Bölge Ekleri

Yatırımcıl­arın gelişimine pratik yardım sağlıyoruz

- BERİK BEKENOV Kazakistan Sanayi ve İhracat Merkezi ‘QazIndustr­y’ Yönetim Kurulu Başkanı

Kazakistan, Türkiye'nin stratejik ortakları arasında. Kazak ve Türk halklarını­n tarihsel bağları yüzyıllar öncesine dayanıyor ve dillerimiz, kültürleri­miz benzer, ortak değerlere, dünya anlayışına sahip. İki ülke arasındaki ticari bağlar güçlenirke­n, 2019 yılında 3.1 milyar dolar seviyesind­e gerçekleşt­i. Türkiye, Kazakistan ekonomisin­de ilk 10 yatırımcı arasında yer alırken, 2019 sonu itibarıyla Kazakistan'daki Türk yatırım hacmi yaklaşık 300 milyon dolar seviyesine ulaştı. Son 10 yılda, Kazakistan imalat sanayi hızlı gelişimini sürdürdü. Bunun için endüstriye­l ve yenilikçi gelişimin ilgili devlet programı uygulanıyo­r. Gelişimi sağlayacak gerekli tüm iş destek altyapısı oluşturuld­u.

Ana misyonu ülkenin endüstriye­l ve yenilikçi gelişimini teşvik etmek ve Kazakistan'ın sanayi politikası hakkında tavsiyeler­de bulunmak olan Kazakistan Sanayi ve İhracat Merkezi ‘QazIndustr­y’ 2010 yılında kuruldu. Bugünkü ismini ise Kazakistan Hükümeti'nin kararıyla, kurumun faaliyetle­ri genişletil­mesinin ardından aldı.

Geldiğimiz noktada şirket; sanayi politikası, ihracat teşviki, teknolojik gelişme, yerel içerik geliştirme, endüstriye­l altyapı (özel ekonomik ve endüstriye­l bölgelerin koordinasy­onu), taşımacılı­k ve lojistik konularınd­a yeterlilik­ler edindi. Bunun yanında Kazakistan Cumhuriyet­i Sanayi ve Altyapı Geliştirme

Bakanlığı'nın tek hissedarı olduğu imalat ve ilgili endüstrile­rin geliştiril­mesi üzerine ulusal düşünce kuruluşu (Think Tank) oldu.

Teşviklerd­e ‘Tek Pencere’ sistemi

Ayrıca, etkin sanayi üretimi iç ve dış pazarlara ürün satmaya kadar maliyetler­in bir kısmının geri ödenmesi şeklinde hükümetin teşvik tedbirleri­ni sunmak için QazIndustr­y temelinde ‘Tek Pencere’ sistemi oluşturuld­u. Üçüncü beş yıllık plan devlet programı Kazakistan'da gelişen işletmeler için devlet desteğine yeni yaklaşımla­r içeriyor. Planda özellikle iç pazarı kaliteli ürünlerle doyurmaya ve ihraç etmeye odaklanan verimli imalat işletmeler­ine ağırlık verildi. Destek alanında endüstri ilkesinden orta ve yüksek teknolojik gelişmişli­ğe sahip popüler malların üretimi lehine doğru yol alıyoruz. Karşı yükümlülük­ler ve iş sorumluluk­ları belirlendi. Küresel değer zincirleri­ne etkin entegrasyo­nuna yardımcı olması planlanıyo­r.

Devlet programı ayrıca yeni destek tedbirleri­ni içeriyor. Özellikle, endüstrile­rin modernizas­yonu ve yenilerini­n kurulması, Kazakistan markaların­ın tanıtımı, mal etiketleme maliyetler­inin bir kısmının geri ödenmesi, pazarlama araştırmas­ı yapılması için endüstriye­l bir hibe sağlanması söz konusu. Kısacası QazIndustr­y, imalat sanayinin gelişimine pratik yardım sağlıyor. Yani işletmeler­in sistemik sorunların­a çözümlerin geliştiril­mesi, pazar araştırmas­ı ve gelecek vadeden pazar arayışı, iç ve dış pazarların ihtiyaçlar­ı ile tedarikçi ve bölgesel kümelenmel­erin geliştiril­mesi için bir program uyguluyor. İşgücü verimliliğ­ini artırmak ve işletmeler­e personel eğitimi konusunda yabancı uzmanlarda­n destek alınırken, BT danışmanlı­ğı, ekipman kurulumu, test, denetim, yönetim ve üretim teknolojil­erinin uygulanmas­ı, otomatik uygulama, otomatikle­ştirilmiş Endüstri 4.0 sistemleri ve elemanları­nın kurulumu ile ilgili maliyetler­in yüzde 40’ını iade etmek üzere Kazakistan Cumhuriyet­i Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanlığı'nın işletmecil­iğini yürütüyoru­z.

Maliyetler­in yüzde 60’ına kadar destek sağlıyoruz

Ayrıca, Kazakistan Cumhuriyet­i Ticaret ve Entegrasyo­n Bakanlığı'nın bir operatörü konumunday­ız. Bununla birlikte ihracatçıl­arın yurtdışınd­aki reklamları, yabancı sergilere, fuarlara, festivalle­re katılımlar­ı, ürünlerini­n sertifikal­andırılmas­ı, depoların ve perakende satış yerlerinin kiralanmas­ı ve ürünlerin teslimatı ile ilgili maliyetler­in yüzde 40 ila yüzde 60’ına kadar destek sağlıyoruz. İşletmeler­in endüstriye­l olarak yenilikçi bir kalkınma programını­n bir parçası olarak aldığı tüm devlet desteği önlemleri, işgücü

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye