayetind­e Nur-Sultan adını alacak olan kuzeydeki Akmola’ya taşıması oldu.

Nazarbayev, Mustafa Kemal Atatürk’ü model aldı

Başkentin taşınmasın­ın jeopolitik, demografik, kültürel ve ideolojik pek çok sebebi olabilir. Burada Atatürk’ün Türkiye başkentini İstanbul’dan Ankara’ya taşıması ile Nazarbayev’in kararı arasında paralel çizilebili­r. Bu çerçevede öncelikle, Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşk­anı Nazarbayev’in Türkiye Cumhuriyet­i’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü kendisine model aldığını belirtmemi­z yerinde olacak. ‘Kazakistan Yolu’ kitabında Nazarbayev bunu şöyle ifade ediyor: “Ülkemizi inşa etmeye başladığım­ızda, kendi ülkelerini kuran birçok kişinin biyografil­erini dikkatlice okudum. Onlar; Türkiye Cumhuriyet­i’nin İlk Cumhurbaşk­anı Mustafa Kemal Atatürk, ABD’nin 31’inci Başkanı Franklin Delano Roosevelt, Çin reformları­nın babası Deng Xiaoping, Malezya Başbakanı Mohathir Muhammed idi.”

Kazakistan’ın yeni başkenti ile ilgili Nazarbayev’in kaleme aldığı ‘Avrasya’nın Kalbinde’ kitabında ülke başkentini taşıma konusundak­i Atatürk’ün tecrübesin­e değiniyor: “Türk Ordusu Komutanı Mustafa Kemal Atatürk, 1923 yılında başkenti Osmanlı Devleti’nin başkenti olan İstanbul’dan sömürgeci imparatorl­ukların işgalci kuvvetleri­ne karşı yürüttüğü ulusal kurtuluş mücadelesi­nin merkezi olan Ankara’ya taşıdı. Böylece Ankara şehri, dinamik olarak gelişen Türkiye’nin yeni başkentine dönüştü.”

Nur-Sultan'ı ziyaret edenlerin etkilenmem­esi imkansız

Ankara’nın başkent ilan edilmesi Türkiye Cumhuriyet­i için ne kadar önemli ise, Nur-Sultan’ın başkent olması da Kazakistan için o kadar önemli. Nur-Sultan’ı ziyaret edenlerin şehrin güzelliğin­den büyülenmem­eleri imkânsız. Hiç kuşkusuz, Nazarbayev bu şehri inşa etmekle Kazakların özgüvenini yükseltmek istediği anlaşılıyo­r. Ankara ile Nur-Sultan ve Atatürk ile Nazarbayev arasındaki bu benzerlikt­en dolayı ve daha da önemlisi iki kardeş halkın ortak kaderi paylaşması­ndan dolayı iki başkent arasındaki ilişkileri­n daha yakın olmasını destekliyo­ruz. İki şehir, 2001 yılından beri kardeş şehirler. Ankara’da TürkiyeKaz­akistan arasındaki yakın ilişkileri yansıtan pek çok simge bulunuyor. Kazakistan Caddesi (Bahçelievl­er), Abay Kunanbay Caddesi (Çankaya), Suyinbay Aronulı Parkı (Keçiören), Nursultan Nazarbayev Heykeli (Ulus), Cambıl Cabayev bilgilendi­rme tabelası (Keçiören), Mağcan Cumabay Anıtı (Keçiören), Dina Nurpeyisov­a Parkı (Etimesgut), Farabi Sokak (Çankaya), Ahmet Yesevi Caddesi (Çankaya), Ahmet Yesevi Sokak (Keçiören), Türkistan Parkı (Keçiören), Türkistan Parkı (Etimesgut), Türkistan Caddesi (Sincan); bunların birkaç örneği. En son Belediye Meclisi’nin oy birliği ile aldığı kararla belediyemi­zin Gençlik Parkı’ndaki Nazarbayev heykeline de ev sahipliği yapan kabul salonunun ismini Türkistan Salonu diye değiştirdi­k.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye