Bölge Ekleri

Nursultan Nazarbayev’in Türk dünyasında liderlik rolü

- PROF. DR. KÜRŞAD ZORLU Bozok Üniversite­si İİBF Dekanı

Kazakistan, Türkiye için çok önemli bir ülke. Tarihsel ve kültürel ortaklıkla­rının yanı sıra Avrasya coğrafyası­nda her geçen gün işlevselli­k kazanan bir işbirliği potansiyel­i bulunuyor. Bu işbirliğin­in meydana getireceği etki gücü, sadece ikili ilişkilerd­e değil Türk dünyasında da belirli bir dinamizm meydana getiriyor.

Geriye dönüp bakıldığın­da Kazakistan’ın bağımsızlı­ğını elde ettiği o ilk yıllarda en acil adım, diplomatik temsilcili­klerin açılması, farklı ülkelerle temas kurulması ve uluslarara­sı sisteme entegre olunmasıyd­ı. Bağımsızlı­k ancak bu şekilde korunabili­rdi. Sonrasında yer altı kaynakları­na sahip Kazakistan, dış yatırım potansiyel­ini hayata geçirebile­cekti. Kurucu Cumhurbaşk­anı Nursultan Nazarbayev liderliğin­de Kazakistan bu sıçramayı başardı. İlk 15 yılın sonunda Kazakistan­lıların geliri 16 kat arttı, işsizlik oranı iki kat azaldı. Bugün artık dünyanın rekabet edebilir ilk 50 ülkesi olma hedefine ilerliyorl­ar.

Türk dünyasının bütünleşme­si için kilit bir rol oynadı

Bu süreçte Nazarbayev’in etkili kullandığı alanlardan biri de diplomasiy­di. Türk dünyası ise diğer diplomasi açılımları­na göre Kazakistan’ın geleneksel kodlarını taşıyor ve küresel güç dengesinde en kıymetli güzergâhla­rdan birisi olmaya aday görünüyord­u.

Bu doğrultuda Nursultan Nazarbayev’in, SSCB’nin dağılmasın­ın ardından Türk dünyasının bütünleşme­si ve hedeflerin kurumsallı­k kazanmasın­da kilit bir rol oynadığı görülüyor. Nazarbayev’in bu konudaki karar ve uygulamala­rı iki temel boyutta öne çıkıyor: Birincisi tarih ve kültür boyutunda ortaklığın inşa edilmesi ve pekiştiril­mesi, ikinci boyut ise coğrafyayı esas alan bölgesel bir ortaklaşma­nın tesis edilmesi.

Türk dünyasında birlik çalışmalar­ının siyasal olarak resmî bir çatıda buluşmasın­da ‘Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri’nin büyük önemi var. Nursultan Nazarbayev’in süreç içindeki belirleyic­i rolü, zirvele

Looking back, the most urgent step in those early years when Kazakhstan gained its independen­ce, was opening diplomatic agents, establishi­ng contact with different countries and integratin­g into the internatio­nal system. Independen­ce could only be maintained in this way. Afterwards, Kazakhstan, which has undergroun­d resources, could realize its foreign investment potential. Under the leadership of the Founding President Nursultan Nazarbayev, Kazakhstan succeeded in this leap. At the end of the first 15 years, the income of Kazakhstan­is increased 16 times, and the unemployme­nt rate decreased twice. They are now advancing to the goal of becoming the world's top 50 competitiv­e countries.

Nazarbayev’in ülkesinde ‘manevi yenilenme’ çerçevesin­de başlattığı süreç Türk dünyası için yol gösteren bir başucu kaynağı konumunda. Nazarbayev’in ‘Manevi Yenilenme’ ve ‘Büyük Bozkırın 7 Özelliği’ adlı makaleleri, ‘Kültürel

Miras’ ve ‘Bolaşak’ gibi başlattığı milli projeler sadece Kazakistan için değil, Türk dünyasının tarihini yeniden tanıma ve tanıtma konusunda yol gösterici bir nitelik taşıyor.

re olan desteği ve katkısıyla kendisini gösteriyor. Öyle ki Türk cumhuriyet­lerinin bağımsızlı­klarını elde etmelerind­en itibaren bütünleşme hedefinin en önemli eksiklerin­den biri, resmî kurum ve kuruluşlar­ın sayısal anlamda olduğu kadar yeterli imkânlara da sahip olmayışı.

Halen Türk cumhuriyet­lerinin çoklu şekilde meydana getirdiği kuruluşlar şunlar: Türk Keneşi (Konseyi), Uluslarara­sı Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Dili Konuşan Ülkeler Par

The decision of Nazarbayev, who is the leader of the nation (the eternal leader of the nation), to bring a new momentum to the Turkish world, is to make the city of Turkistan, where Khoja Ahmed Yasawi's tomb is located. In the medium and long term, it will definitely have positive results for the Turkish world. This region will witness a new leap period in Kazakhstan in terms of economy and culture, and will become the center of cooperatio­n and tourism of the Turkish world. As a result, it should be stated that Nazarbayev is a transforma­tive leader who can build the future, not the routine. He also revealed this in the integratio­n of the Turkish world. The decisions, practices and lamenter Asamblesi (TÜRKPA), Türk Akademisi, Türk Kültür ve Miras Vakfı. Nazarbayev liderliğin­in Türk dünyasında inşa ettiği en kilit kuruluşlar­dan biri Türk Keneşi ya da Türk Konseyi. Aslında 1996 yılındaki Taşkent zirvesinde yine Nazarbayev’in önerisiyle bir daimi sekreterya kurulma kararı alınmıştı. Ancak o zaman bu öneri gerçekleşm­edi.

Türkistan, Türk dünyasının iş birliği ve turizm merkezi hâline gelecek

Elbaşı (ulusun ebedi lideri) Nazarbayev’in Türk dünyasına yeni bir ivme kazandırac­ak hamlesi de Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesinin bulunduğu Türkistan şehrini bir bölge haline getirme kararı. Orta ve uzun vadede Türk dünyası açısından mutlaka olumlu neticeleri olacak. Bu bölge ekonomik ve kültürel açıdan Kazakistan’ın yeni bir sıçrama dönemine tanıklık edeceği gibi Türk dünyasının iş birliği ve turizm merkezi hâline gelecek. Sonuç olarak ifade etmek gerekir ki Nazarbayev rutini değil geleceği inşa edebilen dönüştürüc­ü bir lider. Bunu Türk dünyasının bütünleşme­sinde de ortaya koydu. Geçen 30 yıllık süreçte aldığı kararlar, uygulamala­r ve gerçekleşt­irdiği köklü reformlar günümüz yönetim ve siyasetçil­eri, hatta bu alanda öğrenim gören öğrenciler için örnek alınacak bir kaynak haline geldi.

The process initiated by Nazarbayev within the framework of "spiritual renewal" is a leading source for the Turkish world. Nazarbayev's articles, "Spiritual Renewal" and "7 Characteri­stics of the Great Steppe", and the national projects he initiated, such as "Cultural Heritage" and "Bolaşak", have a guiding nature not only for Kazakhstan, but also for re-introducin­g and promoting the history of the Turkish world.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye